Felválthatják a robotok a kékgallérosokat?

A kékgalléros kifejezést a szociológiában a fizikai munkakört végzők jelölésére használják. A betanított és segédmunka feladatok bizonyos köre könnyedén automatizálható, így különös figyelmet szükséges rájuk fordítanunk, amikor a robotizációt vizsgáljuk. Társadalmi és gazdasági szempontból is érdemes a hatásán elgondolkodnunk, ugyanis nehéz számba vetni, hogy pozitív vagy negatív irányba húz-e az inga.


Hogyan alakulhat át az ipari termelés?

Napjainkban egyre inkább virágoznak az úgy nevezett egyedi, és kisebb mennyiségben termelt kézműves termékek, ugyanakkor soha nem látott méreteket ölt a tömegtermelés. A fogyasztás növekedése megköveteli a gyors és olcsó termelést, azonban a piacra kerülő termékeknek minőségükben is szükséges felvenniük a versenyt. Ez azt jelenti, hogy a kékgalléros munkaerő egyre kevésbé fogja tudni tartani a tempót a gazdasági növekedéssel, szükséges lesz az automatizált eszközök bevezetése, amelyek kisebb erőbevitellel nagyobb mennyiség gyártására képesek.

Ahhoz viszont, hogy a robotok átvegyék a kékgallérosok helyét, sokkal több fehérgalléros munkavállalóra van szükség. Amellett, hogy az átállási folyamatot a részfeladatok és az erőforrás-ismeret birtokában csak egy hozzáértő és a termelésben tapasztalt ember tudja levezényelni, a robotok munkája a későbbiekben is folyamatos szakmai felügyeletet igényel. Így ahhoz, hogy az új egységek megbízhatóan teljesítsenek és működjenek, a kékgallérosok

Az automatizáció hátrányai

A fejlődő országokban van, hogy teljes ágazatok, vagy akár az egész gazdaság a betanított munkákra alapszik, amiket költség- és időhatékonyan képesek elvégezni. Ha a többmillió betanított, összeszerelő munkát végző embert felváltanák a robotok, óriási munkanélküliséget vonzana maga után. Így még időben, az automatizálási folyamatok megkezdésekor, vagy akár már előtte szükséges volna elkezdeni a megfelelő átképzéseket és munkahelyteremtő programokat.

Mindemellett egyelőre igen magas ára lehet egy-egy robotizált eszköznek, főleg hogyha több részfeladatot is képes ellátni, vagy esetleg ha olyan érzékeny szenzorokkal rendelkezik, hogy képes az emberrel együtt dolgozni. Azonban a költségek bizonyos gazdasági területeken még így is hamarabb és hatékonyabban térülnek meg, mintha a vállalat a bérterhek egyenlítésével foglalkozna.

A robotizáció előnyei

Már most is több olyan könnyen elvégezhető feladatot robotok látnak el a gyártósorokon, amik illesztéssel vagy összeszereléssel kapcsolatosak. Olyan helyeken, ahol az emberek számára nehéz vagy veszélyes lenne a munkavégzés, jelenleg is nélkülözhetetlen a robotok kiegészítő használata.  A gépek ellenállóbban viselkednek az ember számára nem megfelelő környezeti körülmények között is, így az emberi munka kiváltható, főleg azért, mert kockázati tényezővel jár az alkalmazásuk.

A teherbírás és az ellenállóképesség mellett a gépek pártjára áll az is, hogy az emberi munkaerő csak több műszakban képes folyamatosan ellátni a munkát és a cégen kívüli szabályrendszerek biztosítják a kötelező pihenőidőt. A robotok számára nem szükséges a pihenőidő megadása, tetszés szerint indítható és leállítható az adott gyártási egység működése, csak a karbantartási leállásokra szükséges ügyelni.

A 21. század ipari trendjei egyértelműen a robotizáció előtérbe helyezése felé mutatnak, ám amíg nem születnek megoldások a tovább- és átképzési lehetőségekre és a munkanélküliségi ráta növelésének elkerülésére, addig nem vághatunk bele felelősen az átalakításba. Emellett a fejlődő országokban az emberi munkaerő bérezése miatt még mindig olyan alacsonyak a gyártási költségek, hogy egy automatizált rendszer beépítése csak nagyon hosszú távon, vagy egyáltalán nem térülne meg.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum