Edgecam Puma 3100ULY posztprocesszor “when the size does matter”

CY fanuc eszterga posztprocesszor testreszabás

Esztergálás szempontjából néha kételkedtek az alábbi megjegyzésekkel, hogy “Esztergához minek is CAM rendszer?” meg “Megy az kézzel is”.
Részemről az alábbi okokat sorolnám fel, a CNC esztergák CAM pogramozása mellett:
– csak 1 alapanyag van nincs pénz hibázni
– a gép folyamatosan megy, nincs idő egyszerre programozni, illetve átállni, korrekciózni, kiszolgálni a gépet
– ütközés vizsgálat, elférek-e a báb mellett vagy sem?
– előzetes költség számítás
– CY tengelyes marás
– megtudjuk-e munkálni vagy sem?
– a technológiai paraméterek következetesek
– automatizálható

Egyébként tudtátok, hogy az egyik legrégebbi és egyben a legtöbb licenccel rendelkező felhasználónk kezdetben csak esztergákat programozott az Edgecam segítségével. Több mint 20 CNC esztergára programoz a technológus csapat már a 90-es évek vége óta.
Egyébként ezt a bejegyzést a héten készített CY eszterga posztprocesszor inspirálta, ugyanis tegnap teszteltem le egy CY tengelyes esztergát, aminek az egyik fő erőssége a 3100 mm-es csúcstávolság.

Pár fanuc trükk, ami hasznos lehet:
– van a fanucnak a saját belső programozó felülete és szimulátora (manual guide), a G1900 D100. L100. K1. nc mondat segítségével, ha az a program elején található, akkor a szimulátor is mutatja
– menet fúró ciklus elé, ha az balos akkor kell egy M kód (pl M166), ami megfordítja a forgás irányt, csak így működik jól a balos furatoknál a ciklus, (ki kell kapcsolni a G80 után a végén M167-el))
– a szerszámcserét a G28-as referencia pontokkal oldottuk meg a vezérlő 1241-es paramétere a G28 W0 -t szabályozza
a többi ISO G kódos, szóval viszonylag egyszerű volt.

Szóval végső soron, ha CNC esztergák beruházásán gondolkoztok, célszerű elgondolkodni az Edgecam eszterga licence beszerzésén is, meg persze majd egy jó posztprocesszorra is szükségetek lesz. 🙂

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM rendszerek.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folytatta tanulmányait gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, itt ismerkedett meg Solid Edge-el, amit 3 éven keresztül tanult a tanórákon és otthon. Főiskolát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán végezte, mint Gépészmérnök. Szerencsére itt is végig kísérte a Solid Edge így a CAD tudása nem kopott meg. Miután megszerezte a diplomáját, ismét kapcsolatban léptem a jelenlegi munkahelyével, amit korábban az iskolai évei alatt részt vett versenyek miatt már ismert. Végül a CAM-es területen helyezkedett el, amiben egy újabb kihívást látott, mert mindig is érdekelte ez a szakterület.

A szerző további cikkei »

Archívum