Három példa a már tetten érhető negyedik ipari forradalom világából

Korábban beszéltünk a negyedik ipari forradalom előzményeirőlkulcsfogalmairól és a magyarországi helyzetéről. Az „Ipar 4.0” ugyan egy viszonylag újkeletű jelenség, a hatása már most elkezdte átformálni nem csak a szilíciumalapú cégeket, de a teljes gazdaságot. Sőt, az igazán látványos változások nem is az eleve a digitalizáció, internet of things és felhőalapú adattárolás világába „beleszületett” techcégeken követhetőek nyomon. Olyan, akár több évtizedes múltú vállalatokon, amelyek a „hagyományos” iparágakban, főleg gyárakkal vannak jelen.

Ezúttal a nagyvilágból mutatunk be három, már működő példát. Hívhatjuk őket best practice-nek, vagy akár első fecskéknek. Olyan innovációkról van szó, amik hamarosan minden gyár, minden termelőegység működésének szerves részei lesznek.

Száz év együttműködés – most már a gépek között is

Már hazánkban is jelen van a Yamazaki Mazak vállalat, amelyet 1919-ben alapították Japánban, Nagoyában. Egy cég sem maradhat fenn majdnem száz évig, ha nem tartja rajta az ujját a világ fejlődésének ütőerén, és nem tart lépést a technológiák folyamatos, egyre gyorsuló fejlődésével. A Yamazaki Mazak ezzel szemben élen jár a szerszámgép gyártás fejlesztésében, érdemes tehát figyelni rájuk, ha innovációról van szó.

ipar 4.0 a szerszámgép gyártásban

2013-ban került bevezetésre a kentuckyi gyárukban másodikként Aichi után a Mazak iSMART Factory koncepció. Ennek lényege, hogy valós időben gyűjtik maguk az eszközök az adatokat a gyártási folyamatról. Az összes egységet összekapcsoló Mazak MTConnect rendszer segítségével folyamatosan szállítják az információt. Így a gyár minden fontos pontján elhelyezett képernyőkön is, vagy bármilyen hálózatra kapcsolható eszközzel (okostelefon, tablet, PC) azonnal elérhető.

Ennek segítségével a kezelők bárhol bármikor ellenőrizni tudják a folyamatokat, és azonnal módosítani tudnak, ahol szükséges. Ez jelentősen felgyorsítja a termelést, növeli a tervezhetőséget és korábban példátlan hatékonyságot tesz lehetővé.

Hálózatban – gyártástól az eladásig

A Yamazaki Mazaknál is régebben alapították a svéd Sandvik csoport első cégét: 1862-ben, és már akkor forradalmi technológiákat alkalmaztak. Ez azóta sem változott, így jutott el oda a cégcsoport Sandvik Coromant nevű tagja, hogy az elsők között használja fel integráltan a Microsoft szoftverei által adott lehetőségeket az IoT (Internet of Things) kiterjesztésére a gyártástól az ügyfélkapcsolati rendszerig.

Az Azure rendszer a Mazak iSMART Factoryjához hasonlóan begyűjt, feldolgoz és elemez minden adatot, ami a gépektől érkezik, de itt már nem is a kezelőszemélyzet használja fel elsősorban az adatokat, hanem a Microsoft okostelefonjairól ismerős Cortana mesterséges intelligencia.

Cortana

A Cortana az információ alapján javaslatokat tesz, amik növelhetik a termelés hatékonyságát és előre ütemezi a karbantartási feladatokat a kezelőknek.

A lánc utolsó szeme a Dynamics 365 alkalmazáscsalád, amelyik a kész adatokat rendszerezi és kezelhetővé teszi a Sandvik Coromant ügyfélkapcsolati dolgozói számára, akik így könnyen áttekinthetik az árukészlet adatait, a lehető legmagasabb színvonalú kiszolgálást biztosítandó.

Amikor az embernek már csak gondolkodnia kell

Amint a példa mutatja, az Internet of Things már nem csak az egymással kommunikáló eszközöket jelenti, hanem a hálózatot alkotó, egymás működésére építő szoftvereket is, amik így képesek megágyazni a majdnem teljesen automatizált gyártási folyamatoknak.

Olyanoknak, mint amilyen a Siemens gyára Ambergben, ahol a cég Simatic PLC vezérlőit gyártják. Ezek összetett eszközök, amik különböző folyamatok vezérlését végzik – mégis itt a lehető legkevesebb az emberi munka. A folyamat kezdetét leszámítva az egész gyártás szoftver által vezérelt.

A gördülékeny termelést egy termékkód rendszer biztosítja: minden munkadarab minden lépésnél egy az adott folyamatelemhez tartozó kódot kap, ami alapján a vezérlő szoftver minden információt le tud olvasni és továbbítani az adott termékről. Ezek alapján a gépek mindig tudják a következő lépést, és a gépeket felügyelő emberek is mindig képben vannak a gyártás állapotával – mert azért a felügyelet és a döntéshozás még mindig emberi kézben marad.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az ambergi gyár évente 12 millió Simatic vezérlőt állítson össze, egy ezrelékes (0,01%-os!) selejtaránnyal. Egész pontosan a gyártási minőség 99,99885 %. Ha már számok: a munka 75%-át végzik gépek, így bőven marad ideje az alkalmazottaknak új ötleteken gondolkodni a folyamatok optimalizálásához. 2013-ban például mintegy 13000 ötletet fogadott be a vezetőség, és 1 millió eurónyi jutalmat osztott ki az ötletgazdáknak. Vagyis nagyon távol van még az az idő, ha egyáltalán eljön, amikor nem az emberi tényező lesz egy cég sikerének az alapja.

A fenti példák egymás után eltérő szintű automatizálást és digitalizálást mutatnak be. Minél magasabb szintű az integráció, annál hatékonyabb a termelés. Persze nem minden vállalkozás bír olyan lehetőségekkel, mint a Siemens, de nem is kell egyből százszázalékos digitalizációnak nekifutni. Lépésről lépésre haladva is hatalmas fejlődés érhető el, de a fejlesztést már most érdemes elkezdeni. A negyedik ipari forradalom még csak az elejénél tart. De a fejlődés egyre gyorsul és minél hamarabb csatlakozunk, annál többet profitálhatunk az egyre bővülő lehetőségekből.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum