Solid Edge – A hasznos munkatárs

Importált modellekkel mindenki találkozik, legyen az egy tervező iroda vagy alkatrészeket gyártó
cég. Cikkünkben ezeknek a további felhasználhatóságát tekintjük át attól függően, milyen geometriáról van szó, és milyen mértékben szeretnénk azt kezelni Solid Edge-ben.

Solid Edge és a modell bármikor módosítható

Egy CNC forgácsolással foglalkozó vállalkozás nagy valószínűséggel rendelkezik CAM szoftverrel, így oda közvetlenül beimportálhatóak a modellek, amivel alapesetben nincs is gond, ha a modell alak-, méretés technológiahelyes. A tapasztalataink szerint ez az idealizált világ, ugyanis számtalan esetben nem érvényesülnek a fenti kitételek, viszont az alkatrészt le kell gyártani. Ez azt jelenti, hogy „tűzoltásként” helyben kell módosítani a modellt – egyeztetve a megrendelővel. Ilyen esetekben kihagyhatatlanná válik a Solid Edge, amely a szinkronmodellezési technológiának köszönhetően egyedülállóan jól kezeli az importált modelleket, megtakarítva az újramodellezés idejét és hibalehetőségét. A fenti csak egy kiragadott példa, de a Solid Edge nagy segítségére lehet a szerszámtervezőknek is abban, hogy egy jó minőségű modellel dolgozhassanak és készíthessenek szerszámot a gyártandó alkatrészhez.

Solid_Edge_a_hasznos_munkatars_1

Valódi vizsgálat még a legyártás előtt

Azt fontos kiemelni, hogy a Solid Edge szinkronmodellezési környezete nem vázlat, hanem topológiai alapon ismeri fel az alakelemeket, és szükség szerint gyűjti össze azokat az alakelemgyűjtőben. A beolvasást követően azonnal megvizsgálható a modell, hogy nincs-e rajta elfajult, hibás rész. Ha van, akkor az automatikus eszközökkel, felületmodellezéssel vagy egyszerű törléssel ezek könnyen orvosolhatóak.

Kezelhetőség és átjárhatóság

A beolvasást, ellenőrzést és esetleges javítást követően már zárt modellel dolgozhatunk, ami azt jelenti, hogy hibátlan modellről van szó, de ez sokszor még nem elég. Különböző szoftverek eltérő algoritmusok szerint dolgoznak, így lehetséges, hogy ami az egyikben síkfelületnek tűnik, azt a másik szabadformájú felületnek értelmezi. Erre ad megoldást a Solid Edge Optimalizálás parancsa. Ezen parancs lefuttatásával – egy tűrésmezőt figyelembe véve – a felületeket analitikussá alakíthatjuk át, amely elősegíti a modell kezelhetőségét.

Solid_Edge_a_hasznos_munkatars_2

Széleskörű módosítási lehetőségek

A tervezők sok esetben nem foglalkoznak gyártással, így más szempontból modelleznek, azonban ezeket az alkatrészeket valamilyen módon gyárthatóbbá kell tenni. Erre is alkalmas a szinkronmodellezési technológia, melynek köszönhetően modelltörténet nélkül, nagy hatékonysággal lehet a modellhez hozzányúlni, lemaradt oldalferdeséget rátenni, furatokat átméretezni, bordákat sokszorosítani vagy azonos részeket mintaként értelmezni.

A módosítások, szerkesztések méretekkel történhetnek, amelyek utólag a modellhez hozzáadva egyben a gyártandó alkatrészek méretei is lehetnek. A lemezmegmunkálás területén tevékenykedő cégek is kihasználhatják a szinkrontechnológia előnyeit, ugyanis a technológiai paraméterek (lemezvastagság, hajlítási rádiusz stb.) módosítása importált geometriára is lehetséges.

Solid_Edge_a_hasznos_munkatars_4

Konklúzió

Összegzésül kijelenthető, hogy a Solid Edge-ben elérhető szinkronmodellezési technológia használata a gyártással foglalkozó cégek számára versenyelőnyt jelent, ha más CAD rendszerek modelljeivel kell dolgozniuk. Azon felhasználók számára, akik modelltörténet alapon szerettek eddig dolgozni, a Szinkrontechnológia megismerése új lehetőségeket jelent a gyorsabb módosítás világában.

További információk

www.SolidEdgeST.hu
www.enterprise-group.hu/plm

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum