ÚJ LEVÁGÁS FUNKCIÓKKAL BŐVÜLT A RADAN 2018 R1

RADAN 2018 R1

A Radan 2018 R1-es verzióval bekerült két új funkció a lemez levágások közé. Mindkét funkció nagyon hasznos tud lenni annak függvényében, hogy mit szeretnénk csinálni a levágott maradék táblákkal.
Legegyszerűbb mód, ha példákon keresztül bemutatom, hogy is kell használni őket.

 ILLESZKEDŐ LEVÁGÁS

radan 2018 - illeszkedő levágás

Első lépésként vegyünk egy táblát amire kiosztottuk alkatrészeket, de láthatóan elég sok a szabad terület.

Feketén bekeretezett részben találhatóak az új módok, de első körben a piros négyzetben található levágással fogunk foglalkozni. Ez egy alkatrészekhez illeszkedő levágás és ez miatt nem is lehet megadni neki ideális szélességet és magasságot. Viszont a minimum nagyságot, illetve, hogy milyen távol legyen az alkatrésztől már igen.

radan 2018

radan 2018

 

Az eredmény jól látható, bár fent még látható egy kisebb hely, amit még levághatnánk. Nézzük is meg miért nem sikerült ez elsőre. Lemérem, hogy az alkatrész szélső pontja és a lemez között mekkora a távolság és rögtön látható miért nem sikerült elsőre. 214 mm a távolság, mi pedig a beállítások között a minimum nagyságnak 250-et adtunk meg.

radan 2018

radan 2018 - új levágás funkciókkal

Miután a minimális nagyságot átírtam 200-ra, már gond nélkül levágja a köztes részt. Nos ezzel is csak azt szerettem volna prezentálni, hogy jó beállítások mellett mire is képes az új funkció.

NÉGYSZÖGLETES TÁBLÁKRA VALÓ FELDARABOLÁS

 

Térjünk is át a második újításra, ami úgy készíti el a levágásokat, hogy négyszögletes táblákra darabolja fel őket az általunk megadott méretek szerint.

radan 2018 - feldarabolás

Itt már nagy szerepe van annak, hogy mit adunk meg ideális szélességnek és magasságnak. A Radan törekszik majd arra, hogy a lehető legnagyobb méretű maradék táblákat készítse el.

Példának vegyük a következő kiosztást. Láthatóan elég sok a kihasználatlan terület, ami akár fel is tudnánk még használni a jövőbe.

radan 2018 - feldarabolás

Nézzük meg, mit is csinál ez az új parancs. Láthatóan a jobb szélén egy 750×1400-as táblát létrehozott, mert az általunk megadott méretek közül ez volt a legnagyobb amit el tudott készíteni. Ideális olyan méreteket megadni, amivel a jövőben még tudunk dolgozni.

radan 2018 - feldarabolás

Úgy gondolom ezek elég hasznos új funkciók lehetnek azok számára, akik dolgoznak maradéktáblákkal és nem használják ki a lemez teljes területét. Remélem tudtam, mutatni valami újat. 🙂

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM rendszerek.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folytatta tanulmányait gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon, itt ismerkedett meg Solid Edge-el, amit 3 éven keresztül tanult a tanórákon és otthon. Főiskolát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán végezte, mint Gépészmérnök. Szerencsére itt is végig kísérte a Solid Edge így a CAD tudása nem kopott meg. Miután megszerezte a diplomáját, ismét kapcsolatban léptem a jelenlegi munkahelyével, amit korábban az iskolai évei alatt részt vett versenyek miatt már ismert. Végül a CAM-es területen helyezkedett el, amiben egy újabb kihívást látott, mert mindig is érdekelte ez a szakterület.

A szerző további cikkei »

Archívum