Solid Edge – Tartályfedél furat készítése

A tartályok rendeltetésétől függően több kivezetés, csatlakozó tartozhat azokhoz, viszont ezek létrehozásáról a modellezési környezetben sok esetben nehéz gondoskodni. Ebben a cikkben azt fogjuk megnézni, hogy tartály fedelekre, hogyan tudunk furatot úgy elhelyezni egy B-Spline felületen, hogy az egy “kinyomott” felületen helyezkedik el és a falvastagság állandó marad. Hagyományos modellezési környezetben az egyszerű alakelemeket vegyítve felületmodellezéssel megadja a kívánt eredményt.

Néhány parancs amit érdemes ilyenkor használni:

  • Forgásfelület
  • Felületmásolat
  • Felület határgörbével
  • Kivonás (Boole-művelet)

Amint a fenti “listából” is látható, a felületmodellezést nem lehet kikerülni ilyen speciális esetekben, de nem is érdemes, mivel nagyon sokat tud lendíteni a munkánkon. Nyilván az elkészített felületekkel még lesz egy kis “utómunka”, ami pl. felület levágást, meghosszabbítást, ofszetelést, és végül összevonást jelent. Az összevonással pedig ha jól dolgoztunk egy tömör testet kapunk, ami minden további nélkül felhasználó boole-műveletekre.

Azonban sokatokban felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet ilyen esetekben a “szinkronnal”? A parametrizálás miatt érdemesebb ilyen modelleket hagyományos modellezési környezetben elkészíteni, szinkronban ez “fejfájást” okozhat a későbbiekben. Tehát ha bármilyen méret, egyéb tulajdonság megváltozik, akkor azt hagyományosban sokkal egyszerűbben tudjuk módosítani.

Nem szaporítanám tovább a szavakat, “beszéljen” inkább egy videó a fentiekről:

 

 

Archívum