Beszámoló a novemberi Nyílt Napunkról

Novemberben ismét Ipari Digitalizációs Nyílt Napot tartott az Enterprise Communications Magyarország Kft.

A nyílt nap Czifrák Gábor, az Enterprise Group PLM üzletágának értékesítési vezetőjének köszöntőjével indult. Röviden ismertette a programot, illetve előrevetítette a rendezvény fókuszát; a vállalat ipari digitalizációs portfóliójának újdonságait, valamint az ezek közt lévő szinergiákban rejlő lehetőségeket. A rendezvény témáját lefedő előadásokból kettőt az Enterprise Group, kettőt pedig egy – egy vendégelőadó tartott.

DIGITÁLIS IKERMODELLEK SZEREPE AZ IPARI DIGITALIZÁCIÓBAN

A prezentációk sorát Farkas Ádám, az MTA-SZTAKI és a Fraunhofer közös projektjének kutatója nyitotta meg. Ádám beszélt a termelésben világszerte tapasztalható bizonytalanságról, ami a gyorsan változó, egyre szigorúbb követelményeket támasztó gyártói környezet hatására alakul ki. Erre a problémára jelentenek megoldást a különböző szimulációs vizsgálatok, a kapacitás tervezés és -elemzés, folyamatfejlesztés, illetve a termelésirányítás területén.

E folyamatban kiemelkedő feladat jut a digitális ikermodelleknek, amelyek valós idejű visszacsatolást biztosítanak fizikai és virtuális rendszerek között. Az így létrejött rendszerek tehát mindig naprakész információval szolgálnak az egyes gyártó- és egyéb vállalatirányítási folyamatokról. Ádám, előadásában egy esettanulmányon keresztül mutatta be, hogyan történik gyártói környezetben a probléma pontos azonosítása és az ennek fényében definiált automatizációs megoldás implementálása.

VÁLLALATI SZERVEZETTSÉG NÖVELÉS, TERVEZÉSI FOLYAMATOK ÖSSZEHANGOLÁSÁVAL

A különböző, nehezen egységesíthető fájlrendszerekből adódó adattárolási problémák, a rosszul működő, átláthatatlan kereshetőség a legtöbb vállalat számára mindennapi kihívásokat jelentenek. Egy jól átlátható, testreszabható, csoportmunkát is támogató rendszerre napjaink gyártói környezetében minden eddiginél nagyobb szükség van. A Siemens PLM megoldása, a Teamcenter épp az ilyen jellegű problémákat hivatott megoldani.

A szoftver előnyeiről Mészáros Zoltán és Szűcs Imre, az Enterprise Group PLM üzletágának ügyféltámogatási vezetői beszéltek. Előadásukban kiemelték a szoftver könnyű bevezethetőségét, kitértek olyan fontos funkciók bemutatására, mint az egyedi tulajdonságok tárolása, a geometria duplikációk megszüntetése, a revízió kezelés, az ismétlődő folyamatok automatizálása vagy a CAD szoftver nélküli 3D-s megjelenítés. Végül élőben mutatták be a Teamcenter egyszerű használatát.

DIGITÁLIS TERVEZŐPLATFORM A TERMÉKFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN

Az ebédszünet után ismét egy vendégelőadó következett, Gyenge Éva, a Szkaliczki és Társai Kft. kereskedelmi vezetője. Az 1997-ben alakult, vákuum- és préslégformázással foglalkozó cég, a dokumentáció és vállalati kommunikáció javítása érdekében vezette be a Teamcentert. Az előadásban, egy rövid cégbevezető és Ipar 4.0 áttekintés után, a hallgatók így egy gyakorlati példán keresztül kaphattak bepillantást a Teamcenter hatékonyságnövelő erejébe. Éva bemutatta, hogy a szoftver bevezetése óta hogyan javultak a munkafolyamatok, a nyomonkövetés és a csapatmunka. A vállalatnak óriási segítséget jelent, hogy a dokumentációk azóta egy helyen vannak, könnyebben kezelhetők, ennek következtében a határidők ütemezése is egyszerűbb, átláthatóbb.

ÖSSZEKAPCSOLT GÉPÉSZETI MEGOLDÁSOK A DIGITALIZÁLT VILÁGBAN

A nap utolsó előadását a házigazdák zárták; Huszár András, az EPLM Solid Edge ügyféltámogató mérnöke és Süller Jácint NX ügyféltámogató mérnök a Solid Edge és NX szoftverek közti szinergiákról beszéltek. András egy komplex geometriájú tartály tervezésének esetével demonstrálta a Solid Edge hatékonyságát és sokrétű funkcióit, így például a térfogat- és folyadékszint meghatározást. Az NX tervezőrendszerrel kiegészítve ráadásul a szoftver még több lehetőséget kínál. Használatával többek között additív megmunkálások is tervezhetők, egyszerűsíthetők a nagyobb szerelések, és akár a várható megmunkálási költség is kalkulálható. A két szoftverrel tehát a teljes termékélet lefedhető, a tervezéstől a gyártásig, emellett az együttműködés és adatkezelés is jelentősen javítható.

Az Enterprise Group digitalizációs kampányának célja, hogy segítséget nyújtson a hazai ipari kis- és középvállalkozások számára az ipari digitalizáció területén. Ebben a témában idén számos webinarral is segítették az érdeklődőket, hogy a digitalizációval maradéktalanul kiaknázhassák a vállalkozásukban rejlő lehetőségeket, lépéselőnyhöz jutva versenytársaikkal szemben.  A 2018-ban második alkalommal rendezett Ipari Digitalizációs Nyílt Nap célja az volt, hogy a téma iránt érdeklődők személyesen és közvetlen formában kapjanak információt a már most rendelkezésre álló technológiai lehetőségekről, valamint a termelési hatékonyság témakörét érintő legfontosabb kérdéseikre választ kaphassanak.

Forrás: www.cnc.hu

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum