Hatékonyabb folyamatok és hatékonyabb döntéshozatal PLM-mel

Mai, felgyorsult világunkban nem kérdéses, hogy az idő – legyen szó a termelési ciklusidőkről vagy a szórakozásra fordított percekről – érték. Épp ezért, hatékony felhasználása elengedhetetlen. Ha pedig a gyártásról beszélünk, nemcsak a termelési lépések esetén, hanem a fejlesztés, a beszerzés, sőt a logisztikai folyamatok tervezésekor is optimalizálnunk kell az időszükségletet. Mindezek mögött pedig számtalan döntési folyamat áll, amelyek időigénye szintén nem elhanyagolható. Azonban a gyors és megalapozott döntések támogathatják a hatékony termelést és fejlesztést.

Az információ hatalom

Azonban az időszükséglet mellett fontos beszélnünk arról a rengeteg adatról és információról is, ami a termelési és fejlesztési folyamatok követéséből rendelkezésünkre áll. Mivel napjainkban már gyakorlatilag bármelyik gyártási paraméter mérhető, illetve rengeteg adatot halmozunk fel a tesztelési és minőségellenőrzési folyamatokban, az így nyert adatok kezelésével is mindenképpen foglalkoznunk kell. A kezelésen túl gondolnunk kell a hatékony felhasználásra is, így megalapozott és eredményes döntések születhetnek a fejlesztési irányokról.

Tehát az adatgyűjtés mindössze az első lépés, a megfelelő tárolás és a megfelelő felhasználás nélkül pedig igen kevésnek bizonyul. A termelési adatok információértékének kinyerése után csak akkor hozhatunk felelős döntéseket a folyamatoptimalizálásról vagy a folyamatok újratervezéséről, ha minden adat a megfelelő formában áll rendelkezésünkre.

Az információk megfelelő rendszerezésében és könnyű kereshetőségében segítségünkre lehet egy PLM (Product Lifecycle Management) rendszer használata, amely nemcsak adattárolásban erős, hanem a dokumentumok követésében, rendszerezésében és tárolásában is.

Gyorsabb és pontosabb

A PLM rendszerek előnye, hogy mindazon dokumentumok és gyűjtött információk, adatok egy helyen rendelkezésre állnak, könnyen kereshetők és visszakövethetők, amelyekre az adott döntési folyamatban szükség van. Legyen szó a termékfejlesztés egy lépéséről vagy a termelési folyamatok átalakításáról, a megalapozott döntésekhez szükséges minden adat kéznél van.

Ez pedig nemcsak egy-egy személy számára érhető el a vállalaton belül, hanem mindenkinek a maga felelősségi- és munkaköréhez biztosított hozzáférés függvényében. Ezáltal úgy és akkor férhetünk hozzá az információkhoz, amennyire arra szükségünk van. Sok vállalat számára ez lehetőséget biztosít arra, hogy a döntési folyamatokat differenciálják, illetve mindazon személyeket bevonják, akiknek hatáskörébe tartozik az adott folyamat.

Mindez pedig úgy valósul meg, hogy a vállalat minden részlege és döntési szintje kapcsolatban állhat egymással. A korábban alkalmazott eltérő (sok esetben pedig papíralapú) adattárolási megoldások helyett a PLM olyan rendszert kínál, amelyben az egységes formátumban tárolt dokumentumok és információk a részlegek között is átjárhatók. A rendszerben lehetőség van a verziókövetésre is, így mindig tisztában lehetnek a felhasználók azzal, hogy mely kollégájukkal tudnak egyeztetni a legújabb fejleményekről. Ezt pedig hosszadalmas keresgélés és utánajárás nélkül, egyszerűen kideríthetik.

Csapatmunka és jobb folyamatok

A közös és mégis szabályozott dokumentumhasználat hozzásegíti a vállalatot az átláthatóbb, rendezettebb kommunikációhoz. Így támogatja a valódi csapatmunkát. Azonban ahhoz, hogy ne csak a kommunikáció, hanem a vállalat minden saját folyamata is jól szervezett legyen, szintén segítséget nyújt a rendszer. Ugyanis a PLM használata lehetőséget biztosít azok lépésenkénti szabályozására. Ezzel megszabhatók az egyes feladatok, azok végrehajtásának módja, sorrendje és természetesen minden kapcsolódó dokumentációs igénye is. Ezek a PLM rendszerben tárolva minden illetékes számára könnyen hozzáférhetők és kereshetők maradnak.

Hasonlóan definiálhatók a döntési jogkörök és folyamatok is. Így a megadott hatáskörök és a tiszta, világosan megfogalmazott feladatok ismeretében mindenki tisztában van azzal, hogy hol van szükség beavatkozásra, mely szinten van szükség segítségre, további információra, illetve azt kitől és milyen formában kaphatják meg. A digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázásának köszönhetően pedig ehhez már személyes érintkezés sem szükséges: a kiépített vállalati hálózaton keresztül minden kéznél van a döntés pillanatában.

Hatékonyabb adatkezelés és döntések

Az idő optimális kihasználása, valamint a döntéshez szükséges információk megfelelő rendszerezése már önmagában eredményesebbé teheti a döntési folyamatokat. Legyen szó egy termelést, értékesítést vagy vállalati beruházást érintő döntésről, a megfelelő adatok birtokában biztosan hatékonyabb és eredményesebb lesz, mint csupán intuíciók mentén, vagy hosszas keresgéléssel begyűjtött információk alapján. Ez a termékfejlesztési folyamat vagy a gyártástervezés számára elengedhetetlen a versenyképesség fenntartására, ugyanakkor a minőségügyi visszacsatolások, a megrendelések kezelése vagy a vevői elégedettség fenntartása szempontjából is fontos.

Az adatkezelésben segít az eszközfüggetlen hozzáférés biztosítása, valamint az is, hogy a PLM rendszerrel könnyen összekapcsolhatók a vállalati eszközök. Ez a virtuális kapcsolat még hatékonyabb hozzáférést és jobb átláthatóságot tesz lehetővé.

Így a PLM-mel egy átfogó rendszerben kezelhetjük a cég minden kulcsfontosságú adatát, amely nemcsak a döntéstámogatásban jelent előnyt, hanem segít a folyamatok megfelelő monitorozásában, a termelési hatékonyság növelésében, valamint a költségek és az időszükséglet leszorításában.

 

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum