Mi az Ipar 4.0 és mik az előnyei?

Bizonyára mindenki hallott már az ipar 4.0-ról, sokan emlegetik is mint egy új ipari forradalmat – azonban a kifejezés hangzatossága ellenére csak kevesen tudják, mit is takar valójában, s milyen lehetőségeket rejt magában, pontosan hogyan lehet ezeket a lehetőségeket kiaknázni. Tekintsük át röviden, miben rejlik a hazai ipar átalakulásának lényege!

Miről is szól az ipar 4.0.?

Ahogy a korábbi ipari forradalmaknak, az ipar 4.0-nak is a fejlődés a célja, a résztvevő cégek versenyképességének növelése, melynek egyik fő alappillére kétségtelenül a tervezési és gyártási folyamatok optimalizálása. Az optimalizálás, a jól átgondolt belső működés, a termékek teljes életciklusán át történő nyomon követhetőség rendkívül fontos szereppel bírnak egy ipari vállalat életében, ugyanis ezek segítségével rengeteg időt, feleslegesen égetett erőforrást és pénzt tudunk megtakarítani.

Mi az ipari forradalmak mozgatórugója?

Ez nem más, mint a termelékenység és a hatékonyság növelése: ez a korábbi három ipari forradalom esetében is megegyezett. A meglévő erőforrásainkkal többet-többet és még többet akartunk termelni.

Gondoljunk csak bele, mennyit változott az adatok mennyisége és kezelési módja az elmúlt években! Emlékkezünk vissza, 15 éve mennyibe került egy floppy (1,44Mb), egy alig 10 Gb HDD? Mennyi digitális adatot állítottunk elő akkoriban? A rajzgépen vagy az asztalon elkészült terveken a módosításokat pengével kezdtük, és nem készítettünk teljesen új „fájlt”. A megrendelőinket személyesen, név szerint ismertük. Ezeket a dokumentumokat – mennyiségük miatt – rendszerben tudtuk kezelni.

A megnövekedett vevői igényeknek eleget téve azonban a cégek rohamtempóban kezdtek el adatokat generálni, majd ezeket valamilyen mappastruktúrában tárolni, amit minden újonnan érkezett kollégának kötelező volt megtanulni.

Nézzünk meg egy kézzel fogható, gyors példát: régen elég volt „szúrópróbaszerűen” ellenőrizni a termékeket – ezzel szemben ma az autóiparban minden egyes darab minőségi ellenőrzésen, vizsgálaton esik át. El sem tudjuk képzelni, mennyi adat keletkezik egy műszakban.

Aki részt vett az idén júniusban megrendezett, „Ipari digitalizáció” című nyílt napunkon, első kézből kapott információt, hogy napjainkban hogyan zajlik egy motorblokk minőségi ellenőrzése. Az eseményen vendégelőadónk prezentációjából megtudhattuk, hogy az ellenőrző sor tervezése során mekkora mennyiségű dokumentációt készít el a Delta-Tech Group a Solid Edge szoftver segítségével. Informálódhattunk arról, hogy milyen rendszerben kezelik ezeket az adatokat; s érdekességként bemutatásra került a megrendelőknek készített webes felület, ahol a megrendeléseiket és a hozzá tartotó összes információ bárhonnan elérhető egy helyen, rendezetten.

Egy valamit biztosan kijelenthetünk: a digitalizáció rövid távon és biztosan megtérülő befektetés.

Az ipari vállalatok növekedéséhez a veszteségek minimalizálása nagy mértékben hozzájárul – s a veszteség nem csak selejtgyártás következménye lehet. A költségek jelentős részét már a termék tervezésénél, dokumentálásnál és a prototípus elkészítésnél is megtakaríthatjuk.

A megfelelő információ a megfelelő helyen: Teamcenter

Vezetőként fontos, hogy teljesen átlássunk egy projektet – lehetőség szerint egy helyen. A Teamcenter segítségével pontosan ezt tehetjük meg: a megfelelő információ a megfelelő helyen áll rendelkezésre, így mindig megalapozott döntések hozhatók a tervezéstől a fejlesztésen és a gyártáson át egészen a karbantartásig.

A Teamcenterrel az információk egyetlen forráson keresztül érhetők el, ami…

  • támogatja a felhasználókat termékük gyorsabb piaci bevezetésben,
  • lehetővé teszi a kollégák hatékony együttműködését,
  • kevesebb hibát eredményez,
  • és általában csökkenti a tervezési és módosítási ciklusidőket.

Hogyan történik ma egy alkatrész módosítása? Az esetek többségében ha felbukkan egy probléma, rögtön a tervezőhöz szalad mindenki – am azon túl, hogy kizökkenti a mérnököket a gondolataikból, azt eredményezi, hogy az esetleges gyors módosításoknak semmilyen nyoma nem lesz a dokumentáció hiányából adódóan, ami pedig akár selejtgyártáshoz is vezethet. A Teamcenter erre is megoldást nyújt, hiszen a módosításokat bárki egy kattintással kérelmezheti, így minden módosítás nyomon követhető.

Mibe érdemes beruházni?

A meglévő beruházásokat mindenképp szükséges megvizsgálni. Fontos megemlíteni, hogy az ipar 4.0 bevezetésének első lépései nem feltétlenül drágák, és vannak kifejezetten gyorsan megtérülő beruházások is ezen a területen. Ilyen például a Solid Edge szoftver használata: annak megtartásával nagyon jó dolgokat lehet megvalósítani, csak újra kell gondolni a felhasználási módot, és elég bővíteni a szoftvert. Mindazonáltal reálisan is kell gondolkodnunk, hiszen ha egy meglehetősen idős gyártógépet látunk el szenzorokkal, az nem feltétlenül térül meg minden esetben.

A beruházások terén különböző megtérülési időkkel lehet számolni. Ami rövidtávon és biztosan megtérül, az nem más, mint a digitalizáció. Mindenkinek javasoljuk, hogy lépésről lépésre vezessen be új rendszereket. Amennyiben látja az új rendszer hasznát, és az általa termelt profitot visszaforgatja, akkor már jöhet is a következő lépés. Ebben a folyamatban, az ipari digitalizációban segítünk mi.

Mit kapunk az ipar 4.0-tól és a TeamCentertől?

  • Átlátható, költséghatékony működést az ötlettől egészen a termék kivezetéséig.
  • Mivel az adatok tárolása egy komplex rendszerben történik, így egy vevői audit előkészítése nem kerül erőfeszítésbe. Az adatok minőségére biztosan nem lesz panasz!
  • Határidők, fejlesztési fázisok, felhasználók monitorozását.
  • Különböző CAD szoftverek adatainak tárolását egy rendszerben.
  • Beépített automatikus munkafolyamatokat.
  • Számos egyéb, egyedi, cégre szabható megoldást.

Mit hoz magával a digitális átalakulás?

Az ipar 4.0 az egyértelmű lehetőségek mellett kihívásokat is jelent, melyek közül az első a szervezeti megújulás. A szakértők szerint az esetek 82%-ában a projektek itt buknak el. Napi munkánk során sokszor szembesülünk azzal, hogy a vállalatok hiába vásárolnak meg rendszereket, nem kezdik el őket használni, mivel nem lett meghatározva a bevezetés módja, felelőse, helye a szervezetben. Sok esetben a lényeg sajnos nem az optimalizálás, hanem a pályázat teljesítése. A sikeres bevezetéshez elengedhetetlen a felsővezetői támogatás és elkötelezettség, a munkatársak részéről a nyitottság és a türelem! Egy új rendszer bevezetés rengeteg időt vehet igénybe – akár éveket is; viszont az eredmény önmagáért fog beszélni.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum