Digitalizáció a KKV szektorban – átalakuló vállalatok

A cégek megértették, hogy felesleges szembe menni a digitalizációval. Számos eszköz és technológiai megoldás található a piacon, melyek segítik a vállalatok digitalizációját. Ugyanakkor vannak alapvető elvek, melyeket a cégeknek követniük kell, ha sikerrel akarnak járni. Ezek közül a legfőbb a megfelelő képzés biztosítása az alkalmazottak számára, máskülönben nehézkessé válhat az információkezelés a digitális térben.

A digitalizáció nemcsak a nagyvállalatok, hanem a KKV-szektor számára is elérhető. Számos kisebb vállalat érdeklődik a digitalizáció iránt, de hiányzik a szükséges szaktudás, illetve sokszor az anyagi lehetőség is.

Az alábbi szabályok betartásával azonban a KKV-szektor is hatékonyan végre tudja hajtani a digitalizációhoz szükséges lépéseket.

IT eszközök alkalmazása

Az elemzések rámutatnak, hogy az elkövetkezendő években a vállalatok nem tudnak majd minden adatot a felhőbe küldeni. Ez azt jelenti, hogy egyes adatok tárolását lokálisan, mozgatásukat pedig egyéb módon kell megoldani. Épp ezért fontos, hogy ne csupán a digitális átállásba fektessenek a cégek, hanem a köztes megoldásokba is. Emellett fontos, hogy jól mérjék fel a lehetőségeiket és az igényeiket is. Számos olyan eszköz és technológia érhető el, melyek lehetővé teszik a hibrid munkakörnyezet kialakítását és fenntartását a vállalatok számára. A hibrid munkakörnyezet előnye, hogy a cégnek nem kell kizárólag a digitalizációra hagyatkoznia.

Számos felhasználói alkalmazás segíti a digitalizáció folyamatát. Ezek egy része a teljes, míg mások a részleges digitalizációt támogatják. A digitalizáció azonban sokkal többet jelent az eszközhasználatnál: egyfajta szemléletet is kijelöl. Egészen máshogy áll az adatokhoz, azok tárolásához, illetve feldolgozásához is. Ahhoz, hogy idáig eljussanak, számos köztes lépést is meg kell tennie a vállalatoknak.

Új megközelítések használata

Egyre többet hallunk modern döntési folyamatokról, illetve projektvezetési módokról. Az agilis vezetés, vagy a scrum nemcsak az IT szektorban jelentenek praktikus alternatívát. Azonban a divatos kifejezéseknél sokkal fontosabb azok tartalma. Ahhoz, hogy a digitalizáció valóban vállalható legyen a kisebb cégek számára is, szükség van a szemléletformálásra és a folyamatok gyökeres átalakítására. A projektmenedzsment eszköztárát szinte teljesen lecserélhetik, digitális eszközöket és modern szemléleteket vonhatnak be. Az eredmény pedig egy átláthatóbb rendszer, amelyben a digitalizálható folyamatok könnyebben azonosíthatók.

Rugalmasság és integráció

Az internet és a technológia közelebb hozta a világot. Manapság közel lehetetlen titokban tartani az üzleti terveket és technikákat. Számos alkalmazásfejlesztő tartja úgy, hogy az információ eltitkolásával üzleti előnyre tehetne szert. Viszont elmúlt már az izolált, zárt rendszerek és megoldások kora. Manapság hatékonyabb a készségek és fejlesztések nyílt kezelése és megosztása.

Épp így a vállalatok is jobban járnak a nyílt forrású és moduláris alkalmazások használatával. Több szerszámgépgyártó és alkalmazásfejlesztő is elkezdett ilyen projekteken dolgozni, létrehozva ezzel egy-egy dinamikusan fejlődő platformot. Az ilyen nyílt rendszerek előnye a testreszabhatóság. A KKV-k számára ez azért előnyös, mert kisebb költségek mellett szerezhetnek be praktikus, jól alkalmazható irányítási és felügyeleti rendszereket. Ezeket pedig a vállalat tulajdonságainak megfelelően testre szabhatják.

Üzletpolitika

A szoftverek és eszközök gyors ütemű fejlesztése mellett lényeges, hogy a CIO-k átfogó és logikus üzletpolitikával rendelkezzenek. Közismert, hogy a cégek automatizált IT rendszerei a manuális eljárásokat segítik. Hasonlóképp, hatékony lenne az üzletpolitikai eljárásokhoz is automatizált rendszert építeni.

A döntéseket azonban nem szívesen bízzák az emberek gépekre. Az adatelmezés, az adatvezérelt döntéshozatal azonban megnyithatja az utat az újgenerációs döntéshozatal előtt. A következtetéseken alapuló kisebb döntések automatizálásával igen nagy humánkapacitás szabadítható fel, amelyet magasabb szintű stratégiai döntésekhez vethetnek be a vállalatok. A KKV szektorban ráadásul a kis létszámú csapatból adódóan eleve korlátozott a humán munkaerő.

Adatelemzés

A legfrissebb jelentések szerint a digitalizáció előrehaladtával a vállalatok el fognak jutni egy pontra, ahol jóval több adattal fognak rendelkezni, mint eddig valaha. Fontos, hogy az IT csapat megfelelően tudja feldolgozni és kihasználni a beérkező adatokat, ezzel is segítve a vállalt működését. A jövőben fontos lesz a különböző adatelemző technológiák elsajátítása és a gépi tanulás megismerése is.

S bár távolinak tűnik, hogy ezeket a folyamatokat a KKV szektor vállalatai is magukévá tegyék, fel kell készülni rá. Ugyanis a digitalizációval egyre könnyebben elérhetővé válnak ezek a megoldások. A cégek pedig ezekről sem maradhatnak le, ha meg akarják őrizni versenyképességüket.

Digitalizáció: kihívás és versenyelőny

A KKV szektor számára tehát hasonló kihívásokat tartogat a digitalizáció, mint a nagy, multinacionális cégeknek. Ezekkel azonban egészen más szinten kell szembe nézniük ez pedig anyagi korlátokat, mozgástérben tapasztalható határokat, valamint kapacitásbeli különbségeket jelent. Jó hír viszont, hogy a szektort kiszolgáló tanácsadó és szolgáltató vállalatok egyre jobban mérik fel a kisebb cégek igényeit is, ezzel támogatva őket egy hatékonyabb struktúra elérésében.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum