Szabványos alkatrészek kezelése Solid Edge-ben II.

Az előző héten megmutattam azokat a beállításokat melyek szükségesek ahhoz, hogy ne írásvédett alkatrészként jöjjenek létre, legyenek legenerálva a szabványos alkatrészek. Ez sokatoknak igen fájó pont volt eddig, de szerencsére már ez sem jelent gondot a Solid Edge 2019-es verzió óta.

Ebben a blogbejegyzésben azt nézzük meg, hogy hogyan lehet beállítani különböző anyagminőségeket a szabványos alkatrészekhez.

Ez a téma is egy olyan téma, ami sokatoknál előfordult. Hisz teljesen életszerű példa, hogy egy csavarból több anyagminőség van használatba nálatok. Lehet 8.8-as vagy akár 6.8- as is használatban egyszerre. De elképzelhető az is, hogy speciális igényeknek megfelelő anyagminőséget is kell használni. Tehát mondjuk titánium vagy platina csavart kell(enne) beszúrni.

Eddigi megoldások:

Ennek a problémának a megoldásához korábban mindig azt a folyamatot láttam, hogy a beszúrt Standard Parts-ot szerkesztettétek és ott állítottátok be a kívánt anyagminőséget. Ez a megoldás a Solid Edge ST9-es verziótól nehezebben volt kivitelezhető, hisz írásvédettként lettek létrehozva a szabványos alkatrészek. Ez után kezdődött a varázslat: leszedni az írásvédettséget visszatenni szerkeszthető állapotra a fájlt és megváltoztatni az anyagminőséget. Majd elmenteni.

Egy másik megoldás volt, hogy csere másolattal paranccsal létrehoztunk egy új alkatrészt így az már szerkeszthető volt. De ebben az esetben folyamatosan gyártottuk a duplikációkat és kvázi “tele szemeteltük” a gépet.

Ahogy az előző cikkben bemutattam most más nincs szükség bűvészkedésre a változtatások egyszerűen végrehajthatók, hisz már van jogunk változtatni az alkatrészeken.

Javasolt megoldás:

Szabványos alkatrészek – Administrator

Ha nem akartok ezzel vesződni, hanem rögtön a megfelelő adatokkal, jelen példánkban a megfelelő anyagminőséggel, rendelkező csavart, anyát vagy egyéb szabványos elemet akartok beszúrni, akkor be kell állítani a megfelelő paramétereket az adminisztrátoron keresztül az adatbázisban.

Ha eddig eljutottál a cikkben, akkor eddigre már kikristályosodott számodra is, hogy most bizony az adminisztrátorral fogunk beállításokat végezni. Nem kell megijedni, a videó végig vezet, hogy hol milyen beállításokat kell elvégeznetek.

Jó hír azoknak akik még korábbi verziót használnak, hogy ott is használható ez a megoldás.

 

 

Mi a helyzet, ha nincs hozzáférésetek a Standard Parts-hoz

Amennyiben nincs lehetőségetek a Solid Edge-hez tartozó szabványos alkatrészeket használni, akkor több lehetőség közül választhattok.

  1. License bővítés. A szabványos alkatrészek már Classic csomagtól elérhetők a Solid Edge-ben. Ezzel kapcsolatos információkért látogassatok el honlapunkra
  2. Használod a Cadenas katalógusát
  3. Használod a TraceParts katalógusát

Ha van olyan téma, amiben szívesen olvasnátok a blogon, akkor írjátok be ide a cikk alá és írok ahhoz a témához is egy szösszenetet.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum