EPLM TRENDS DIGITAL 2017 VOL.3

Digitális átalakuláshoz vezető szoftvermegoldások a tervezésben II. rész

2017-ben csúcsosodott igazán ki, hogy az Ipar 4.0-ról beszélni kell és nem csak beszélni, hanem a digitalizáció a mindennapok részévé vált. Az Enterprise Group – PLM üzletága nemcsak a vezető technológiáit mutatta be 2017 októberében, hanem egy újfajta megközelítéssel tartotta meg éves, nagy rendezvényét. Kímélve az ügyfeleket és szélesebb elérhetőséget biztosítva az ország minden részén elérhetően streamelte az előadásait.

A magyarországi digitalizáció

Mielőtt a szoftveres megoldások mentén folytatnánk a korábbi előadás sorozatot érdemes megnézni, hogy Magyarországon hogy is a áll a digitalizáció, mit gondolnak a cégek. Magyarországon mintegy 390000 db cég van, amelyek közül 4900 db cég a közép- és nagyvállalat, viszont mindezek az ipari termelés 58%-át adják. Felmérések szerint a cégek 89%-a versenyelőnyt lát a digitalizációban, ami a vélemények szerint inkább a közép- és nagyvállalatok esetében alkalmazható. Azt gondolom, hogy mindenhol alkalmazható, a kérdés csupán a digitalizációs folyamatok elsajátításának, bevezetésének mélysége, hisz másra van szüksége a KKV-nak és másra a nagy vállalatoknak.

Az alábbi infógrafika jól összefoglalja a magyarországi helyzetet:

Magyarország digitalizációs indexe

Ami az EPLM TRENDS Digital-on elhangzott

Az nem kérdés, hogy a XXI. század legjelentősebb eleme az “adat”, olyan mennyiségű adat keletkezik, hogy azok okos felhasználásával, elemzésével javíthatóak a folyamatok. A tervezés az egyik legfontosabb mérföldkő az adatok létrehozása folyamatában, erre alapszik a gyártás, a termelés, így fontos, hogy itt is a hatékonyság legyen a középpontban. A Solid Edge már messze túllépet a hagyományos CAD rendszer szerepkörén, ma már egy digitális tervezői platform.

3D nyomtatás a Solid Edge-ben

Ez a rész a 3D nyomtatás szoftverbe való implementálását mutatja be. Közvetlen küldhető a modell a 3D Builder manipulációs és szeletelő programba. Vagy egy webes 3D-s nyomtató szolgáltatóhoz, ahol árkalkuláció után megrendelhető a modell nyomtatása, amelyet természetesen “postai” úton juttatnak el hozzánk.

Egyszerűsített modell használata

Nagy szerelések esetén érdemes a modelleket egyszerűsíteni, sőt néha az alszereléseket összevonni és a belső üregeket eltávolítani belőle. A videóban bemutatott módon elkerülhető a “Non-manifold” probléma és alkatrészmásolat használatakor a belső üregek is eltávolíthatóak. Ez azért is jó, mert védhetjük a terveinkben elbújtatott know-how-t.

Végeselemes analízis a Solid Edge-ben

Ma már nincs olyan gép berendezés, amelynek valamely része ne esett volna keresztül végeselemes analízisen. Ennek az az oka, hogy jelentős költséget lehet megtakarítani és a berendezés élettartamát meg lehet növelni. A Solid Edge-be beépített NX Nastran végeselemes megoldónak köszönhetően megbízható eredményekre alapozva tudjuk tovább tervezni a gépet, berendezést.

A teljes videó itt látható, amiben szó esik még számos Solid Edge ST10-es újdonságról:

A Trends-en bemutatott megoldások már sok vállalkozást hozzásegítettek a hatékonyabb működéshez.

Folytatjuk…

Beosztás: ügyféltámogatási vezető
Szakterületek: gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása

Szakmai életút:
Egyetemi tanulmányaim alatt találkoztam a 2d-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akartam minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen ismertem meg a feleségem, aki Solid Edge-t tanult és ő ajánlotta, hogy nézzem meg, mert szerinte jó alkalmazásról van szó, ekkor 2000-et írunk.

A szerző további cikkei »