EPLM Trends Digital – webkonferencia

2020.10.08.

Az online eseményen a digitális ipari gyártás szinte teljes vertikumát igyekszünk lefedni, így a szerszám- illetve speciális tervezéstől indulva a gépgyártó független megmunkáláson át olyan újgenerációs megoldásokat mutatunk be, melyek gyors és költséghatékony gyártást tesznek lehetővé.

Stratégiai partnereinkkel együtt a folyamatoptimalizálás és a korszerű termékadatkezelés lehetőségeire is betekintést nyújtunk, esettanulmányokkal kiegészítve az előadásokat. Külön szekciót szentelünk továbbá napjaink legdinamikusabban fejlődő területére, az iparban használt robotprogramozási és szimulációs valamint automatizációs megoldásoknak.

Miért ajánlott a részvétel?

Célunk, hogy olyan korszerű eszközöket mutassunk be, amelyekkel a mindennapi tervezési és megmunkálási egyszerűbbé és hatékonyabbá válthat. Az előadások között reméljük mindenki megtalálja a leginkább izgalmas témakört, amely a napi munkáját teszi könnyebbé.

Milyen szektorok számára hasznos a konferencia?

Elektronikai eszközgyártás
Autóipar
Szerszám- és alkatrészgyártás
Egyedi gépgyártás
Műanyag fröccsöntött alkatrészgyártás
Kompozit alkatrészgyártás
Faipar
Bútorgyártás

Regisztráció

Tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a konferencia október 8-án lezajlott! 

Szervező

Szakmai partnerek

Média partnerek

Program - szekciónként

1. Szerszámtervezési és gyártási megoldások

A szerszámgyártási terület egy hatalmas és változatos iparágat ölel fel, legyen szó akár a különböző műanyag- és fémöntészeti szegmensről vagy lemezalakítási folyamatokról. Szoftvereink és szakértelmünk segítségével valódi megoldást tudunk nyújtani ezen iparág számára, hogy mindennapi feladataikat hatékonyan végezhessék el. (Kapcsolódó megoldások: SOLID EDGE, EDGECAM, NX, VISI, WORKNC)

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 9:00 Szünet
9:00 - 9:50
Szoftveres megoldásaink a szerszámgyártók részére

A szerszámgyártási terület egy hatalmas és változatos iparágat ölel fel, legyen szó akár a különböző műanyag- és fémöntészeti szegmensről vagy lemezalakítási folyamatokról. A szerszámok olyan szerelt egységek, melyek jellemzően sok és különböző bonyolultsági fokú alkatrészből állnak. A portfoliónkban található szoftverek és szakértelmünk segítségével valódi megoldást tudunk nyújtani ezen iparág számára, hogy mindennapi feladataikat hatékonyan végezhessék el. De ehhez elengedhetetlen, hogy az adott feladathoz, a megfelelő eszközt hívjuk segítségül. Az előadás során bemutatjuk, hogy milyen lehetőségeket ajánlunk az egyes területek számára, valamint a belépőszintű feladatok hogyan oldhatók meg költséghatékonyan.

Lukács Krisztián, Kukely Krisztián, Szabó Zoltán

9:50 - 10:00 Szünet
10:00 - 10:50
Gyorsan és okosan: Iparágra szabott eszközök a tervezéshez

A versenyképesség egyik kulcsa, hogy cégünk milyen gyorsan tud reagálni a kialakult piaci helyzetekre, valamint mekkora idő- és erőforrás ráfordítással képes elvégezni a gyártáselőkészítési feladatokat. Az előadás során az ajánlatadástól kezdve, a tervezés kritikus pontjain át olyan eszközöket fogunk bemutatni, amik segítségével a folyamatok átfutási ideje jelentős mértékben csökkenthető.

Lukács Krisztián, Süller Jácint, Szabó Zoltán

10:50 - 11:00 Szünet
11:00 - 11:50
Hatékonyság és ismételhetőség: Testreszabott folyamatok a megmunkálásban

Egy megfelelő CAD/CAM szoftver már önmagában jelentős mértékben növelheti a cég termelékenységét. De egy ponton túl az eredményességet a folyamataink virtuális leképzésével és optimalizálásával tudjuk növelni. Az előadás során a CAD/CAM rendszerekben alkalmazható sablon és automatizációs lehetőségeken keresztül mutatjuk be, hogy egy testreszabott szoftver és/vagy posztprocesszor segítségével milyen értékteremtő erő rejlik az adott megoldásban, amikkel hatékonyabbá tehetjük a megmunkálási folyamatainkat.

Kukely Krisztián, Szabó Zoltán

11:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

2. Általános gépipari megoldások

A hagyományos értelemben vett CAD/CAM technológia folyamatosan bővül a felhasználói igényeknek és a fejlődő technológiai lehetőségeknek megfelelően. Így a CAD rendszerek is új modulokkal és integrált megoldásokkal bővülnek, és a CAM rendszerek is mind szélesebb körben fedik le a megmunkálási igényeket. Ennek köszönhetően kompromisszum nélkül alkalmazhatóak mind hagyományos tervezési és megmunkálási feladatokra, mind speciális igények kielégítésére. (Kapcsolódó megoldások: SOLID EDGE, EDGECAM, NX)

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 9:00 Szünet
9:00 - 9:50
Solid Edge 2021 – Intelligencia a tervezésben

Használja ki a Solid Edge portfoliója nyújtotta előnyöket, dolgozzon ugyanazzal a modell fájllal a tervezéstől a gyártáson át a dokumentáció elkészüléséig.

Huszár András, Tripolszki Gábor

9:50 - 10:00 Szünet
10:00 - 10:50
Solid Edge szimulációs megoldásainak bemutatása

Az előadás első szakaszában a Solid Edge végeselemes funkcionalitása kerül bemutatásra a Solid Edge Fundation csomagtól Solid Edge Simulation Advanced csomagig, ezt követően a Generative Design, majd a kinematikai (Solid Edge Motion) és a hő- és áramlástani (FLOEFD) szimulációs modulokat szemléltetjük.

Hetyei Csaba

10:50 - 11:00 Szünet
11:00 - 11:50
Egy CAM rendszer különböző forgácsolási technológiákhoz

Az alkatrészek összetettségének növekedésével és az átfutási idők csökkenésével egyre fontosabbá válik a beállítási idők, ezen belül az NC programozás idejének csökkentése. Az előadás keretében bemutatásra kerül EDGECAM 2021 programozási filozófiája és azok a megmunkálási stratégiák és lehetőségek, amik biztosítják a marási, esztergálási vagy akár huzalos szikraforgácsolási feladatok gyors és megbízható programozását.

Gyönyörű Attila

11:50 - 13:00 Ebédszünet
13:00 - 13:50
Speciális forgácsolási területek programozási kihívásai

Az alkatrészgyártás speciális területe az olyan alkatrészek forgácsolása, amelyek az előgyártmány nagy méretszórása, illetve annak méretéhez viszonyított kis pozíció tűrések miatt jelentős gépkezelői beavatkozást (nullpont és szerszámkorrekció) igényelnek. Ilyenek pl a hegesztett szerkezetek, vagy kompozitok megmunkálása. Az előadás keretén belül olyan alkalmazási példák kerülnek bemutatásra, amik lehetővé teszik az EDGECAM rendszer alkalmazását az ilyen típusú megmunkálások hatékony programozására.

Kiss Tibor, Csillik Csaba

13:50 - 14:00 Szünet
14:00 - 14:50
Autóipari szimulációs megoldások - Avagy meddig bírja a futómű a magyar utakat

Ebben az előadásban bemutatjuk, hogy milyen egyedüálló lehetőségek állnak azon felhasználók rendelkezésére, akik egy modulárisan felépíthető, intgerált CAD/CAM/CAE rendszert (NX) használnak a mérnöki feladataikhoz.

Tatárvári Tamás, Czifrák Gábor

14:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

3. Hatékonyságnövelő eszközök CNC megmunkáláshoz

Függetlenül attól, hogy alkatrész- vagy szerszámgyártási, lemeztechnológiai vagy akár faipari területen dolgozik, a szerszámgép biztonságos üzemeltetése és hatékony programozása elengedhetetlen a gazdaságos működéshez. Ezek támogatását biztosítja a szoftverek egyedi igényekhez illesztése és az NC kód alapú szimuláció is. (Kapcsolódó megoldások: EDGECAM, VISI, RADAN, ALPHACAM, NCSIMUL)

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 13:00 Szünet
13:00 - 13:50
NCSIMUL - Kapacitásnövelés a nagyobb biztonságnak köszönhetően

A forgácsolással foglalkozó cégek számára kiemelkedően fontos, hogy nagyértékű szerszámgépeik megbízhatóan és kiszámíthatóan működjenek, és ne forduljanak elő olyan váratlan hibák, amelyek a gép termelésből való kiesését eredményezik, és jelentős javítási költséggel járnak.

Bár ma már a CAM-rendszerek és a korszerű vezérlők is magasszintű szimulációt tartalmaznak, az egyre összetettebb szerszámgépek minden lehetőségét nem vagy esetenként csak lassan tudják leszimulálni. Ez indokolja a CAM független offline szimuláció és NC optimalizálás alkalmazását a szerszámgépek maximális kihasználása érdekében.

Az előadásban egy olyan CAM független, hatékony szimulációs megoldást mutatok be, az NCSIMUL személyében, ami valódi NC-kód alapú kinematikai ellenőrzést biztosít, a megmunkálóközpont digitális iker modelljének segítségével. Véleményünk szerint a távolról történő programozás vagy a felügyelet nélküli program futtatás különösen indokolttá teheti ennek a szoftveres megoldásnak a használatát.

Szabó Zoltán

13:50 - 14:00 Szünet
14:00 - 14:50
Befektetés a folyamatokba - Szoftverillesztés egyedi igényekhez

A mai piaci versenyhelyzetben egy megfelelő CAD/CAM-rendszer használata egyre inkább megkerülhetetlenné válik. Hasonlóképpen, mint minden beruházás esetén, ebben az esetben is pusztán az eszköz nem feltétlenül garancia a sikerre. A megoldásainkban rejlő lehetőségek minél nagyobb fokú kiaknázásához, mindenképpen célszerű megtervezni a bevezetés folyamatát és megfontolni a felmerülő testreszabások lehetőségét. Az egyedi igények megvalósítása tulajdonképen egy befektetés, aminek segítségével számos értékes mérnökóra vagy gépidő megspórolható. Az előadásunkban ezeket a lehetőségeket mutatjuk be valós példákon keresztül az igény felmerülésétől, a fejlesztés folyamatán keresztül, a kész megoldásig.

Szabó Zoltán, Veres Tibor

14:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

4. Speciális tervezési és megmunkálási területek

A vezérlőfüggetlen CAM megmunkálások hagyományos területe a fémforgácsolás, és a 3D-s CAD alkalmazások is leginkább a gépipar területén elterjedtek. Ugyanakkor számos más területen is jelentős segítséget nyújt a CAD/CAM rendszerek alkalmazása. Szoftvereink és szakértelmünk segítségével teljes körű megoldást tudunk nyújtani a lemeztechnológia és a faipari- és bútortervezés- és gyártás területén is. (Kapcsolódó megoldások: SOLID EDGE, RADAN, ALPHACAM, CABINET VISION)

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 9:00 Szünet
9:00 - 9:50
Lemeztechnológia árajánlattól a megmunkálásig

Minden gyártási területen fontos hogy minél pontosabb árajánlatot tudjunk készíteni, minél rövidebb idő alatt. Radan lemeztechnológiai CAM rendszer segítségével a lemezalkatrészek árait a tényleges gyártási technológiai adatokkal és akár a tényleges táblatervekkel tudjuk kikalkulálni, úgy hogy akár a gyártás indításához szükséges NC programok is pár kattintással elkészíthetők.

Veres Tibor

9:50 - 10:00 Szünet
10:00 - 10:50
Technológiahelyes lemezalkatrész tervezés és programozás testmodell alapján

Napjainkban már egyre több cég testmodellezéssel tervezi lemezalkatrészeit. Ugyanakkor a megmunkálás programozása a legtöbb cégnél mai is 2D drótvázgeometria (DXF, DWG) alapján történik.

Az előadásban bemutatjuk a technológiahelyes lemezalkatrész tervezési eszközöket a Solid Edge 2021 szoftverben, és a közvetlenül az így előállított testmodellek alapján történő automatikus programozást a RADAN szoftverben.

Cérna Szabolcs, Tripolszki Gábor

10:50 - 11:00 Szünet
11:00 - 11:50
Bútortervezési megoldások minden területre

Bútortervezésnél két fő területet különböztethetünk meg: az általános korpusz bútorgyártást és az egyedi bútorok gyártását. Ez a két terület a tervezőrendszerekkel szemben is teljesen más elvárásokat támaszt ezért előadásunkban ezekre mutatunk be hatékony megoldásokat.

Veres Tibor, Dranka Gergő

11:50 - 13:00 Ebédszünet
13:00 - 13:50
CAM megoldások nem mindennapi feladatokra

Vannak olyan területek, ahol a CAM rendszereknek szélsőséges követelményeknek kell megfelelnie. Egyik ilyen a korpuszbútor gyártás, ahol egyszerű de mindig egyedi alkatrészeket kell gyártani rövid átfutási idővel, másik ilyen pedig a kompozit megmunkálás, ahol gyakran bonyolult felületekre kell viszonylag egyszerű szerszámpályákat készíteni. Ilyen és hasonló követelményekre láthatnak megoldásokat a bemutatóban.

Veres Tibor

13:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

5. Folyamatoptimalizálás és adatkezelés

Minden vállalatban működése során rengeteg adat keletkezik, amelyet eltérő módon rendszereznek, tárolnak illetve használnak fel. A korszerű, digitális alapokon nyugvó adatkezelés, elemzés és az adatokra épülő termelési megoldások bevezetésével egy minden szempontból hatékonyabb állapot érhető el. (OPCENTER APS, PLANT SIMULATION,TEAMCENTER)

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 9:00 Szünet
9:00 - 9:50
"Hova mentettem?/"Mit kell(ene) módosítanom?"

Az integrált termékadat-kezelés megadja a választ. Egy termék életciklusa alatt rengeteg adat keletkezik a mechanikai terv adatok mellett, például szöveges dokumentumok, képek, tervezéshez és gyártáshoz szükséges adatok. Az idő előrehaladtával az adatok elérési útjai, változásai, érvényes verziói, illetve a termékpaletta bővülésével az adatok és az adatok közötti kapcsolatok egyre nehezebben nyomon követhetőek. Közel egy órában bemutatjuk hogyan segít a Teamcenter az adatok korszerű kezelésében, tárolásában.

Csóka Zoltán, Kovács Gábor

9:50 - 10:00 Szünet
10:00 - 10:50
Valós, rendszerszintű adathasznosítás a termelésben

Hogyan hasznosítsuk a vállalat már meglévő, de szigetszerűen elérhető adatvagyonát? A prezentációban kitérünk az almérőkkel kapcsolatos törvényi kötelezettségekre, a TAO kedvezményre és, hogy a rendszerben gondolkodásra, egy rugalmas integrációra képes, automatizáláson alapuló gyártó és készülékfüggetlen platform milyen optimalizációs és megtakarítási potenciált nyújt MA meglévő adatokkal. Milyen további termelési és üzleti értéket hozhat HOLNAP további szenzorok és adatok illesztésével és a JÖVŐBEN akár új IoT eszközök megjelenésével. Fókuszban az adat- és energiamenedzsment, előrejelzés és prediktív karbantartás.

Német István - Enterprise Group

10:50 - 11:00 Szünet
11:00 - 11:50
Termeléstervezés és optimalizálás digitális eszközei

Az előadásban élőben működő szoftvereszközökön demonstráljuk, hogy milyen módon segíthetik a már mindenki számára elérhető digitális eszközök a kapacitások jobb kihasználását, a napi működés fejlesztését, optimalizálását egy agilisabb, a környezeti változásokhoz jobban és gyorsabban alkalmazkodó termelési rendszer kialakítását. A hallgatóság egy integrált példában követheti végig, a gyártási és logisztikai szimuláció, az adatelemzés és a gyártástervezés illetve ütemezés előnyeit, illetve az alkalmazásuk követelményeit.

Kádár Botond, Czirkó Dávid és Farkas Ádám – Epic Innolabs

11:50 - 13:00 Ebédszünet
13:00 - 13:50
Opcenter APS: Mivel segíti a vevői elégedettséget a termelésütemező szoftver?

Az előadásban olyan megoldásokat és technikákat mutatunk be amelyek használatával az ügyfélkiszolgálás pontosságát lehet javítani.

Treszkai Dániel

13:50 - 14:00 Szünet
14:00 - 14:50
PLM következő szintje: minőség és hatékonyság elérése és biztosítása

Bemutatjuk, hogy milyen módon tud a Teamcenter megoldása segíteni a projektkezelés kihívásaiban és a minőségbiztosítási rendszer által támasztott követelményeknek való megfelelésnek.

Csóka Zoltán

14:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

6. Enterprise Group - Oktatási Mentor Program

Az Enterprise Group, a magyarországi CAD/CAM/PLM piac meghatározó szereplőjeként, a Siemens DI Software és a HEXAGON MI hazai képviseleteként, mint egy évtizede küldetésének tartja a gépészeti tanulmányokat oktató, közép- és felsőoktatási intézmények tanárainak, valamint hallgatók folyamatos képzését. A szakmai odafigyelés és tehetséggondozás eredményeképpen megszerzett tudás minden szempontból releváns legyen az ipar számára így biztosítva a frissen végző szakemberek versenyképességét.

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 13:00 Szünet
13:00 - 13:50
Műszaki képzés támogatása az Oktatási Mentor Programon keresztül

Az átalakuló közoktatás nagy kihívások elé állítja az oktatási intézményeket, hiszen olyan jövőbeni munkaávállalokat kell képezni, akik a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelnek. Az Enterprise Group által meghirdetett Oktatási Mentor Program erre a kihívásokra igyekszik választ adni a diákok tehetséggondozásán és az oktatók képzésén keresztül.

Szűcs Imre

13:50 - 14:00 Szünet
14:00 - 14:50
Oktatási Mentor Program kerekasztal, amelyhez mindenki csatlakozhat

Különböző iskolák különböző módon használják az Enterprise Group megoldásait az Oktatási Mentor Program keretében. Egyvalami viszont közös az pedig a tenni akarás a magas színvonalú szakember képzésért. A résztvevők megosztják tapasztalataikat és elképzeléseiket a korszerű, szoftvererekkel támogatott képzésről.

Szűcs Imre, Gyönyörű Attila

14:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

7. Robotprogramozási és szimulációs megoldások

Az ipari robotok használatával sok esetben kiválthatunk unalmas vagy akár veszélyes manuális feladatokat. Azonban a robotok telepítésekor előfordulhatnak olyan problémák, amelyekkel a megrendelő csak a helyszínen szembesül, és előfordulhatnak olyan pontos pályabejárást igénylő feladatok is, amelyek programozása hagyományos betanítással nem végezhető el. Megoldásaink teljes körű megoldást nyújtanak robotok támogatására, legyen szó egyetlen robot programozásáról, vagy komplex gyártósor szimulációjáról. (Kapcsolódó megoldások: ROBOTEXPERT, PROCESS SIMULATE, RoboDK, SOLID EDGE, ALPHACAM)

8:30 - 8:50 Megnyitó és EDGE Vándorkupa nyertesek kihirdetése (Orbán Előd, Béke Gyula)
8:50 - 9:00 Szünet
9:00 - 9:50
Ipari automatizálás és a robotok (digitális) világa

Napjainkban az automatizálással kapcsolatban nem az a kérdés, hogy szükséges-e, hanem hogy milyen szinten alkalmazzuk. A robotizálás szerves része az ipari automatizálásnak. Az előadásban az ipari robotok alkalmazási területeit tekintjük át, valamint az ehhez kapcsolódó, mérnöki munkát segítő szoftvereket fogjuk áttekinteni., olyan témákat érintve, mint pontfelhők, ütközésvizsgálat, digital twin, virtuális beüzemelés.

Kálmán Attila - Robot-X

9:50 - 10:00 Szünet
10:00 - 10:50
Helyettünk ROBOToló megoldások

A magyar kis és középvállalkozások számára is elérhető a robotizáció, amellyel a gyártás, a termelés kiszámíthatóbbá és hatékonyabbá tehető. Ebben a bemutatóban több oldalról megvizsgáljuk a robotok alkalmazhatóságát, a napi folyamatokba való illesztésüket az egyszerű "pick and place" műveletektől a bonyolult megmunkálásig.

Veres Tibor, Szűcs Imre

10:50 - 15:00 Szünet
15:00 Vége

Előadók

A webkonferencia előadói sokéves tapasztalattal rendelkeznek az ipari digitalizáció terén és az adott terület szakértői.

Orbán Előd
Enterprise Group
Ügyvezető igazgató

Béke Gyula
Enterprise Group
PLM üzletág igazgató

Cérna Szabolcs
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Csóka Zoltán
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Czifrák Gábor
Enterprise Group
Vezető értékesítő

Czirkó Dávid
EPIC InnoLabs
Digitális gyártás, senior rendszermérnök

Dranka Gergő
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Farkas Ádám László
EPIC InnoLabs
Digitális gyártás, senior rendszermérnök

Gyönyörű Attila
Enterprise Group
CAM termékvonal vezető

Hetyei Csaba
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Huszár András
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Kádár Botond
EPIC InnoLabs
Ügyvezető

Kálmán Attila
Robot-X
Szimulációs mérnök

Kiss Tibor
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Korossy-Khayll András
C3D Műszaki Tanácsadó Kft.
Tervezőmérnök

Kukely Krisztián
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Lukács Krisztián
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Molnár Judit
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Német István
Enterprise Group
Automatizálási menedzser

Novák Ferenc
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Szabó Zoltán
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Szűcs Imre
Enterprise Group
Ügyféltámogatási vezető

Tatárvári Tamás
C3D Műszaki Tanácsadó Kft.
Senior mérnök

Tripolszki Gábor
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

Veres Tibor
Enterprise Group
Ügyféltámogató mérnök

KÉRDÉSE VAN?

Lépjen kapcsolatba kollégánkkal!

Feminger Edina
Enterprise Group
Marketing és értékesítési referens
feminger.edina@enterprisegroup.hu
+36 (30) 491-6679