10 éve a lemezmegmunkálásban

10 éve a lemezmegmunkálásban

Idén 10 éves az PLM üzletág, és 10 éve van az Enterprise CAM portfóliójában a Radan lemeztechnológiai szoftver. Ez az 10 éve nem tűnik soknak, ha azt vesszük a Radan 1976-óta létező szoftver. Korábban létezett mint az első IBM PC (1981), vagy mint az első AutoCAD (1982), de az elmúlt pár év sem volt unalmas. 10 évvel ezelőtt a már kezdtünk megbarátkozni a Window 7-el, azóta eltemettük a Windows 8.1-et, többnyire átálltunk Windows 10-re, és most kacsintgatunk a Windows 11 felé. Mindeközben elengedtük a 32bites technológiát, és ha nem is mindig döccenőmentesen de átálltunk 64bit-re. Az ipari lézervágógépek nagytöbbsége még CO lézer volt, Fiber lézerrel még csak elvétve találkoztunk, az Ipar 4.0-ról meg még csak nem is hallottunk. Ebből a kis felsorolásból látszik hogy a Radan-nak egy igen csak változó ipari- és szoftveres környezetben kellett megőrizni a piacvezető pozícióját.

10 éve jelent meg a Radan-ban a Projekt üzemmód, (még csak választható üzemmódként), ami megreformálta a korábban sokszor nehezen áttekinthető munkafolyamatot. Idővel ez lett az alapértelmezett felülete a programozásnak. Ezzel az üzemmóddal már többszáz alkatrészt tartalmazó munkák is egyszerűen átláthatók lettek.

Lemeziparban talán az egyik legfontosabb szempont a táblaoptimalizálás hatékonysága. Ezen területen is sok hasznos új opció került a szoftverbe az évek alatt, többek között a közösvágás funkció, alkatrészek széthúzása ha maradék tábla mérete lehetővé teszi, de talán az új 64bites táblaoptimalizáló algoritmus a legjelentősebb, ami a hagyományos kiosztáshoz képest 3-5% jobb eredményt is hozhat.

Fejlett alkatrész kiosztás

Szerszámpálya készítés egyik látványos fejlesztése a maradéktábla levágás fejlesztése, ami után a hagyományos vízszintes vagy függőleges levágás mellett választható lett az alkatrészeket lekövető, illetve szabványos méretekre feldaraboló levágás is.
Stancolót használó felhasználók a „Multi” szerszámok illetve a görgőző és sorjázó szerszámok támogatása mellett, talán a csoportszerszámok támogatásának bevezetésének örülhettek legjobban. Ezzel a fejlesztéssel a perforált alkatrészek programozása sokat egyszerűsödött.

Poszt-processzorok is sokat fejlődtek. Mind a mellett hogy a piacon megjelenő legújabb gépek folyamatosan bekerültek a támogatott gépek listájába, a gépek speciális opcióit (pl. paletta cserélő, sarok hűtés stb…) már korábbi szöveges megadás helyett, már párbeszéd ablakban lehet beállítani, ami egy jóval áttekinthetőbb és felhasználóbarátabb megoldás lett. A legtöbb nagy gyártó gépét már nem csak programozni tudjuk, hanem a gépen tárolt technológia paramétereket felhasználva nagyon pontos gépidőt is tudunk számolni. Ezt gépidőt és sok más technológia paramétert felhasználva a pár éve megjelent RadQuote árajánlatadó modul nagyon pontos árajánlatokat tud készíteni pár kattintással. Ami nem meglepő módon nagyon gyorsan az ügyfelek egyik kedvenc Radan modulja lett.

Radqoute riport

Egyik személyes kedvenc fejlesztésem, hogy a korábbi Html alapú riport készítést felváltotta DevExpress környezet, hol már grafikus felületen lehet elkészíteni a legkülönfélébb tábla és projekt riportokat is. Ezzel nem csak a terméktámogató tudják hatékonyabban elkészíteni ügyfelek számára a riport sablonokat, de akár a felhasználók is elkészíthetik ezeket saját maguknak.

Ügyfelek számára kevésbé feltűnű fejlesztés volt, hogy 2013-ban a hagyományos MAC makró nyelv mellé bekerült a .NET keretrendszer támogatása is , ezzel egy új út nyílt meg az egyedi ügyféligények kielégítése felé. Ezzel az új eszközzel a kisebb makrók mellett már több mint 6 különböző vállalat irányítási rendszerhez illesztettük a Radan-t, hogy az felhasználók a lehető leghatékonyabban, és naprakész információkkal tudják a lemezmegmunkáló gépeiket programozni.

Visszatekintés

Lemezes CAD/CAM területen kevésbé populáris területeken sem múlt el nyom nélkül ez röpke 10 év.
A Radbend élhajítókat programozó szoftver egyik nagy fejlesztése hogy a korábbi beépített algoritmusok mellett a felhasználók saját tapasztalati értékeiket is feltölhetik a technológiai adatbázisokba, így biztosítva hogy a lehető legpontosabb terítéket és élhajlító programok készüljenek el. Ennek egy továbbfejlesztése a 2022-ben megjelent SFX, ami ezeket az adatokat felhőben képes tárolni, így programozók mellett a Hexagon Manufacturing Suit CAD szoftverben a tervezők is hozzáférnek ezekhez a technológiai adatokhoz lemezalkatrészek tervezése közeben.

SFx – hajlítási paraméterek

Radm-ax/Radtube 5-tengelyes és csővágó CAM szoftver egyik legfőbb fejlesztési iránya, hogy cső és csőjellegű alkatrészek vágásanak programozása mellett, lehetőség van ezeknek az alkatrészeknek az automatikus kiosztására is a szálakra, így biztosítva a lehető leghatékonyabb anyagfelhasználást. Ez az optimalizálás történhet egy lista alapján, vagy akár a komplett 3D-s szerelés megnyitva, a különböző profilokat automatikusan leválogatva is.

Hexagon Manufacturing Suit

Nem csak lemezes területet érintő nagy fejlesztés az utóbbi években a Hexagon Manufacturing Suit, ami egy gyártást támogató CAD szoftver. Segítségével hagyományos és lemezalkatrészek is tervezhetők vagy módosíthatók egyszerűen, úgy hogy közben akár a korábban említett SFX-ben tárolt technológiai adatokat használja.

Így vissza tekintve úgy érzem, hogy az elmúlt 10 éveben a Radan nagyon sokat fejlődött hatékonyságban, és kezelhetőségben. A ma aktuális 2020.1-es verzióval már sokkal kevesebb energiát befektetve lehet sokkal hatékonyabban programozni a lemezmegmunkáló gépeket. A jelenleg elkezdett és bevezetés alatt álló új technológiákat és irányokat látva pedig egyértelmű hogy az automatizálhatóság, kezelhetőség, és hatékonyság továbbra is fejlődni fog.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum