Solid Edge – Sokoldalú felületmodellezés

A felületmodellezés által felkínált lehetőségeket többnyire a bonyolult, nem feltétlenül egzakt geometriájú alkatrészek, szerelések modellezésére használjuk a mindennapokban. Ezek szabálytalan B-Spline görbéket, majd később felületeket, felületátvezetéseket jelentenek, illetve számos többi, itt most nem részletezett összetevőt.

Viszont nem is gondolnánk, hogy mennyi helyen alkalmazható még ez a tervezési módszer. Alkalmazható többet között pl. bonyolult szerszámpályák elkészítésére, továbbá szimulációnál az erő vektorok egy adott pontba összpontosítására, annak érdekében hogy a szimulációs eredmények a valós paramétereket mutassák, és így tovább. Ilyen nem hétköznapi esetekre nézünk most példákat:

2016- 06- 20- 15-17-56

Bajonett végkialakítás forgácsolásához: A műhelyrajzból kell elkészíteni a modellt, egy “reverse engineering” folyamat részeként. Ebben az esetben nagy segítséget tud nyújtani a felületek használata az adott geometria alakítására, formálására. A felületek elhelyezése után egy egyszerű anyageltávolítást kell eszközölnünk, amelyet Boole művelettel végezhetünk el a legkönnyebben.

2016- 06- 20- 15-35-01

Kinematikai szimulációhoz: Egy vasúti sínprofil meghajlításához tudni szeretnénk, hogy mekkora a hajlítási erőszükséglet. A szimulációnál meg is találom a terhelendő pontot, viszont az erők pozícionálásánál már akadályokba fogok ütközni. Itt segít nekünk a felületmodellezés, mivel összpontosíthatjuk az erő vektorát egy adott pontba.

Amennyiben részletesebben szeretnél tájékozódni a leírtakról, vagy további hasznos alkalmazásokat szeretnél megtudni a felületmodellezésről, >>> TEKINTSD MEG WEBINARUNKAT <<< a szövegre kattintva.

Archívum