Újdonságok a Radan 2017 verzióban

A Radan 2017-es verziója a korábbi évek tendenciáját folytatva tovább növeli a lemez technológiai gépek programozásának hatékonyságát, biztonságát és sebességét.

Stancolás

Stancolás programozásakor a 2017-es verzióban már az vágás során elszabaduló kisebb elemekre is figyelmeztet. Ezek az elszabaduló elemek szerszám vagy gépsérüléseket is okozhatnak. A vágási sorrend meghatározásakor ezeket a Radan jelzi, és így tudunk ezek elkerülésére lépéseket tenni, vagy akár a kivágásuk pillanatában megállíthatjuk a gépet hogy a gépkezelő ezeket eltávolítsa.

clip_image002

Az automatikus sorrend stratégiák a korábbi szöveges szerkesztés mellett, már grafikus/táblázatos szerkesztési felülettel is elérhető. Ezzel az gyors és egyszerű szerkesztési módszerrel a felhasználók a korábbi módszerhez képest sokkal egyszerűbben létrehozhatják a nekik tetsző sorrend stratégiákat, hogy később azokat egy kattintással alkamazhatssák.

Tábla kiosztás

Az eddig is piacvezető automatikus táblakiosztási motort tovább fejlesztették, és így a 2016-os verzióhoz képest egyes esetekben tovább nőtt kiosztott táblák kihasználtsága.

A 2016-ban megjelent új jelentés készítő megoldást is bővíttették. Most már nem csak egy táblára készthetünk vele jelentéseket/riportokat, hanem egy kattintással kinyerhetjük egy egész projekt számunkra érdekes (pl. felhasznált lemezek, vágási idők, alkatrész és program listák stb…) információit. Ezek a riportok egy grafikus felület segítségével egyszerűen testreszabhatóak, vagy akár teljesen új jelentés sablonokat is készíthetünk.

clip_image004

Kontúrvágás

Kontúrvágás (lézer-, víz-, plazma-, lángvágás) területét is érintették a fejlesztések. Legfontosabb fejlesztés, hogy az új verzióban már közös vágásokra is elhelyezhetők a tartóhidak és „micro jointok”. Ezeket akár automatikusan vagy kézzel is elhelyezhetjük szerszámpályákon.

Élhajlítás

Élhajlítás programozásának legfontosabb fejlesztés, hogy a képes jelezni a hajlításhoz közel első kivágásokat és furatokat, amik az alkatrész gyártásakor problémásak lehetnek. Ezzel az ellenőrzéssel már a programozás elején, még virtuális alkatrészen is kiszűrhetjük ezeket a kellemetlen hibákat.

clip_image006

Választhatunk hogy hajlítás során az alkatrészt a tervezett formában szeretnénk-e látni és kezelni, vagy a hajlítás során kialakult sugarakkal és rövidülésekkel. Ez a lehetőség is tovább növeli a kontrolt a gyártási folyamatunkban.

A terítékek hajlítási vonalaira a hajlítási sorrendet és a szerszám adatokat is kitudjuk íratni, a korábban megszokott hajlítási sugár, szög és rövidülés mellett.

A Trumpf legújabb Touchpoint TruBend felülete is támogatott, így az ezzel ellátott hajlítógépek programozása sem okoz problémát a Radbend 2017-es verziójának.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum