Edge Vándorkupa 2015 – Bemutatkoznak a kategóriák győztesei

Idén is megrendeztük nagysikerű Edge Vándorkupa versenyünket, melynek eredményhirdetésére a PLM üzletág éves szakmai konferenciáján, az EPLM Trends-en került sor 2015. szeptember 16-án. A megmérettetésre Solid Edge, Edgecam és Oktatási kategóriában érkeztek be pályamunkák.

A verseny célja, hogy bemutassa és értékelje a hazai Solid Edge és Edgecam felhasználók munkáit,
továbbá a közösség építésén is nagy hangsúly van.

A nevezés feltétele most is a Solid Edge, illetve Edgecam programok használata, valamint a szoftverrel készített pályamunka leadása volt, függetlenül attól, hogy a nevező szoftverkövetéssel foglalkozó cégnél dolgozik-e jelenleg. A versenyre évről évre több, igényesebb és sokszínűbb pályamunka érkezik, a szakmai zsűri idén is számos kiváló pályamunka közül választotta ki a legjobbakat.

Varga Ákos, Solid Edge kategória I. helyezett

A 26 éves Varga Ákos fiatal kora ellenére már 5 éve dolgozik a Solid Edge programmal. Ákos mechatronikai technikusként végzett, majd mérnökként helyezkedett el a soproni IMS Connector Systems Kft.-nél, egy technológiaközpontú, magas frekvenciájú csatlakozók fejlesztésére és gyártására szakosodott nemzetközi vállalatnál. A jövőben szeretne ebben az irányban továbbtanulni, melyben munkáltatója nagymértékben támogatja.

Akos Varga       Solid Edge 1. helyezett

„Szabadidőmben is szívesen foglalkozok műszaki dolgokkal, szeretek autót, motort vagy kerékpárt szerelni. Saját és barátaim elképzeléseit Solid Edge-ben valósítom meg, és a kivitelezésben is ez a szoftver van segítségemre” – mondja Ákos, aki a kupára egy körasztalos gyártó automatával nevezett, mely 12 állomáson át szerel készre, 100%-ban ellenőriz le egy autóipari terméket, majd egy tekercsbe csomagolja azt.

„A versenyről még 2014-ben hallottam Szűcs Imre ügyféltámogató mérnöktől, amikor egy tervezési problémával kapcsolatban kerestem őt fel. Ő biztatott, hogy jelentkezzek. Akkor a gép tervezése még eléggé kezdeti fázisban járt, ezért a tavalyi kupa még kimaradt, de idén már úgy éreztem, én is ringbe szállhatok. Rengeteg újdonsággal találkozhattam a rendezvényen, és az is hasznos volt, hogy személyesen konzultálhattam a szoftvertámogatókkal. A találkozó programja számomra érdekes és izgalmas volt, az ehhez hasonló események továbbá kapcsolatépítésre, a többi cég megismerésére is tökéletes alkalmat nyújtanak” – beszél a versenyről és az EPLM Trends rendezvényről Ákos.

Hegyi Zoltán, Edgecam kategória I. helyezett

Az ugyancsak fiatal Hegyi Zoltán 2013 óta dolgozik a Horváth Fémtechnikai Kft.-nél, ahol többnyire egyedi gyártás folyik. A cég fő profilja a gépi forgácsolás – gépipari, élelmiszeripari, műanyagipari, olajipari alkatrészek gyártása – és a szerszámgyártás. Utóbbi kiterjed a műanyag, alumínium és a szilikon öntőszerszámokra is, továbbá modell repülőgépek turbináinak, futóműveinek, illetve egyéb alkatrészeinek gyártását is vállalják.

20151007_175520      Edgecam 1. helyezett 2

„Eleinte nehéz dolgom volt, ugyanis semmilyen ismeretem nem volt az itt használt szoftverekről. Az ügyféltámogatók, illetve a kollégáim segítségével viszont sikerült a nulláról erre a szintre jutnom, amiért nagyon hálás vagyok nekik. A versenyre három pályamunkával neveztem, melyek mindegyike modellrepülőgép- alkatrész: kettő a turbina, egy pedig a futómű alkotóeleme” – mondja Zoltán, aki korábban már részt vett a PLM üzletág egyik rendezvényén.

„Nagyon tetszett már az a találkozó is, nagyon családias hangulata volt. Ezért gondoltam úgy, hogy ezen az eseményen szintén mindenképpen részt kell vennem. Kíváncsi voltam, hogy a szoftver felhasználói milyen munkákat készítenek, és úgy döntöttem, versenybe is szállok velük. A rendezvény különösen hasznos volt, hiszen találkozhattam azokkal a szakemberekkel, akikkel eddig csak telefonon beszélhettem, és számos új dolgot tudhattam meg tőlük ” – meséli Zoltán, aki csak hagyományos manuális CAM programozási eszközöket alkalmaz. „Mivel egyedi gyártásban dolgozunk, nagyon különbözőek a munkadarabok, és legtöbbször a bonyolult felületeket több oldalról, több koordinátarendszer segítségével kell elkészítenie az öttengelyes marógépnek, emiatt nem használok automatizálási eszközt az Edgecamen belül.” Zoltán épp egy alumínium öntőszerszám egyik formaadó magján munkálkodik, mely projektnél több oldalról, esetenként különböző szögben elfordítva kell megmunkálni a felületeket.

Besenyei Bence, Oktatási kategória különdíjas

Bencének ez már a második Edge Vándorkupa versenye, és akárcsak tavaly, idén is a dobogó legfelső fokán végzett a diákoknak meghirdetett Oktatási kategóriában. A 19 éves Bence az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanulója, gépész technikusnak készül.

„Már közel 3 éve használom a Solid Edge szoftvert, a vándorkupára egy V8-as, 6.2 literes motorral neveztem. Azért tartottam fontosnak, hogy idén is elinduljak, mert a rendezvényen mindig hasznos információkkal gazdagodhatok, melyek aztán később segíthetnek a feladatok, projektek során. Látni mások munkáját, megbeszélni a tapasztalatokat… ez mindig támogatólag hat”.

01     Diák 1. helyezett

A közelmúltban jelent meg a Solid Edge legújabb verziója, mely számos újítást hozott. Erről, illetve a Solid Edge szoftverrel kapcsolatos tapasztalatokról megkérdeztük a díjazottak véleményét is.

„Jelenlegi munkám során a szinkronmodellezést használom, mely rendkívül könnyen és egyszerűen kezelhető, illetve gyorsabb is, mint a hagyományos modellezés. Ugyan az ST8 verzióról még nem tudok túl sokat, de a rugó mozgás felvétele egész biztosan jól jön majd a közeljövőben. Nagyszerű lenne, ha a formafelületi részen is történnének olyan változások, amelyek megkönnyítik a bonyolultabb alakelemek létrehozását, és megrövidítik az elkészítési időt” – mondja Bence, aki jelenleg a következő Országos Solid Edge Versenyre készül. Ákos az új spirál görbe készítési parancsot, valamint a szerelésbe történő alkatrészek kivonása parancsot üdvözölte az új verzióban. „Ezeket biztosan használni fogom a munkám során, továbbá a rajzkörnyezetben is láttam sok újdonságot, amik nagyon tetszettek. A mostani verzióval is elégedett vagyok, nagyon felhasználóbarát, minden funkció, parancs jól értelmezhető, ezért rendkívül gyorsan tanulható. Minden évben számtalan fejlesztés történik, melyek főként a felhasználók igényeiből indulnak, ezért mindig egyre jobb és könnyebb a szoftverrel dolgozni.”

Ákos szívesen látna az újdonságok között egy olyan funkciót is, mellyel a kivágásból kihúzást lehetne készíteni, és fordítva. „Tudom, ez a saját hibám, de néha siettemben keverem a kihúzás és kivágás parancsot, rosszra kattintok rá, és utána a vázlatrajzolás végén mérgelődök, hogy nem azt történik, amit szerettem volna. Ilyenkor jó lenne egy olyan funkció, amivel meg lehetne változtatni a parancsot.”

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum