Solid Edge – Szerelések “utaztatása”

Bizonyára nagyon sokan szeretünk utazni, nincs is jobb nyáron a tengerpart mellett kortyolgatni egy koktélt, vagy a most aktuális évszakban egy sítúrának nekiesni. Nos, a Solid Edge fájlok esetében sincs sokkal másképp, azzal a különbséggel, hogy ők inkább egy kolléga, ügyfél/partner, vagy egy felhő között választhatnak.

cloud-data-300x218

Visszatérve a szakmaisághoz: Solid Edge-ben készült szereléseket több fajta módon tudunk megosztani a kollégáinkkal vagy ügyfeleinkkel, de nem mindegy, hogy melyik utat választjuk. A klasszikus Mentés másként (Solid Edge gomb – Mentés másként) paranccsal, magát a szerelés fájlt el tudjuk menteni más néven, viszont az ahhoz kapcsolódó alkatrészek nem fogják azt követni, tehát ez a legkevésbé járható út.

Ha tovább megyünk a soron, nyilván azt is megtehetjük, hogy mindig egy mappába mentjük az adott szereléshez tartozó komponenseket, így könnyen egy CTRL+A és CTRL+C billentyű kombináció kettőssel más helyre tudom tenni a független másolatomat, viszont ebben az esetben korlátozottak vagyunk az alkatrészek/lemezalkatrészek/műhelyrajzok mentését illetően.

A következő megoldás már közelít a “cél” felé, viszont még mindig nem az igazi:

Használhatjuk az Adatkezelőben található Mentés másként parancsot – valamint a korábbi verziók esetében a Revíziókezelőt, ahol Másolás parancs szerepel – a szerelés duplikálására, ennek előfeltétele viszont, hogy az összes tétel ki legyen jelölve az Adatkezelőn/Revíziókezelőn belül. A mentési műveletet követően becsomagolhatjuk, illetve továbbküldhetjük a megfelelő személynek a szerelést.

Az ST9-es verzió megjelenésével viszont egy új mentési funkció, nevezetesen a Pack and Go, azaz csomagold és vidd (mintha csak egy nyaralásról lenne szó). A szerelésből közvetlenül elérhető parancs lehetővé teszi a kapcsolódó rajzfájlok, továbbá a szimulációs eredmények együttes mentését is. Lehetőségünk van továbbá a korábban létrehozott mappastruktúra megtartására is. Teljesen mindegy, hogy mi hova mentettük a szereléshez tartozó alkatrész/lemezalkatrész/műhelyrajz fájlokat, a Pack and Go pillanatok alatt megtalálja a csatolásokat, a fájlok kijelölésével és a műveletek végrehajtatásával nekünk külön nem kell foglalkoznunk.

kepkivagas21

kepkivagas

Ami még nagyon időhatékonnyá teszi a fájlmegosztást, az a közvetlenül zip formátumba való mentési lehetőség. A mentési útvonal a helyi/halózati meghajtó mellett egy felhő tárhely is lehet, ahova pillantok alatt szinkronizálódik a duplikált tartalom.

 

Archívum