Tanárok a padban – SOLID EDGE képzés oktatóknak

Az Enterprise Group – PLM üzletága, mint a Solid Edge hivatalos magyarországi disztribútora, idén nyáron ingyenes továbbképzést tartott középiskolai tanároknak. Ez nem csupán a tanároknak volt hasznos, hanem fontos visszajelzéseket is kaphattak a középfokú oktatás aktív szereplőitől, amelyek beépítésre kerülhetnek a képzésekbe, versenyekben.

Honnan jött az igény a Solid Edge-es továbbképzésre?

Idén márciusban 6. alkalommal került megrendezésre az országos Solid Edge verseny, amelyen középiskolába járó diákok vehettek részt. Amíg a hallgatók a feladatokat oldották meg, addig lehetett beszélgetni és tapasztalatot cserélni az őket elkísérő felkészítő tanárokkal. Az idei tapasztalatcsere olyan jól és hosszan sikerült, hogy a végső összegzésnél felmerült a tanárok továbbképzésének, tudásbővítésének igénye. Az Enterprise Groupnál megszokott, hogy a jó ügy érdekében összefogunk és a rendelkezésre álló erőforrások mellett igyekszünk segíteni, erősítve a vállalat társadalmi szerepvállalását.

Miért fontos, hogy az oktatók is naprakész ismeretekkel rendelkezzenek?

Talán azt senkinek sem kell bemutatni, hogy felgyorsult világunk és a digitalizáció egy olyan útra sodort mindenkit, hogy komoly elvárásoknak kell megfelelnünk. A tanároknak XXI. századi technológiákat és ismeretet kell továbbadniuk a diákoknak, akiket utána a munkaerőpiac felvehet és megelégedéssel alkalmazhat. Ez elsőre nem tűnik bonyolult kérdésnek, de a gyakorlatban folyamatosan az hallható, hogy nincs minőségi szakember, így nem teljesít jól a gazdaság és még lehetne sorolni. Ilyenkor mindenki a képzésre és a képzéseket lebonyolító tanárokra mutogat, hogy… Az Enterprise Groupnál nem a mutogatás megy, hanem a segítő jobb nyújtása, hogy a tanárok használható és továbbadható tudást kapjanak az ipari tapasztalattal rendelkező szakemberektől. Az látható, hogy az oktatóknak kulcsszerepük van abban, hogy Magyarország milyen irányba fog haladni a jövőben.

Milyen Solid Edge-es képzésen vehettek részt a tanárok?

Széleskörű igény merült fel az alap- és a haladó konzultációkra egyaránt. Az alapokra azon oktatóknak volt szükségük, akik eddig 2d-s szoftvert oktattak intézményeikben, de tovább akartak lépni a 3D irányába. Volt olyan tanárnő, aki már évek óta sikeresen oktatja a Solid Edge-t, de részt kívánt venni az alap és haladó képzésen egyaránt. Tapasztalata szerint mindig lehet olyat hallani, amit érdemes beépíteni a képzési tervbe. Egy tatabányai iskola tanára annyira lelkes volt, hogy egy komplett csoportot szervezett az iskola tanáraiból, hogy átképezzük őket Solid Edge-re és adjunk a kezükbe olyan egyedi technológiákat, mint a Szinkronmodellezés. A sok éves tapasztalattal bíró, rutinos tanárokat is meg lehetett mozgatni, de ők jellemzően a haladó konzultációkon vettek részt megelégedéssel.

Solid Edge képzés

Nagy örömünkre szolgált, hogy ez a képzés sem ismert határokat. Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek tanárok, hogy az itt szerzett tudást a diákjaik fejlesztésére fordítsák.

A képzésről mondták

“Nagyon köszönjük a lehetőséget és a tényleg szuper képzést!”  [Bertha Mária – BGSZC Ganz Ábrahám Szakközépiskola – Budapest]

“Nagyon szépen köszönöm  a lehetőséget a sok segítséget, nagyon sokat tanultam, talán még több kérdésem lett a programmal kapcsolatban. Új területeket ismertem meg a konzultáción, ez azt hiszem a fejlődés jele.” [Kányai Tivadar – Ipari Szakközépiskola – Komárom]

“Köszönöm a 3 napot, nagyon jó volt, sokat tanultam, ősztől adom tovább.”  [Tóth Béla – Beszédes József MMIK – Magyarkanizsa]

Ami a képzéseken nem hangzott el…

Mindenki hozzátette a megáét a sikerhez, a tanárok esetében ez három vagy hat napot jelent a nyári tanítási szünetükből. Az Enterprise Group előadói a lelkesedésüket, szakértelmüket tették bele a nagy közösbe, hogy ebből a fiatalok, a diákok profitáljanak. Számokban kifejezve több, mint 30 tanár vett részt a képzéseken, összesen 5 kurzuson, hogy a befektettet energia visszaköszönjön a 2018-as országos Solid Edge versenyen…

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum