Alkatrészek leválogatása Designerrel

Milyen alkatrész típusokat tudunk felismerni Designerrel?

Egy szerszámosláda vagy esetünkben egy polcos szekrény összeszereléséhez szükségünk van az alkatrészek beszerzésére. Jelen esetben a szerelési modell rendelkezésünkre áll. A probléma csupán az, hogy ezeket egyesével leválogatni eléggé időigényes feladat. Erre kínál megoldást a Designer, ahol nem csak az alkatrészek leválogatására, de a dokumentálására is van lehetőségünk.

Raktár polc képe

Alkatrész leválogatás

Az alkatrész leválogatási folyamatot azzal kezdjük, hogy a Struktúra fában csak azokat az elemeket választjuk ki, amivel a műveletet el szeretnénk végezni. Ebben a szerelésben a 2D-s síklemezek a polcok lapjai. Az anyag adatainak beállítása gombra kattintva kiválaszthatjuk, hogy elsőnek a 2D-s alkatrészeket akarjuk meghatározni. Mivel gondoskodunk róla, hogy csak ezek az alkatrészek legyenek megjelenítve, így egy egyszerű teljes kijelöléssel garantáltan nem tudunk tévesen egyéb alkatrészt is sík lemeznek definiálni.

Kereskedelmi tételek leválogatása

Ezt követően, a kereskedelmi tételekkel folytatva, ismét elrejtünk, majd megjelenítjük a kívánt alkatrészeket. Ezek most éppen csavarok lesznek, de lehetnének csavaranyák, szegecsek és egyéb boltban megvásárolható kötőelemek. Mivel ezeket a boltban megvásárolni és nem legyártani szeretnénk, ezért az anyag adatainak beállításánál a kereskedelmi tételt válasszuk ki.

Tartóelemek leválogatása

Már csak a vázszerkezet maradt, ami még nem került meghatározásra. Ezek láthatóan szelvény jellegű alkatrészek, amiket valamilyen csőmegmunkáló gépen akarunk legyártani. Ha kiválasztjuk az 1D-s alakmegadás beállítását, akkor automata alakfelismeréssel felismer nekünk 6 darab szabványos cső jellegű alkatrészt. A többi alkatrész szelvény jellegű és azt egyéb kategóriába sorolva megadhatjuk a befoglaló méretet.

  

Tartólapok leválogatása

Az alkatrész leválogatás utolsó részeként meghatározhatjuk a polcok anyagát, ami majd a megrendeléshez szükséges lesz. Ez esetben ismét ki kell választanunk a polcok modelljeit és az alkatrész tulajdonságok beállítása gombra kattintva hozzá tudjuk adni a felhő alapú alapanyag adatbázisunkból a fára vonatkozó adatokat.

Megmunkálási csomag elkészítése

Ezzel meghatároztuk az összes szerelésben lévő alkatrészt. De a folyamat ezzel még nincsen készen. Hiába rendelkezünk az alkatrészek adataival, ha azok nincsenek rendezve.

Erre a feladatra szolgál a Megmunkálási csomag. Ezen funkció segítségével mappákba rendezzük az alkatrészeket. Így nem szükséges a szerelésből egyesével kiválogatni az alkatrészeket, amit például a csővágó gépre szeretnénk küldeni. Egyszerűen elég csak az alkatrészeket tartalmazó mappát tovább küldeni. Ezzel egyszerre gyorsul a munkafolyamat és csökken a hibázási lehetőségek száma.

Mappák
A Megmunkálási csomag az alkatrészrendezés mellett egy XML és egy CSV file-t is készít, amik rendszerezett formában tartalmazzák a teljes szereléshez szükséges adatokat. Például, hány darab és milyen csavarra lesz szükség? Mekkora a falapok befoglaló mérete a megrendeléshez? Milyen geometriájú zárt szelvényt kell majd megrendelni és ezeket milyen hosszúra kell vágni?

XML, csv

2017 óta dolgozik a fém megmunkálói iparban. 2020-ban tette le a CAD-CAM informatikus vizsgáját. Jelenleg a RADAN ügyféltámogató mérnöke ként dolgozik. A Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója,  gépészmérnök szakon, ahol Mérnök Informatikus szakirányon számítógépes tervezéssel és gyártással foglalkozik.  

A szerző további cikkei »

Archívum