Saját, egyedi szerszám létrehozása, használata az EDGECAMben

Lehet, hogy többötök számára már nem teljesen ismeretlen, ha azt mondom: „Épp most készítettem el a saját szerszámtáramat, feltöltve az egyedi élgrafikájú szerszámainkkal, hozzá az egyedi befogókkal.” Ez könnyen elképzelhető, hiszen az EDGECAMben nem csak kizárólag a saját, ’gyári’ szerszámtárából tudunk szerszámot kiválasztani. Az EDGECAMes szerszámtár számos testreszabási lehetőséget rejt magában. Másolhatjuk a meglévő elemeket, szerkeszthetjük, de akár létrehozhatunk benne teljesen új szerszámokat is.

Új szerszám létrehozása:

1, Test alapon

Megnyitjuk a szerszámtárat és az új szerszám készítését választjuk:

Ide beírjuk a szerszám nevét, ügyelve arra, hogy a tárban nem lehet két, azonos nevű szerszám.

Felparaméterezzük a jellemző értékekkel: (átmérő, dolgozóhossz, szár átmérő, sarok rádiusz stb…)

A szerszám testmodelljét (pl. letöltöttük a gyártó honlapjáról, vagy lemodelleztük), benyitjuk a CAM-be és a nullpontját a felhasználásnak megfelelően beállítjuk.

A következő lépés a helyesen beforgatott modell kiadása a szerszámtár felé. A vágólapra másolt elemeket a szerszámtárba, az újonnan létrehozott szerszámunk megfelelő ablakának (szerszámtest, vagy befogó) megfelelő mezőjébe illesztjük.

Az így betöltött és felparaméterezett szerszámot, már ki is választhatjuk a tárból és programozhatunk vele ciklusokat, majd a szimulációban pedig leellenőrizzük a munkánkat.

Marási környezet

Esztergálási környezet

 

2, Drótváz alapon

Abban az esetben, ha pl. DXF-ben kaptam meg a szerszám grafikáját, vagy én megrajzoltam 2D-ben az alakos profilját más metódust követünk végig.

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy a profil zárt (szakadásoktól mentes) elem legyen. Elég csak az egyik oldalát megrajzolni, mivel forgásszimmetrikus elem.

Itt is a szerszámtár megnyitásával, és az új szerszám létrehozásával kezdünk. Az elnevezés és a jellemző paraméterek megadása után, a szerszám vagy a befogás grafikáját kell szerkesztenünk.

Ilyenkor a 2D profil nyílik meg az EDGECAMben, ahol szerkeszthetem, megrajzolhatom vagy akár be is szúrhatom a grafikus felületre a használandó szerszám profilját.

A szerkesztést követően definiáljuk a rendszer számára, hogy mely elem tartozik az él, szár illetve befogógrafikához. Ennek megfelelőn tudok majd pl. alámetszés vizsgálatot számoltatni a befogóra egy öttengelyes megmunkálás esetében.

A szerkesztés befejeztével elmentjük a grafikát és átlépünk a szerszámtárba, ahol máris viszontláthatjuk az újonnan elkészített grafikánkat.

Ugyanerre természetesen lehetőségem van pl. készülékek esetében a hangsúly ott is az előzőlegesen helyesen beállított nullpont orientáltságon van, csak az így beforgatott testmodellt abban az esetben a készülékkezelő számára adatjuk ki.

A teljes videótartalmak megtekintése érdekében regisztrálni szükséges az Ügyféltámogatási oldalunkra, melyet a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink érhetnek el.

Archívum