Szabványos alkatrészek kezelése Solid Edge-ben I.

A múlt héten sikeresen lezajlott a szokásos éves rendezvényünk a Trends 2018. A múlt évhez hasonlóan idén is digitális formában került megrendezésre. A tavalyi év technikai hibáit idén kijavítottuk és ennek köszönhetően most már hiba és kifagyások nélkül követhettétek az eseményt. Az előadások listáját itt megtaláljátok.

A Trends-en elhangzottakat szép lassan megosztjuk majd veletek itt a blogon, tehát, ha esetleg lemaradtál róla vagy szeretnéd visszanézni, akkor itt majd megteheted.

És most térjünk is rá a blogbejegyzés témájára a szabványos elemtár használatára és az új verzióval érkezett lehetőségekre.

Sokatoknak jelent problémát (érthető okokból), hogy az ST9 óta írásvédett elemként generálódnak le a szabványos alkatrészek. Eddig ezen alkatrészek módosításához különböző kerülőutakat kellett bejárni. Egy programocskával vissza kellett ültetni először szerkeszthető állapotba majd utána lehetett csak szerkeszteni az alkatrészt. Ez sok kattintással és elég sok bosszúsággal járt. Jeleztük a fejlesztők irányába, hogy ez a módosítás nem az igazi és jó lenne egy kapcsoló, amivel eldöntheti a felhasználó, hogy írásvédett vagy szerkeszthető formában szeretné a szabványos elemeit tárolni.

konfigurációs varázsló
Konfigurációs varázsló beállítása

 

A jó hír, hogy a Solid Edge 2019-es verziójával ez a kapcsoló megérkezett és most már be tudjátok állítani, hogy szerkeszthető állapotú szabványos elemek kerüljenek legenerálásra.

A lényeg röviden:

A konfigurációs varázslóban vegyétek ki a pipát a legenerált alkatrészek kiadása négyzetből. Ezzel már be állítottátok, hogy szerkeszthetők legyenek a legenerált szabványos alkatrészek.

Ezután már csak Windows szinten kell átállítanotok, hogy ne legyenek írásvédettek a fájlok. Ezt egyszerűen megtehetitek, bár rendszergazdai jogosultság kelleni fog hozzá. A fájl tulajdonságokat lekérve az írásvédettséget megszüntetve tudjátok beállítani.

Ezzel a beállítással sok bosszúságtól kímélitek meg magatokat.

Jövő héten írok majd arról, hogyan tudjátok beállítani, ha egy szabványos alkatrészhez több anyagminőséget szeretnétek beállítani.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum