A visszacsatolás hálójában

A digitalizáció terjedésével, vagyis az egyszerűsített mentési folyamatok, és a tárolási kapacitások növekedésének következtében folyamatosan adatokat gyűjtünk. Elvárjuk, hogy visszacsatolást kapjunk olyan esetben is, amikor a kapott adatok egyébként szükségtelenek. Az adatok így egyre csak gyűlnek halomban. A felesleges információk felhalmozásának érdemes elejét venni azáltal, hogy tisztázzuk, hogyan használjuk a mért paramétereket.
Felejtsük el a folyamatos mérés, ellenőrzés és monitorozás körforgását! A folyamatfelügyelet létfontosságú, de a legfontosabb annak megértése, mikor van szükségünk visszacsatolásra, mennyit mérjünk, és hogyan hasznosítsuk a mért adatokat.

Nyílt és zárt láncú vezérlés – az alapfogalmak

Mielőtt elmélyednénk a témában, ismerjük meg a két alapfogalmat: a nyílt és a zárt láncú vezérlést. A két stratégia közötti eltérés a visszacsatolásban érhető tetten. Míg a vezérlés nyílt láncú, addig a szabályozás zárt láncú. A nyílt láncú vezérlések során a rendszerben nem létezik közvetlen visszacsatolás: az eredmény nem számít az irányítást tekintve, vagyis nem teljesen. A szabályozás során a műveletet folytonosan monitorozzuk, így a történéseken tartjuk a szemünket néhány alkalmas paraméter mérésével.

Nyílt láncú vezérlés során is van visszacsatolás a folyamat sikeréről és színvonaláról. Egy forgácsolási műveletet példaként véve, a folyamat végén a munkadarab-méret ellenőrzésével vagy felületi érdességének mérésével. Visszacsatolás tehát mindkét esetben van – hiszen ez különösen fontos ipari feladatok elvégzése során – a különbség inkább az, mikor történik meg. Ha szabályozunk, akkor a művelet során folyamatosan vagy előre időzített időpontokban; vezérlés esetében csak a folyamat végén.

Más példával élve, a tervezési területen a visszacsatolás fontossága egyre nő. Minél gyorsabban készül el egy-egy termék és minél kevesebb lépésben, annál gyorsabb és hatékonyabb információáramlásra, és így visszacsatolásra van szükség.

A nagy mennyiségű adathalmok között azonban nélkülözhetetlen észrevenni azokat a jellemzőket, melyek a folyamatminőségről, a tervezés folyamatáról tárgyilagos képet adnak. Különösen fontos, hogy a visszacsatolás megbízható legyen, a műveletet jók tükrözze, hogy az adatok hasznosíthatóak legyenek. A tervezés során, például a konstrukció kiépítésénél létfontosságú egyeztetni, a prototipizálás során így már egzakt mérési értékekkel dolgozhatnak a fejlesztők. Összefoglalva: szánjunk időt és erőt az adatok gyűjtésére, és a folyamat megkezdése előtt átgondolt tervekre!

Mikor melyik vezérlést alkalmazzuk a tervezés során?

Ha az output gyorsan változik az inputok változásának hatására, nem elég a művelet végén ellenőrizni. Ebben az esetben is akkor járunk sikerrel a vezérlés során, ha korrekt folyamatjellemzőket nézünk. Digitális ipari rendszerekben, hogy az automatizált működés érdekében a folyamatos visszacsatolás szükséges: így az emberi jelenlétet és felügyeletet helyettesíthetik a mért jellemzők.

Bár vezérlés esetén is kapunk visszacsatolást, csak a szabályozás során korrigálunk azonnal. A jellemzők romlása akár már az első kiemelkedő értéknél visszafordítható, így elkerülhető a selejtgyártás, és elkerülhetőek a balesetek, melyek egy gyár működésében kiemelten fontosak. Egy tervezési vagy fejlesztési folyamat során a folyamatos visszacsatolásokkal, kommunikációval és adatáramlással tarthatjuk a folyamat elején kitalált koncepciót.
Amennyiben a gyártási folyamat tervezői-teamben történik, ismételten kulcsfontosságú a kommunikáció. Manapság már nem szükséges fizikailag egy helyszínen tartózkodniuk a tervezőknek, elég olyan kommunikációs csatornát fenntartani, mely folyamatos konzultációs lehetőséget biztosít a csoporttagok és a megrendelő között is. A változásokról, az eredeti koncepciótól való eltérésről, adott csatornán keresztül haladéktalanul értesíteni kell minden csoporttagot.

Egy ilyen folyamatnál bizonyos jellemzőket nem lehet pontosan megszabni, majd később megkövetelni a munkadarabtól, tehát a tömeget, anyagválasztást, megmunkálási paramétereket a technologizálás előtt kell meghatározni. Ellenben a tervezés során megállapíthatóak azok a paraméterek, amiket a megrendelő viszont akart látni.

Bár az automatizálás hatására a gépek lassan nélkülözhetetlen szereplőjévé válnak a termelésnek, a humán erőforrás továbbra is pótolhatatlan. A digitális eszközökkel egyszerűen gyűjthetünk és tárolhatunk információkat, az ötletek keletkezésében és a visszacsatolások szelektálásban azonban az emberi tényező kulcsfontosságú. A felügyelő határozza meg, mely információk alapján folytatódjon a termelés, mi a hasznos, és mely adatok vethetőek el.

 

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum