Több felfogás elkészítése egy programon belül?

Röviden és tömören, igen, lehetséges. Az alkatrészeink komplexitása miatt, a munkadarabjaink megmunkálását az esetek többségében több felfogásban szükséges elvégeznünk. Az EDGECAM segítségével ezt gyorsan és hatékonyan megtehetjük. Elfelejthetjük a különböző köztes modellek létrehozását, vagy az esetleges STL fájlok kimentését és beszúrását. Áttekinthetőbbé tehetjük a programozásunkat. Ennek a megoldását egy alkatrészen keresztül szeretném bemutatni, egy fajta esettanulmány formájában a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink számára.

Miután elkészítjük az alkatrészünk első felfogását, szokott jönni a gondolkodás, hogy a következő felfogásra hogyan készítsük el az aktuális köztes előgyártmányunkat, hogy valósághű szimulációt tudjunk elvégeztetni az EDGECAM használatával. Azonban a program segítségével ezt egy fájlon belül megtehetjük, mivel a program több műveletet is kezelni tud. Ehhez első lépésben definiálnunk kell az új program nullpontját, majd a megszokott módon a ’Program készítését’ kell választanunk. Itt szükséges beállítanunk, hogy a kiindulási nullpont, az általunk létrehozott munkasík legyen. Valamint előgyártmány frissítést kell végrehajtanunk, amivel az új program előgyártmányát az előző felfogás (művelet) végső eredménye fogja jelenteni.

Az előgyártmány tűrésével tudjuk beállítani az új előgyártmány részletességét. Minél pontosabb előgyártmányra van szükségünk, annál kisebbre állítsuk be a tűrést. Ha fontos a következő befogás szempontjából az előzőleg megmunkált felület, akkor célszerű minél finomabbra állítani a tűrést. Ebben az esetben a javasolt tűrés 0.01, a ’maximális előgyártmány méret’ pedig közepes vagy annál jobb. Azonban ha nem fontos, hogy az előző felfogásban mit munkáltunk meg akkor a testet egy tömör testként is át hozhatjuk az előző műveletből.  Ezzel gyakorlatilag pár kattintással előgyártmányt tudtunk létrehozni.

Vannak olyan esetek mikor például, egy furatot annak mélysége miatt nem célszerű egy felfogásban végrehajtani, a túl nagy szerszám kinyúlás miatt. Ebben az esetben a furatot az optimális mélységig megmunkáljuk az első felfogásban, majd egy következő felfogás segítségével, elvégezzük a furat maradék részének forgácsolását. Az EDGECAM segítségével ezt egyszerűen megtehetjük. A második felfogás során mikor készítjük a megmunkálási ciklust, kapcsoljuk be az ’Alámetszett előgyártmány észlelése’ funkciót. Ebben az esetben a program automatikusan felismeri az előgyártmányt, és csak addig készít szerszámpályát, ameddig alapanyagot észlel. Ezzel könnyedén, a mélység számolása, beállítása nélkül tudunk szerszámpályát generálni. Hasznos funkció az ilyen esetekre és amelynek a használatát nyugodt szívvel ajánlom.

Edgecam: előgyártmány kezeléséről video

A teljes videó elérhető a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink számára az Ügyféltámogatási oldalunkon: https://enterprise-group.hu/plm/support

Remélem e gondolatok és a videó segítséget nyújt abban, hogy az EDGECAM ezen funkcióit bárki bátran és magabiztosan kezelni tudja.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum