Értem hogy gőzgép, de mi hajtja? – Szerelési kényszerek

A munka során szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzatok a szerelés környezettel. A szerelés környezet lelke, a „gőzgép motorja” a szerelési kényszer. Ezen áll vagy bukik minden. Ha a kényszerezés jó, a Solid Edge-ben felépített modell a valóságot mutatja, annak digitális másolata (természetesen csak helyes modellfelépítés mellett). Ha a valóságban arra vagyunk kíváncsiak, vajon van-e a tervezett gépben bármiféle alkatrészütközés, vagy mozgás közben hogyan működik a rendszer, a Solid Edge szerelési környezetében is ezen kérdésekre tudjuk keresni a válaszokat. Vizsgálhatjátok, ha elfordítotok egy kart vagy végállásba helyeztek egy dugattyút, hogy a kialakult állapotban van-e bármiféle rendellenesség, ütközés, melyet el szeretnénk kerülni.

Szerencsére a Solid Edge-ben nem túl bonyolult a kényszereket elhelyezni, illetve azokat kezelni. Ahhoz hogy eljuss Te is egy magabiztos szintre, és kényszerkezelési bajnok legyél Smile a következőket érdemes tudni a kényszerekről:

1. Szerelési kényszerek elhelyezkedése

Kezdjük az elején. Ahhoz, hogy két alkatrész egymáshoz való viszonyát meg tudd adni, a két alkatrészt kényszerezned kell egymáshoz. Erre a szerelési kényszereket tudod felhasználni, melyek a Szerelés környezetben a Kezdőlap panelon az Összeszerelés csoportban találhatók.

image
Kényszerek elhelyezkedése

 

2. Kényszerek elhelyezése

A Solid Edge következetesen kezeli a kényszereket, a kényszerek elhelyezésénél mindig a mit mihez elvet kell követni. Ha ezt a szabályt betartjátok kevés meglepetés fog érni a munka során.

Egy szerelésben kétféle elem nem mozdítható. Az egyik a szerelés bázis koordinátarendszere a másik a földhöz kötött alkatrész. Ez a két fajta elem az, amihez a többi alkatrészt kényszerezve teljes mértékben meg tudjuk határozni a szerelés felépítését.

Azt, hogy milyen kényszert használtok a kényszerezendő elem geometriája határozza meg.

Arról, hogy melyik kényszer hogyan működik itt találtok bővebb információt

3. Elhelyezett kényszerek megjelenítése

Az elhelyezett kényszerek alapértelmezetten a szereléstörténet alatt jelennek meg,a komponens kiválasztása után.

image
Head1.asm-hez tartozó kényszerek megjelennek a szereléstörténet alatt

 

Előfordul, hogy megjelenik egy vonal a kényszereket kettéválasztva. Ez a vonal mindössze azt jelöli, hogy a kényszerezett alkatrész a kiválasztott alkatrész előtt vagy után került beszerelésre. Praktikusan a kiválasztott alkatrész felett vagy alatt helyezkedik el a szereléstörténetben.

image
A 28.par most már a head1.asm felett helyezkedik el. A hozzá kapcsolódó kényszerek így a vonal felé kerültek.

 

Előfordul olyan eset is, mikor egy osztás is megjelenik a kényszereket tartalmazó ablakrészben. Ahogy az ábrán is látható a lista alján egy külön szegmensben megjelent egy új információ (a következőt vezeti…). Ebben a szegmensben jeleníti meg a Solid Edge az alkatrész kapcsolatokat: ha az egyik alkatrész geometriája egy másik alakrész geometriáját szabályozza vagy vezeti.

SNAGHTMLb0e6c80
A Case1.par vezeti az elem.par geometriáját. Tehát, ha változik a Case1. par geometriája, akkor vele változik az elem.par megfelelő geometriája.

 

4. Elhelyezett kényszerek tulajdonságai/szerkesztése

A Solid Edge két felületet biztosít a kényszerek szerkesztésére. Az egyik a 3. pontban ismertetett felület, a szereléstörténet alatt, a másik a Szerelési kényszerkezelő. A szerelési kényszerkezelő egy külön ablakban jeleníti meg a kiválasztott komponens(ek)re elhelyezett kényszereket. Ebben az ablakban könnyedén, átláthatóan tudjátok szerkeszteni a kényszereket.

image
Szerelési kényszer kezelő

Ha nincs kijelölt elem a parancs indításakor, akkor a szerelés összes kényszerét megjeleníti a Solid Edge ebben az ablakban.

Ez az opció kiváló lehetőséget biztosít a kényszerek kezelésére. Lehetőség van különböző csoportosításokkal gyorsan és egyszerűen kideríteni, hogy van-e hibás, frissítésre szoruló kényszer, illetve ha van, akkor melyik kényszer az.

A szerelési kényszerkezelő tartalmaz egy automatikus javítási opciót is. Ezzel a hibás kényszerek egy része egy kattintással javítható.

A szerelési kényszer kezelőről részletesebben itt olvastattok.

Kényszerezés további előnyei

A kényszerezéssel nem csak azt tudjátok vizsgálni, hogy az általatok tervezett alkatrészek összeszerelhetők vagy van-e ütközés a felépített szerelésben. A szerelési kényszerek segítségével gyorsabban létrehozható a robbantott ábra, valamint a kényszerek átvihetők a Motion környezetbe a mozgásszimuláció elvégzéséhez.

Az új Solid Edge verzióval kibővül az eddigi Motion funkció. A Solid Edge 2020-ban már kihasználhatjátok a Motion professional nyújtotta előnyöket, de erről majd egy másik cikkben olvashattok bővebben Winking smile

Ennyit röviden a szerelési kényszerekről, ne feledjétek mit mihez akartok kényszerezni, ez a lényeg Smile

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum