Solid Edge – Multi-body alkatrészek editálása szerelésekben

A Solid Edge ST5-ös verziója óta használható a multi-body – azaz a többtestes – modellezés, amely megannyi tervezési “szituációban” megállja a helyét, illetve segítséget nyújt az alkatrészek könnyebb tervezhetősége/módosíthatósága érdekében. Kisebb méretű alkatrészek, szerkezetek tervezésére különösképpen alkalmas, mivel a szerelésben nem szükséges az alkatrész komponenseit a szerelésben egyenként beszerelni, így átláthatóbbá tehető a szerelési struktúra.

Alkatrészek tervezésekor gyakori esetként fordulhat elő, hogy különböző, mégis egy alkatrészhez tartozó komponensekkel műveleteket kell végezzünk. Ilyen műveletek (boole-műveletek) lehetnek például az Egyesítés, Kivonás, Metszet, Szétvágás.

Ezen műveletek használatakor is multi-body modellezést végzünk, mivel a boole-műveletekhez is legalább két testre szükségünk van.

A többtestes modellek szerkeszthetősége szereléseken belül viszont meglehetősen sokrétű folyamat tud lenni. Különböző “állapotokat” kell definiálnunk alkatrészben jelen lévő testeknek. Lehet egy test aktív és inaktív (alakelemmel ellátható vagy nem szerkeszthető), továbbá megadhatunk egy aktív szerelési testet is, amely eszköze a kizárólag a szereléshez kapcsolható alakelemeknek. Ezek az alakelemek csak közvetetten “érintkeznek” az alkatrésszel, azaz a szerelésben látszanak, viszont az alkatrészben már nem. Végül pedig a konstrukció szempontjából nem fontos testeket is kategorizálhatjuk (látni akarom/nem akarom látni).

A testek “szerepköreinek” beállítását célszerű még az alkatrész elkészítésekor “tisztázni”, viszont akkor sincs gond, hogyha a szerelés közben jut eszünkbe valamilyen módosítás az adott modellen. Közvetlenül a szerelésből tudunk alakelemeket készíteni az alkatrészre, a fent említett beállítások figyelembe vételével együtt.

Ígéretünket betartva, a fenti témával kapcsolatos webinarunkat is közzé tesszük, amely mind elméletben és gyakorlatban is szemlélteti a fontosabb tudnivalókat. A webinart az alábbiakban tekinthetitek meg:

Korábbi webinarjainkat is elérhetitek az alábbi linkekről:

Archívum