EDGECAM 2016 R1

Az Edgecam, a meghatározó megmunkáló szoftver legújabb verziója több mint 30 fontos új és továbbfejlesztett CAD és CAM funkciót tartalmaz a marás, az esztergálás, valamint a huzalos szikraforgácsolás területén.

Nagyoló beszúrás opció – Simító beszúrás ciklus

Az esztergálással foglalkozók profitálhatnak a Simító beszúrás ciklusban megjelent új időmegtakarító Nagyoló beszúrás opció használatából. Egyetlen beszúró szerszámpálya készül a beszúrás jellegű alaksajátosság középvonalán, és ezután a ciklus a szokásos módon simítja be az alaksajátosság felületeit. Ez eltávolítja az ott lévő anyag legtöbb részét, amihez eddig Nagyoló beszúrás ciklusra volt szükség.

Lejtős megmunkálási stratégia – Nagyoló esztergálás

A Nagyoló esztergálás hullámmintával alapján a már meglévő Nagyoló esztergálás kiegészül egy új Lejtős megmunkálási stratégiával. Ez a módszer tipikusan a mély üregek kétoldalú esztergalapkákkal történő kialakításakor alkalmazható, mely meghosszabbítja a szerszám éltartamát azzal, hogy az él érintkezési pontja folyamatosan változik, megelőzve ezzel a hátfelület jelentős kopását. Az új stratégia csökkenő fogásmélységgel is használható.

Ábrák a ciklusok párbeszédablakaiban

További öt marási ciklus került átdolgozásra, melyek ábrákkal és eszköztippekkel lettek kiegészítve. Az Edgecam termékmenedzsere, Simon Mee szerint: „Ezek segítségével a felhasználók könnyebben megérthetik az adott paraméterek szerepét, valamint sokkal következetesebb felhasználói felületet eredményeznek”. Az érintett ciklusok: a Párhuzamosan láncolt, a Belső élek marása, a Síkmarás, a Síkfelület simítása és a Simítás állandó érdességmagassággal.

Edgecam Workflow Solids | EWS        

Fejlesztések történtek az Edgecam 3D modellező szoftverében, az EWS-ben is. Az új 2D Offset utasítás megkönnyíti a tervezés folyamatát. Tetszőleges alakzatok és profilok duplikálhatóak és másolhatóak egy eltolási értékkel, csökkentve a vázlatkészítés idejét. Rengeteg idő takarítható meg a kényszerek készítésekor is, ugyanis most már nem szükséges kilépni a parancsból, mert a méret értéke közvetlenül szerkeszthető. A vázlatkészítés folyamán az elemek dinamikusan elhelyezhetőek nevezetes pontok és szögek mentén. Ezenkívül a továbbfejlesztett Kör utasítás most már tartalmaz egy Átmérő/Rádiusz beállítása opciót, amelynek segítségével több, azonos méretű kör helyezhető el a vázlatban.

ACIS Solids | Teljesítményjavító újítások

Az Edgecam 2016 R1 gondoskodik a memóriakezelési fejlesztések véghezviteléről több testmodell alkalmazása esetén. „Hasonlóan a Parasolid, az Inventor és Granite fájlokhoz, a felhasználók értékelhető teljesítménynövekedést tapasztalhatnak az ACIS modellek használatakor is. Ez megvalósítható azáltal, hogy csak egyetlen modell kerül tárolásra – amikor másolatra van szükség, az Edgecam hivatkozásokat készít az eredeti geometriáról. Azok a felhasználók, akik felfogó tömböket használnak vagy mellékorsóval rendelkező esztergákat programoznak, hatalmas előnyt szerezhetnek az új funkciók használatával.”

Műveletek fejlesztése

Számos jelentős fejlesztés történt a Műveletek funkcióinál, amelyeket használva különösen a kezdő vagy gyengébb Edgecam programozók is könnyen készíthetnek összetett szerszámpályákat. A Nagyolás, a Profilozás, az esztergáló, valamint a 4- és 5-tengelyes műveletek fejlesztésre kerültek, akárcsak az Élletörés művelet új verziója.

Nagyolás művelet

A Nagyolás művelet mostantól már előgyártmánykövető, és alkalmazza a hullámforma stratégiát is. Továbbá a Nagyoló esztergálás művelet támogatja a B-tengelyes megmunkálást, valamint a 4- és 5-tengelyes műveleteknél szükséges geometriák közvetlenül választhatóak a testmodellről.

Előgyártmányfrissítés-fejlesztések – Szimulátor

Egy közös funkció, az Automatikus előgyártmány, amely a marási és az esztergálási műveleteknél is elterjedt, mostantól még több időt takarít meg. „Az intelligens kódoláson keresztül az utasítás a továbbiakban nem igényli a gépfelépítés grafikai számításait” – mondta el Simon Mee. „Ez azt jelenti, hogy a Szimulátor innentől csak a szerszámpályákra koncentrál. Az újabb teljesítményjavító újításoknak köszönhetően a Szimulátor könnyedén fogja kezelni a nagy szerszámpályákat, amelyek jellemzően a nagyoló és az 5-tengelyes ciklusok esetén fordulnak elő. A Szimulátor most már csoportosítja a hasonló vágásokat, ezzel gondoskodva az optimális teljesítmény eléréséről.”

2

Részleges furatok – Alaksajátosság-keresés

Egy jövőbe mutató fejlesztés történt az automatikus Alaksajátosság- keresés utasításnál, ami azt jelenti, hogy a felhasználók beállíthatják a Részleges furatok szögét, amikor az alaksajátosságokat készítik. Ez az érték fogja befolyásolni, hogy mely furatok legyenek felismerve a megmunkálás számára. „Ez különösen hasznos abban az esetben, amikor az alaksajátosság összességében furatokból és részleges lekerítésekből áll, így már nem szükséges kézzel felismertetni a furat alaksajátosságot vagy létrehozni a körív elemet” – érvelt Simon Mee.

4

Szerszámgép-felépítés fejlesztések

Új funkció jelent meg a szerszámgép-felépítések terén is – folytatva az esztergálási képességgel rendelkező megmunkáló központok minél nagyobb fokú integrálását, az Edgecam 2016 R1 bemutatja a fej-asztal teljes funkcionalitású támogatását, beleértve a Siemens, a TNC és az ISO programnyelveket is.

Kiterjesztett ütközésvizsgálat

Az előző verzióban megjelent fejlesztésekre építkezve az Edgecam 2016 R1 bemutatja a kiterjesztett ütközésvizsgálatot és a tökélesített NC kimenetet a furatmegmunkálás esetén. Együttműködésben a Készülék frissítése utasítással, a Furatok ciklus elkerüli az ütközéseket a készülékekkel, a biztonsági és kiemelési értékek figyelembevételével. Simon Mee szerint ez az újdonság kifejezetten előnyös, amikor leszorítókat alkalmaznak a készülékezésnél. „A ciklus pályaváltási mozgásai minimalizálva vannak, melyek a készülékelemek környezetében, azok magasságából kerülnek kiszámításra, s ezzel a ciklusidő jelentősen csökkenthető.” Ennek eredménye, a dedikált kiemelési magasság, a CNC-program generálása során is megjelenik a szétdarabolt fúróciklusok között.

Huzalos szikraforgácsolás

A huzalszikra-felhasználók kamatoztathatják az új Intelligens ciklusban rejlő lehetőségeket. Ez a 2-tengelyes és 4-tengelyes megmunkálásokat egyetlen ciklusba kombinálja, amely elemzi a bemenő geometria alakját. Biztosítja, hogy a kimenő kód mindig visszaadja a megmunkálandó alaksajátosság geometriáját anélkül, hogy a felhasználónak bármit is tennie kellene.

Az Edgecam 2016 R1 szintén bemutatja a Szétválasztás teszt funkciót a huzalszikra szimulációban. „A felhasználók leellenőrizhetik, hogy a vágási hulladék elválasztható-e az alkatrésztől. A szimuláció megmutatja a vágás során keletkező szegmenseket, s azt is, hogy mely irányból távolíthatóak azok el. A felmerülő problémák ismeretében a felhasználók ennél a pontnál eldönthetik, hogy milyen beavatkozásokat tesznek a megmunkálással kapcsolatban. Ez különösen hasznos lehet bonyolult 3D-s alakzatok esetén, ahol nem mindig egyértelmű, hogy a szétválasztás lehetséges-e.

Megújult az edgecam.hu weboldal motorja, most már mobil eszközökről is könnyedén böngészhetünk.

Az egyes új funkciók ide kattintva videó formájában is megtekinthetők.

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterülete a Gyártástechnológia, CAM és CNC programozás. Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari ás Informatikai Szakközépiskolában oktatott műszaki tanárként CNC- és robotprogramozást, közismereti és szakmai informatikát, majd hálózatok – alapjait, műszaki mérést, technológiai ismereteket, műszaki rajzot, CAD-CAM – Solid Edge, EDGECAM-et. 2010-ben az NCT KFt. -nél dolgozott tervezőmérnökként, illetve 2011-ben a GraphIT Kft.-nél szoftvertámogató mérnökként. 2012-ben csatlakozott az Enterprise Grouphoz ügyféltámogató mérnökként. Fő tevékenységei és feladatkörei közé tartozik az EDGECAM, WORKNC, különböző szoftverek támogatása és oktatása, posztprocesszorok készítése különböző CNC vezérlésű szerszámgépekhez, valamint képzésszervezés.

A szerző további cikkei »

Archívum