Folyamatszabályozás az EDGECAM segítségével

A mai cikkben egy kicsit elrugaszkodok a szokásos témák területétől, és egy kisebb esettanulmányt szeretnék bemutatni. Érkezett egy megkeresés a cégünk felé, hogy van-e megoldásunk arra, hogy a megmunkálásból származó selejt arányt visszatudják szorítani. Erre a legkézenfekvőbb EDGECAM által nyújtott megoldás a valós idejű – mérésen – alapuló szerszámkorrekció használata. Segítségével az elkészített méretek alapján tudunk döntéseket hozni, de, hogy miféle döntéseket arról egy kicsit később ejtenék szót.

Az EDGECAM-ben kétféle mérés típust különböztetünk meg, az egyik az Ellenőrzés, másik pedig a Bemérés. Míg az Ellenőrzés segítségével bonyolultabb geometriákat tudunk vizsgálni és a számolásokat az EDGECAM végzi el, addig a Bemérés funkcióval a szerszámgépre telepített mérő ciklusokat tudjuk kihasználni. A cikk során az utóbbit fogom vizsgálni és bemutatni.

A Bemérés segítségével az alábbi funkciókat lehet használni:

  • Mérés – Alapszintű jegyzőkönyv készítés
  • Nullpont frissítés
  • Szerszám korrekció frissítés

A felsorolt mérés típusokat sokféle alaksajátosságon tudjuk használni, gyakorlatilag a létrehozható mérések variánsa, a 2-2,5D megmunkálással megvalósítható alaksajátosságokkal egyezik meg. Jelen bejegyzésben a szerszám korrekciózásának lehetőségeit szeretném részletesen bemutatni.

A szerszámot kétféleképpen tudjuk korrekciózni, egyik mikor az átmérőn történik a korrekciózás, másik pedig mikor a hosszán. A posztprocesszorokat fel tudjuk arra készíteni, hogy a mérések alapján a szerszám korrekciós tárját frissítsék a vezérlőn, a CAM-től függetlenül. A létrehozott NC-kód jellegéből adódóan a szerszám kopásának figyelése történhet automatikusan, vagy a felhasználóra bízva. Automatikus figyelés esetében, a vezérlő maga végzi a korrekciózást. Manuális esetben pedig csak felhívja a gépkezelő figyelmét, hogy a mért eredmények a megadott tűrésmező széléhez közelítenek. Segítségével elkerülhetőek a kész munkadarabokon lévő méretingadozások és a méretek szórását elégséges határokon belül tudjuk tartani. Ezzel nyilvánvalóan ciklus időt veszítünk, de a gépet lényegesen kevesebb selejtes alkatrész hagyja el. Összességében elmondható, hogy a gyártásbiztonság növekszik.

A döntéseket mindig az elkészített méret alapján hozza meg a vezérlő. Ez a döntés háromféle lehet:

  • egyik mikor megfelelő a méret, és tovább engedi a megmunkálást,
  • másik, mikor ahogy már említettem korrigálja a szerszám átmérőjét vagy hosszát, majd újra futtatja a megmunkálás adott szakaszát,
  • harmadik pedig, mikor felhasználói beavatkozás szükséges, mert a korrekció nem segített a helyes méret elkészítésében vagy már eleve javíthatatlan selejt készült.

A méréseket természetesen terhelik a szerszámgép pontosságából származó hibák. Ezek jelentkeznek a mérések során is, azonban ezeket lehet és kell is kompenzálni. A módszer segítségével hosszú távon megfelelő folyamatszabályozást tudunk létrehozni.

A módszerről látható egy videó, melyen bemutatásra kerül a feljebb említett döntési feltételek közül mindnek a gyakorlati megvalósítása. A videóban látható megmunkálási és mérési mozgások és vizsgálatok az EDGECAM segítségével lettek létrehozva, egy erre a célra felépített posztprocesszor segítségével.

Ha a cikk és videó felkeltette az érdeklődését és úgy ítéli meg, hogy az Ön cégének is megoldást nyújtanának a szerszámgépen történő mérések és az ebből következő folyamatszabályozás – automatizálás, akkor keressen bátran minket az edgecam@enterprisegroup.hu email címen vagy a következő telefonszámon: +36 (1) 471 2424 !

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum