Előgyártmány létrehozási módok az EDGECAM-ben

A EDGECAM-ben az előgyártmány létrehozásának számtalan módja lehetséges. Ezeket a lehetőségeket szeretném áttekinteni a következő blog bejegyzésemben.

Sokatok bizonyára az ’Előgyártmány illesztése’ parancsot használja legtöbbször, ha előgyártmányt szeretne létrehozni. Ennek a segítségével a munkadarab befoglaló méreteihez viszonyítva tudunk előgyártmányt definiálni. Lehetőségünk van hengeres és hasábos előgyártmányt is kreálni.

edgecam előgyártmány kezelése

Azonban a legnagyobb fejvakarás akkor szokott jönni, mikor nem ilyen formájú a megmunkálni kívánt kiinduló anyag. Azonban ekkor sem kell kétségbeesni, mivel számos lehetőség van még a tarsolyunkban.  Egyik ilyen mikor egy CAD modellező szoftver segítségével (mondjuk épp Solid Edge-el 😊) létrehozzuk az előgyártmány modelljét, és azt beszúrjuk az EDGECAM-be. Ha ugyanabba a koordináta rendszerbe hoztuk létre a modellünket, akkor a program gond nélkül a megfelelő helyre helyezi az előgyártmány profilunkat. Azonban, ha ez nem történik meg, akkor az ’Alkatrész beforgatása’ parancs segítségével, könnyedén tudjuk pozicionálni a testet. Továbbá lehetőségünk van arra, hogy a megmunkált előgyártmányunkat ki tudjuk menteni a Szimulátor segítségével, ekkor egy STL fájlt hozunk létre. Ezt a fájlt a későbbiekben fel tudjuk használni.

stl fájl exportálása

Az ’Előgyártmányok és Készülékek’ parancs használatával, további alternatíváink nyílnak. Létrehozhatunk ugyanúgy hengeres, vagy akár cső előgyártmányt is, a külső és belső átmérő megadásával. Valamint e parancs segítségével tudunk általunk megrajzolt, vagy ’lelopott’ élekből előgyártmányt varázsolni.

A videó egy kis ízelítőt nyújt abban, hogy könnyedén elsajátítsátok azt a tudást, hogy az előgyártmány készítés gyerekjáték legyen a jövőben.

 

A teljes videó megtekintése érdekében regisztrálni szükséges az Ügyféltámogatási oldalunkra, melyet a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink érhetnek el.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum