Automatizálás a bútortervezésben – Oldal típusok

Automatizálás fontossága

Napjainkra az iparban egyre megkerülhetettlenebb témává vált a hatékonyságnövelés és az automatizáció. Nem kivétel ez alól a faipari szektor sem. Nem mindegy, hogy egy tervezési, gyártáselőkészítési folyamat néhány órát vagy akár napokat, heteket vesz igénybe. Egyre nagyobb jelentőséget kap az időrabló, ismétlődő munkafolyamatok kiszűrése, automatizálása, mely lehetővé teszi számunkra, hogy érékes időt spóroljunk meg.

Cabinet Vision a faiparban

Pontosan erre a célra lett kifejlesztve a Cabinet Vison, ami egy hibrid Cad/Cam tervező és gyártástámogató szoftver a bútorgyártó szegmens számára. A programot teletűzdelték olyan automatizációkkal és funkciókkal, amelyek kifejezetten a faiparos szakembereknek/tervezőknek lett kitalálva bútortervezési folyamataik nagymértékű felgyorsítására.

Az egyik ilyen hasznos funkció az oldaltípusok váltogatása projekten belűl.

Oldal típusok automatizálása

Jelen blogcikkben a Cabinet Vision-be integrált alap oldaltípusokat fogom bemutatni.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

A Cabinet Vision három féle alap oldaltípust kínál fel a bútortervezők számára. (Ezen kívül több is van, de ezzel majd egy későbbi blogbejegyzésben fogok foglalkozni) Ezek a típusok az alábbiak:

  • Látszó oldal
  • Nem látszó oldal
  • Ráütött oldalburkolat (vendégoldal)

Konstrukciós beállítások az oldalakhoz

Mindhárom típushoz előre beállított konstrukciókat használhatunk. Mit értek ez alatt? Be kell állítani, hogy az adott oldal típuson, hol legyen az élzárás, a sarokcsatlakozások hogyan legyenek kialakítva, milyen kötőelemet használjon a szomszédos alkatrészek találkozásánál, ha szálirányos, akkor hogyan fusson a szálirány stb. Ezt a beállítást elég egyszer elvégezni a gyártástechnológiánknak megfelelően.

Ha ez megtörtént a következő lépés, hogy ki kell választanunk a projekt során használni kívánt alapanyagot.

Anyaghasználat + oldaltípusok magyarázata

Látszó oldal:

Ennél a típusnál általában egy magasabb minőségű lapanyagot szoktunk választani, vagy akár a frontokkal azonosat. Erre az oldal típusra jellemző, hogy direktbe rálátni oldalról, a frontok zárt állapotának ellenére is.


Nem látszó oldal:

Ennél a variációnál az oldalakra nem lehet rálátni, mert egy másik bútorral van összesorolva vagy a falhoz közel van. Itt lehetőség van akár egy olcsóbb anyagfelhasználásra is, hiszen a szekrényajtó megnyitása nélkül nem lehet látni az oldalakat.

Ráütött oldalburkolat:

Ebben a konstrukcióban az előző két típust anyaghasználatát kombinálja a program. Vagyis van egy korpuszhoz tartozó „Nem látszó” oldal és arra rá van ütve egy „Vendégoldal” ami a „Látszó oldal” anyagát fogja felhasználni. Ezt akár úgy is beállíthatjuk is, hogy az éle szintbe legyen a fronttal.

Használata projekten belül

A Cabinet Vision-be épített automatizáció gondoskodik róla, hogy automatikusan kiválassza nekünk a megfelelő oldaltípusokat, annak függvényében, hogy a korpuszokat hova pozícionáljuk a modelltérben. Már ezzel az apró kis automatizációval is sok időt spórolhatunk egy nagyobb projekt rajzolása során.

Természetesen lehetőségünk van az oldaltípusokon manuálisan is változtatni korpuszonként vagy akár már a helységalaprajzi, illetve falnézet szintjéről.

A módosítások lépései az alábbi videón láthatók.

 

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Cabinet Vision és Alphacam. Sopronban végzett faipari mérnökként majd az egyetem után az R-Fa Faipar Kft.-nél helyezkedett el. Az itt eltöltött 5 év alatt elmélyítette tudását az egyedi bútorok gyártástechnológiája terén, majd később gyártáselőkészítéssel, látványtervezéssel foglalkozott.

2022 elején csatlakozott az Enterprise Grouphoz. Jelen pozíciójában Cabinet Vision és Alphacam szoftverek bevezetésével, terméktámogatásával és oktatásával foglalkozik, amivel a faiparban tevékenykedő cégeket szeretné segíteni a tervezési-gyártási folyamataik felgyorsításában, automatizálásában.

A szerző további cikkei »

Archívum