Mindenki világot akar váltani–Tűt a szénakazalban

Az előző blog bejegyzésekben modellezéssel foglalkoztunk. Ebben a bejegyzésben kicsit más területet boncolgatunk majd. Mi is az a tű és hogy jön a szénakazal a Solid Edge-hez?

A szénakazal a projektjeim összessége, a tervezett szereléseim illetve az azokat alkotó alkatrészeim halmaza. Innen már egyszerű kitalálni, hogy mi lehet a TŰ. A tű nem más mint az alkatrészem, amit már egyszer megterveztem, de most újra szükségem van rá. Hisz miért dolgozzak duplán, ha nem muszáj?

 

 

Egy tipikus példa erre az esetre a beszerelt csavarok témaköre. Azon csavar_képfelhasználóknál, akik nem használnak Szabványos elemtárat, sokszor láttam olyan szereléseket, ahol ugyanaz a csavar (pl.: M8X45) több helyről és akár több modellből volt beszerelve. Hogy ez miért is jelent problémát? Miért is okozhat kellemetlenséget, ha ugyanazt a csavart több modell tartalmazza? Ezt a kérdéskört fogjuk most kicsit boncolgatni.

 

Adatlap

Elég sokszor kerül elő az adatlap témakör. Mi is ez és miért “erőltetjük” ennyire ezt a témát? A válasz egyszerű. Az adatlapra tekinthettek úgy, mint a modell, legyen az alkatrész, szerelés vagy rajz, személyigazolványára. Elég sok információt tudtok benne tárolni és a legjobb rész, hogy ezekre az információkra rá is tudtok keresni. Akár Windows Intézőben is, ha hozzáadjátok a megfelelő oszlopot a már meglévő Név, módosítás dátuma, Mérte stb. oszlophoz. Vagy a Solid Edge keresőjében használjátok ki ezen információk meglétét. A Solid Edge keresőjéről bővebb információt itt találsz.

Miután már nagymesterei lettünk a keresésnek nézzük meg, hogy mi teszi még nehezebbé a megfelelő elem kiválasztását.

Adat duplikáció – avagy melyik az igazi

A mai világban relatív olcsón lehet tárhelyet, tár területet beszerezni. Ezért egyre kevésbé figyelünk oda, hogy milyen adatokat hozunk létre, mert hogy úgyis elfér még a merevlemezen, na meg úgyis tudom, melyiket kell használni.

Sokszor fordul elő, hogy ezt az alkatrészt most csak gyorsan lementem ide, mert úgysem ezzel fogok dolgozni, csak megnézek rajta valamit és később kitörlőm szituáció. Majd elfelejtem mit hol mikor miért csináltam (lássuk be eléggé határon járatjuk magunkat) és mikor már be van építve az elem és a kolléga meg akarja nyitni a szerelést és hiányzó alkatrészt dob a rendszer, akkor jön a fejvakarás, hogy akkor hol van a keresett alkatrész. A Solid Edge segítséget nyújt az egy szerelésen belüli duplikációk keresésére.

Duplikáció

Mivel rengeteg adattal dolgozunk elkerülhetetlen, hogy valahogy kezeljük őket. Eddig a pontig (az adatkezelés módjának kiválasztásáig) minden cég egy úton halad, függetlenül a cég méretétől a gyártott terméktől vagy éppen a foglalkoztatott munkatársak számától. Ez a pont, ahol útjaik szétválnak. Ez a pont nem más, mint az adatkezelés módja.

 

Adatkezelés

Ahogy fent már említettem az adatkezelés napjainkban kiemelt fontosságú. Megkerülhetetlen, ha eredményesen szeretnénk dolgozni. (És ugye miért ne szeretnénk?) Az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha adatainkat rendszerezni szeretnénk.

 

Megoldások

A megoldásokat most csak érintjük. Bővebb információkat a blog bejegyzéseiben illetve majd későbbi cikkekben találsz róla.

Beépített adatkezelés

A beépített adatkezelés a belépő szint. A maga előnyeivel és hátrányaival. Különösebb invesztálást nem igényel hisz a Windows funkcióit használva fájlrendszer alapú megoldást.

beépített_adatkezelés

Előnyök

  • A Solid Edge ST10-el megszerezhető
  • Nem kell hozzá extra dolgokat beállítani, beszerezni
  • Gyorsan, könnyen beállítható
  • Rajz megnyitása modellből (csak ha mindkettő az adattárban van)
  • Beállítható projekt mappa
  • Dokumentum állapot támogatása
  • Automatikus rajzszámozás

 

Ha eddig eljutottál mindenképp olvasd tovább, mert ennek az éremnek is két oldala van. Jöjjenek azok a fránya hátrányok.

Hátrányok

  • Lassú. Sajnos mivel Windows alapon nyugszik, így nem tud gyorsabb lenni, mintha mappákban keresnél a Windows Intézőn keresztül
  • Windows indexelés szükséges hozzá –> kérdezhetnétek, hogy ez miért hátrány? Ez a folyamat is lassítja a munkát
  • Ha egyszerre több projekten is dolgozol, akkor oda kell figyelned az automatikus rajzszámozásra, hisz a két projekten más rajzszámokat használsz

Mindent összefoglalva, ha csak szeretnél bele kóstolni az adatkezelésbe, arra megfelelő, de a  korlátai miatt hamar beszorítva érzed majd magad.

Akik voltatok Solid Edge ST10 újdonságok tréningen, a kapott DVD-n találtok hozzá egy kiváló bemutató videót a beállításokról és a használatról.

 

SharePoint, Insight

SESP

Ennél a megoldásnál, már külön felületen történik az adatkezelés. Szaladjunk végig az előnyökön és hátrányokon ebben az esetben is.

 

 

 

Előnyök

  • gyors
  • alkatrészek közötti kapcsolat vizuális megjelenítése
  • könnyed projekt kezelés
  • munkafolyamatok
  • mindent tud amit a beépített adatkezelés

Hátrány

  • megszűnik a támogatása jövőre

 

Teamcenter

TCA Teamcenter jelenleg az adatkezelés zászlós hajója. Rengeteg előnnyel jár használata. Minden funkciót tud, amit a fentiek. Az adatkezelés gyors, a tárolás egyszerű és adatbázis alapú, emiatt a dokumentumok keresése gyors. Vannak munkafolyamatok, melyekkel precízen, jól követhetően és dokumentáltan zajlik a termékfejlesztés, egészen az ötlettől a tervezésen keresztül a gyártásig. Sőt még azon túl is. (Amit most leírtam) Ez nem más mit a PLM (Product lifecycle management) azaz termék életciklus követés.

Hátrány, mert ugye az a bizonyos érem amiről már szó volt. Nem feltétlenül hátránynak nevezném, de a legnagyobb kérdés mindig a Mi az anyagi vonzata?

A SharePoint, Insight párostól elkezdve mindenképp szükség van egy saját szerverre. Itt már nem működik a megosztjuk és látjuk egymás mappáit elv.

Nem titkoltan ennek a megoldásnak van a legnagyobb előkészületi ideje/költsége.

Összefoglalva

Mivel egyre több fájlt/ dokumentumot hozunk létre megkerülhetetlen az adatkezelés témaköre. A kérdés már rég nem az, hogy kell-e vagy nem kell-e valamilyen adatkezelési módszert használni a cégnél, hanem hogy milyen megoldással tesszük hatékonyabbá a cég életét, és könnyítjük meg a munkánkat?!

A mai világban az adatainkat egyre inkább digitális formában kezeljük. Amihez elengedhetetlen az adatkezelés. Többek között az adatok digitalizációjával foglalkozik és kínál fel különböző megoldásokat az Ipar 4.0

Szinte minden szakmai blogban foglalkoznak az ipar 4.0-val. A digitalizáció kérdésével, hogy miként használhatjuk ki a modern technika által nyújtott lehetőségeket. Nálunk is találhattok elég sok ezzel a témával foglalkozó cikket, melyekben igyekszünk különböző szemszögekből bemutatni az ipar 4.0-t illetve a vele érkező lehetőségeket.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum