EDGECAM 2020.1: Megmunkálási ciklus, felfogótömb és additív fejlesztések

A több mint 30 újdonságot tartalmazó szoftvercsomagban fejlesztésre került a szerszámpálya asszociativitás a Síkmaró ciklusban, a meghosszabbítás funkció Párhuzamosan láncolt ciklusban és a Láncolt anyaghozzáadás ciklus alávágás vizsgálata is. A legújabb verzióban, az opcionális Designer modul leváltotta a Part Modeler alkalmazást. A modell tervezésétől az alkatrész javításáig és módosításáig, az EDGECAM Designer alkalmazás a legjobb megoldás arra, hogy a tervünk megvalósuljon/valóra is válhasson.

EDGECAM Designer

Több mint 50 újítást tartalmaz a Designer alkalmazás ezekből a három legfontosabbat emeljük ki:

  • Lehetővé vált, hogy a modellünket befejező és tűrési információval lássuk el. Az EDGECAM figyelembe veszi ezeket az ismereteket az alaksajátosságok létrehozása során, és lehetőséget biztosít a felhasználónak a megmunkálási stratégia kiválasztásakor, valamint a sebességek és az előtolások beállítása során is.
  • A Határgörbe Szerkesztéssel könnyedén lehet kivágni felületeket közvetlenül, anélkül, hogy bármilyen felületeteket vagy éleket el kellene távolítani
  • Az új felhasználói felület és az automatikus kényszerezés segítségével könnyedén hozhatók létre összetett felületek.

Anyaghozzáadás ciklus

Az EDGECAM 2020.1 javítja a Láncolt Anyaghozzáadás ciklust az ’Alávágás’ funkcióval, annak köszönhetően, hogy mostantól a felhasználó beállíthatja a maximális túlnyúlási szöget. Az EDGECAM márkamenedzsere – John Buehler szerint: „Erre azért volt szükség, mert különböző anyagok és megmunkálások, különböző negatív anyagfelépítést igényelnek, attól függően, hogy milyen alakot szeretnénk létrehozni. Ha az alávágási szög túl nagy, akkor ezt kompenzálni lehet a maximális túlnyúlási szög beállításával, hatékonyan figyelmen kívül tudjuk hagyni az alkatrész szögét.”

A ’határgörbe vezérlés’ funkciót a Láncolt anyaghozzáadás ciklushoz illesztették. A szerszámvezérlés megegyezik azzal, amit a többi maró ciklusnál is használunk, (lehetővé teszi a nagyobb anyagmozgatási ellenőrzést.)

Él letörés ciklus

Az új verzió jelentősen javítja az Él letörő ciklust. Öt új funkció került hozzáadásra, amelyek hasonlóak a Profilozó ciklusban használt funkciókhoz. Ennek köszönhetőn jobban befolyásolhatók a szerszámpálya, mivel lehetőség nyílik a Fogásmélység és a Z ráhagyás értékének a beállítására . A Fogásmélység  és a Z ráhagyás értékek állíthatóságának köszönhetően a szerszámpályákat jobban befolyásolhatjuk. „Korábban, ha bonyolult forgácsolási körülményekkel kerültünk szembe, akkor több Él letörő ciklust kellett létrehoznunk. Mostantól, a felhasználó egyszerűen beállíthatja a Fogásmélység értékét, amely nem csak több szerszámpályát eredményez, hanem jelentős mértékben növeli a szerszám élettartalmát is.”

Hat különböző Sarokstratégia került hozzáadásra, amelynek köszönhetően a programozó, meghatározhatja, hogy a szerszám, hogyan viselkedjen a sarkok körül. Ez különösen akkor hasznos, mikor simább, „könnyedebb” mozgásra van szükség a sarkoknál.

Az Útvonal optimalizálás és Láncolási sávszélesség opcióval csökkenthető a ciklusidő, annak köszönhetően, hogy meg lehet határozni a ciklus végrehajtásának sorrendjét.

Síkmarás rá/leállási és előgyártmány fejlesztése

„A szerszámpálya asszociativitás alapvető fontosságú tényező az alkatrészek programozása során, mivel a CAD fájl utólagos módosítása jelentősen megnöveli a programozás idejét”mondta John Buehler. „Az EDGECAM 2020.1 kiküszöböli az időveszteséget, mivel a Síkmaró ciklus figyelembe veszi az előgyártmány modelljét. Ha az előgyártmány vagy az alkatrész modellje megváltozik, akkor a program automatikusan beállítja a szerszámpálya X-Y és Z magasságát.”

Továbbá, a Rá-és Leállási opció segítésével, növelni lehet a szerszám élettartalmát, ha beállítjuk a Rá-és Leállás típusát Vízszintesre, így a szerszám kisebb erőknek lesz kitéve.

Simító beszúró ciklus – Előgyártmány asszociativitás

A korábbi verzióban, a ’Nagyoló beszúrás’ használata esetén a program csökkentette a ciklus idejét, viszont ez megnövelte az ütközések esélyét, ahol az előgyártmány nagyobb volt, mint a beszúrási alaksajátosság. Ezt a problémát az új verziókiküszöböliaz ’Aktuális előgyártmány alkalmazása’ funkció segítségével, amely biztosítja, hogy minden esetben a ciklus magasabban kezdjen, mint az aktuális előgyártmány.

Párhuzamosan láncolt ciklus – Meghosszabbítás

A Párhuzamosan láncolt szerszámpálya mostantól meghosszabbítható. A Profilozó ciklusban is megtalálható hasonló funkciót a felhasználóink visszajelzései alapján fejlesztettük ki  „A meghosszabbítások követik a forgácsolás irányát,mintegy ’meghosszabbítva’ a szerszámpályát, így jobb felületi minőséget érhetünk el, (lehetővé teszi a ciklus számára, hogy túl nagyméretű előgyártmányokat megmunkáljon.)”

Nagyoló ciklus – Idő és Forgácsolási fejlesztések

A forgácstörés újabb lehetőséggel bővült, mostantól megadhatjuk a kiemelések között eltelt időt is. Ennek köszönhetően a felhasználó meghatározhatja az eltelt forgácsolási időt (percben) továbbá azt, hogy mikor kell elvégezni a biztonságos kiemelést. John Buehler szerint, ez különösen abban az esetben lehet hasznos, ha kemény anyagot munkálunk meg, és szükséges felügyelni a Lapka pillanatnyi állapotát.

„A szerszám visszatér a Kiemelési helyére, mikor a beállított idő lejárt. Az EDGECAM automatikusan meghívja a leállítási parancsot, hogy ellenőrizhesse a lapka állapotát, mielőtt folytatja a megmunkálást.”

Felfogótömb fejlesztések

A felfogótömb menedzser különösen hasznos eszközzé vált olyan felhasználók számára, akik többtételű mennyiséggel dolgoznak. A legújabb verzió kettő jelentős fejlesztéssel került bővítésre, mostantól további kettő új prioritási lehetőség érhető el.

Először, ’Szerszámonként majd síkonként’, szerszám szerint egyszerűsít, ezt követi az indexek csökkentése. Másodszor a ’Síkonként, majd szerszámonként’, Sík/Nullpont szerint egyszerűsít, mielőtt csökkentené a szerszámcserék számát. ”Továbbá, aki a felfogótömb fájlokat több megmunkáló programban szeretné alkalmazni, látható, hogy a felfogó tömb teljesítménye és a rendezési prioritásai javultak.”

Revolverfejek – Félpozíciók támogatása

Az EDGECAM 2020.1 verziója teljes mértékben támogatja a revolver fejek használatát félpozícióban. A revolver az óra számlápjához hasonlóan pozíciókat tartalmaz, mint az óra számlap, valamint továbbiak állíthatók be a fő pozíciók között. Általában egy 24-helyes revolverfej a következő sorrendben van felszámozva: 1, 13 , 2, 14, 3, 15 stb. A szimulátor megjeleníti a szerszámokat a helyes relatív helyzetében, így valóságszerű szimulációt gyújt a felhasználó számára. Ez különösen akkor hasznos, amikor a szomszédos szerszámok túl közel állnak az előgyártmányhoz és az alkatrészhez.

Archívum