Az ipari digitalizáció alapjai

A digitalizációs és az ipari technológiák dinamikus fejlődése rengeteg lehetőséget teremt a vállalkozások számára. Mind a gyártás, mind a szolgáltatások új szintre léphetnek a digitális transzformációval. Azonban az új lehetőségek nemcsak a profitszerzés szempontjából jövedelmezők: hatékonyabbá és átláthatóbbá teszik a szervezetek működését is. A digitalizáció előnyei mellett azonban figyelembe kell vennünk az átalakulás sajátosságait is.

A cégek számára elengedhetetlen a bevezetés szisztematikus megtervezése. Először is, szükség van a digitalizálandó területek és folyamatok azonosítására; valamint fel kell mérni a vállalat kapacitásait is. Ahhoz, hogy a digitalizáció valóban eredményes és fenntartható stratégia lehessen, át kell alakítani a szervezeti hozzáállást. A vezetési stílus megváltoztatásával, valamint az alkalmazottak bevonásával sokat tehetünk az új eszköztár népszerűsítéséért és elfogadásáért. Ha pedig alaposan átgondoljuk az emberi tényező szerepét a digitalizációs folyamatban, hamar megértjük mennyire fontos és megkerülhetetlen tényezőt jelent.

Persze az emberi tényező továbbra is csak egy fontos elem a képletben. Tekintsük most át azokat a területeket, amelyek a digitális transzformáció alapjait képezik!

Mit takar a digitális transzformáció?

A digitalis transzformáció az a folyamat, amelyben a vállalatok a technológia segítségével hoznak létre szervezeti átalakításokat. Az integrált megközelítés segít a cég műveleti folyamatainak alapvető újragondolásában, biztosítva az ügyfelek által igényelt minőséget. Fontos, hogy a vállalatok változtassanak a gondolkodásmódjukon és az üzletük részeként tekintsenek a technológiára, ne pedig csak egy eszközként.

1. Adatelemzés

A digitalizáció alapját minden esetben az adatgyűjtés és a megismert paraméterek elemzése jelenti. Vagyis, a korábban mérőszámok nélkül értékelt folyamatok esetén is érdemes valamilyen objektív mértéket bevezetni – csak így lehet egységes digitalizációt végrehajtani a szervezeten belül. Az adatok gyűjtése persze önmagában semmire sem elég, ráadásul már maga a gyűjtés sem mindegy, hogy hogyan történik meg.

A strukturált adatgyűjtéshez megfelelő modellek alkalmazására, némi szakértelemre van szükség. Sok vállalat számára azonban ez jelenti a kezdeti nehézséget. A piacon számtalan szolgáltató van, aki a digitális transzformációt segítő csomagokat, komplett megoldásokat kínál. Mégis, a legjobb módja az átalakulásnak az, ha a szervezet is aktívan kiveszi részét a feladatokból.

Tehát az adatgyűjtéssel kapcsolatban érdemes először megalkotni a gyűjtés modelljét, meghatározni a mérendő paramétereket, valamint megbecsülni azok folyamatra gyakorolt hatását. Ha ezek már ismertek, megkezdődhet az adatgyűjtés tervezése, amelyhez szorosan kell kapcsolódnia az elemzési módok megválasztásának. Végül a sok tervezés után elkezdődhet a gyakorlat is és lassanként felépülhet az adatelemzésen alapuló folyamatszabályozás.

A legjobb visszacsatolások ugyanis épp a termelésből érkezhetnek, közvetlenül a gyártósorokról.

2. Felhő alapú számítástechnika

Az elképesztően nagy adathalmazok tárolására és értékelésére jöttek létre a felhő-rendszerek. Bár a fogalomnak nem sok köze van a szó meteorológiai értelméhez, mégis, úgy képzelhetjük el a digitális felhőt, mint egy a folyamatainkat betakaró páraréteget. A felhőben nemcsak adattárolás, hanem számítás is történhet, ezzel csökkenve a lokális számítási terhelést.

A felhők mentesítik az eszközöket a bonyolult adatfeldolgozási feladatok alól, illetve gyorsítják a kommunikációt. A tárhely központosítása segít abban, hogy a végpontokról gyorsan elérhetők legyenek az információk.

Ugyanakkor a módszer némi biztonsági kockázatot is rejt magában, éppen ezért a kiépítés során fontos meghatározni az adatvédelmi funkciókat is. A megfelelő kommunikációs csatorna kiválasztása pedig nemcsak védelmi szereppel bír, hanem az adatáramlás sebessége is nagyban függhet tőle.

3. A tervezés digitalizációja

Számtalanszor hallottunk már CAD, CAM és PLM rendszerekről, melyek egytől egyig a tervezési és dokumentumkezelési feladatok egyszerűsítését szolgálják. Ahogy a digitalizáció általában, a tervezés digitalizálása is gyorsabb, hatékonyabb folyamatokat ígér. A PLM rendszerek pedig igyekeznek mindezt átláthatóbb formára hozni.

Ahhoz, hogy a tervezés digitálissá váljon, szükség van a tervezésben részt vevő személyek képzésére is. Ma már az oktatási intézmények is nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók digitális írástudásának és készségeinek fejlesztésére, ugyanakkor generációs szakadék tapasztalható mind a mai napig az iparban. Ennek áthidalásában egyfajta kompromisszumos, kölcsönös türelmen és segítségen alapuló eljárás jelenthet megoldást.

Azonban a legtöbb vállalat a tervdokumentáció papíralapú kiállítása helyett a digitális változatokat létesíti előnyben – érthető módon. Ám a digitális transzformáció felgyorsította az IT eszközök terjedését is, amelyek kezelése mind egyszerűbbé, maguk az eszközök pedig hozzáférhetőbbé váltak. Ez ad lehetőséget arra, hogy mind többekhez eljusson a lehetőség és ahogy a szórakozás, úgy a munka terén is megbarátkozzanak az eszközök használatával.

4. A gyártás digitalizációja

A digitális ikrek, a virtuális termelés, a távoli gyártásfelügyelet, a robotizáció és az automatizálás – csupa olyan fogalom, amelyek a termelés digitalizációja nélkül meg sem születhettek volna. Az adatalapú folyamatirányítással létrejött új megoldások által átláthatóbb és termelékenyebb lett a gyártás.

Az új megoldások pedig egy sor új lehetőséget is megnyitottak. A 3D nyomtatással valósággá vált az egyedi tömeggyártás, így elérhetők a testreszabott, mégis nagy mennyiségben gyorsan gyártott termékek. Az automatizálással megnyílt az út az ember nélküli termelés felé. Új munkahelyek jönnek létre, új technológiák születnek és egyre dinamikusabban változik körülöttünk nemcsak a termelés világa. Ugyanis az iparban születő technológiákat a magánéletünkben is kamatoztatni tudjuk.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum