A digitális beruházás és megtérülésének számítása

A negyedik ipari forradalom, vagyis az ipar 4.0 elhozta számunkra a gyártásban részt vevő eszközök digitális integrációját, mely során az automatizálás révén az informatikai hálózatok adatmennyiségének feldolgozása fontos szerepet nyer. Azzal, hogy a szoftverek és hardverek képesek egy integrált egységbe összeolvadni, jelentős mértékben növelhető az ipari tevékenység hatékonysága. A valós idejű adatfeldolgozással kevesebb emberi beavatkozás mellett gazdaságosabb működést érhetünk el.

A megtérülés-számítási módszertannal könnyebben átláthatjuk gazdasági döntéseinket a várható termelt haszon függvényében. Mindehhez fontos tudnunk, hogy milyen paramétereket szükséges figyelembe vennünk a számításhoz és hogyan alkalmazhatjuk hatékonyan a ROI mutatót.

Fontos paraméterek a digitális beruházásban

A negyedik ipari forradalom által előtérbe kerülő digitalizációs folyamatok minden eddiginél erősebb tempót diktálnak az ipar dinamikus fejlődésében. Az újabb eszközök és technológiák rohamos léptékben jelennek meg, így bizonytalannak érezhetjük magunkat az aktuálisan legújabb eszközökkel kapcsolatban is, de a megtérülés-számítással körültekintően dönthetünk a beruházásról.

Hagyományos termelési berendezésekre és olyan szolgáltatásokra, melyek a termelést támogatják már kidolgozottabb eszköztárral rendelkezünk, a kihívást a jelen pillanatban is formálódó és egyre több lehetőséget tartalmazó digitalizáció jelenti.

Egy digitalizációs eszköz bevezetésekor a folyamat legelején szükséges lefektetnünk, hogy milyen célokat szolgál a beruházás. Szükséges meghatároznunk, hogy az implementálás az adott vállalat felépítése és egyedi termelési módjai esetében milyen erőforrásokat igényel. A digitalizációs folyamat tervezése mindig az adott cég sajátosságai alapján készül el, így részletesen képesek vagyunk meghatározni azt, hogy egy nap alatt, egy héten, egy hónapban vagy egy évben mennyi erőforrást és időt takaríthat meg számunkra a bevezetett eszköz. A specializált rendszerek akkor tudnak igazán hatékonyan működni, ha pontosan és részletesen meghatározott szabályrendszerek alapján alkalmazzuk őket. Képesek vagyunk meghatározni a jövőben felmerülő esetleges átalakítási, bővítési és karbantartási költségeinket is, így már a beruházás előkészítő szakaszában számszerűsíteni tudjuk a megadott paramétereket.

Milyen lehetőségeket nyújt a digitális beruházás?

Az ipar 4.0 idején olyan termeléstámogató eszközökkel találkozhatunk, amelyekkel korábban nem. Kézzel fogható és virtuális csatornákon építhetjük és mérhetjük a termelés hatékonyságát. Egy átfogó és egyedi vállalatirányítási rendszerrel teljesen új megoldásokat találhatunk folyamataink bármelyik szakaszát illetően a digitalizált termelésnek és tervezésnek köszönhetően.

Nem csak a virtuális térben gondolkodhatunk, nézzük meg példaként a 3D nyomtatók sokszínű felhasználási módját. Amellett, hogy a technológia rohamos fejlődése következtében javíthatja a meglévő szolgáltatások minőségét, a gyártás ütemét és ütemezését, teljesen új területeket is felfedezhetünk, melyre a digitalizáció nélkül jó eséllyel nem találtunk volna rá.

Ezen eszközök bevezetése merőben új gondolkodásmódot igényel. Amennyiben a vállalat hatékonyan képes felhasználni a technológiákat, rövid időn belül megtérülhet a beruházás értéke. Ezek egy része még annyira új a piacon, hogy nem könnyű pontosan meghatározni a megtérülés idejét. Míg korábban elfogadható volt egy 10 éves megtérülési idő, a mai gazdasági viszonyok közt már sokkal időhatékonyabb és tervezhetőbb folyamatokra van szükségünk.

A ROI (vagyis Return on Investment) mutató nemcsak nagyvállalati, hanem kis- és középvállalkozási szinten is segíti a fejlesztések megtérülésének számítását. Annál megbízhatóbban lehet segítségünkre, minél pontosabb értékeket tudunk rendelni a szükséges paraméterekhez. Amennyiben megközelítő értékekkel dolgozunk, szükséges felkészülnünk a végeredmény bizonytalanságára is, de egy előzetes kalkuláció biztosan többet segít, mint egy kockázatos beruházás számítási előkészületek nélkül.

Természetesen előfordulhat olyan eset is, hogy a ROI számítás eredményeként azt kapjuk, hogy vállalatunknak a várt időtartamon belül nem tud megtérülni a beruházás, így már az előkészületek alatt stratégiát vagy eszközt válthatunk. Mindig vizsgáljunk meg több lehetőséget is, ne hagyatkozzunk a legelső ötletre, hiszen a digitalizációs beruházások egyre többféle oldalát ismerhetjük meg napról napra.

A ROI mutató számítása

A ROI a jövedelmezőségi mutatók egyik típusa, mely megmutatja, hogy a beruházásunk hatékony lehet-e. Olyan összetett módszertanon alapszik, amely képes közép- vagy hosszútávú beruházások megtérülési értékeinek meghatározására. A kalkuláció a beruházás paramétereinek ismeretében segít meghatározni, hogy mennyi idő alatt térülhet meg a befektetett összeg. Az alapképlet a következő:

ROI = (befektetés bevétele – befektetés költségei) / befektetés költségei

A befektetés időszakosan várt bevételéből kivonjuk a befektetési költségeket, majd a kapott számot elosztjuk ismét a befektetés költségeivel. A költségek összetett adatokból állnak össze, szükséges figyelembe vennünk a paramétereknél már említett átalakítási és karbantartási költségeket, emellett a beszerzési és működési költségeket. A finanszírozási módot sem szabad kihagynunk a kalkulációból. Egy hitel növelheti, míg egy pályázati támogatás csökkenheti a beruházási költségek értékét.

Ahogy már említettük, mindig érdemes több lehetőséget végignéznünk. A lehetőségeink közül az lesz a leghamarabb és leghatékonyabban megtérülő beruházás, melynek a ROI értéke magasabb.

Megéri digitalizációba invesztálni?

Ahogy a korábbi ipari forradalmak idején, így most is a folyamatok optimalizációja a változások mozgatóeleme. Minden fejlődni vágyó vállalat arra törekszik, hogy a lehető leghatékonyabban tudja erőforrásait és idejét csoportosítani a lehető legmagasabb haszon mellett. Ebben vannak óriási segítségünkre a digitalizációs eszközök, melyek munkájának eredménye korábban csak bonyolult és hosszú távú emberi erőforrás bevonásával volt elérhető. A gyorsaság és a hatékonyság a mi oldalunkon áll, és valószínű, hogy bizonyos jelenleg emberek által végzett munkakört átvehetnek a gépek, de ugyanakkor rengeteg új dimenziót is nyitnak.

Az ipar és gazdaság minden területére beszivárog a digitalizáció, ha időben felkészülünk a lehetőségek nyújtotta változásokra, jelentős gazdasági versenyelőnyre tehetünk szert.

Természetesen vállalatunk digitalizációs átalakítását kisebb lépésekben is elkezdhetjük, akár költséghatékony, rövidtávon megtérülő szoftverek alkalmazásával. Ha látjuk ezek hasznosságát és megtérülését, hamar elindulhat cégünk a teljes digitalizáció irányába.

 

 

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum