Alaksajátosságok az EDGECAM-ben

Mik is azok az alaksajátosságok? Tehetnénk fel a kérdést. Legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy a megmunkálás szempontjából összefüggő felület együtteseket nevezhetjük alaksajátosságoknak. Ezek attól függően, hogy esztergálási vagy marási környezetben használjuk a programot lehetnek 2, illetve 3D-sek is. Mire is használhatjuk őket? Erre a kérdésre gyakorlatilag az előző mondatokban válasz is érkezett. A megmunkálandó geometriákat tudjuk külön részekre bontani. Így nincs szükség határgörbékre, ennél lényegesen egyszerűbb és elegánsabb megoldás, ha alaksajátosságokkal dolgozunk. Alaksajátosságokat létrehozhatunk automatikusan és manuálisan is.

Többféle alaksajátosság közül választhatunk. A magyarázó ábrák alapján úgy gondolom, hogy egy kis rutin megszerzése után, mindenki könnyedén ki tudja választani a neki megfelelő alaksajátosságot.

A továbbiakban arról szeretnék szót ejteni, hogy hogyan tudunk több munkasíkon alaksajátosságot kerestetni. Ehhez nincs másra szükségünk mint, hogy az ’Alaksajátosság keresésnél’ a ’Síkválasztás’ menüponton belül kijelöljük azokat a Munkasíkokat, amelyeken a keresést el akarjuk végeztetni.

Ezután az Alaksajátosság ablakban láthatjuk a kapott eredményt, munkasíkok szerint csoportosítva. A felismertetett alaksajátosságokra elkészíthetjük a megfelelő szerszámpályáinkat. Ahhoz, hogy a megmunkálásunk ütközésmentes legyen – ezáltal ne okozzunk anyagi károkat – az indexelések előtt célszerű a szerszámunkat biztonságos távolságra mozgatni. A beforgatás végrehajtásához, használjuk a ’Szerszámmozgatás-Indexelés’ parancsot. Itt beállíthatjuk, hogy melyik munkasíkra és milyen irányba történjen a forgatás. Ezt a funkciót a következő videó szemlélteti:

Az alaksajátosságok használatával az alkatrészek gyártásának a tervezési ideje felgyorsítható, és sokkal átláthatóbb, ezáltal bátran merem ajánlani a használatát.

További előnyei között említhetjük meg az alaksajátosságoknak, hogy a megmunkálás programozása jól automatizálható a stratégiakezelő és a PCI makrók segítségével.

Ha Önnek vagy a cégének ilyen szolgáltatásra lenne szüksége, akkor bátran keresse az Ügyféltámogató csapatunkat telefonon vagy e-mailen keresztül.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum