HEXAGON gyártástámogató licencelési megoldások

Egy több részes blog cikket szeretnék elindítani, a HEXAGON gyártástámogató megoldásaink szoftvervásárlásáról, illetve a hozzájuk tartozó licencelési megoldásokról.

Az első részben összefoglalnám, hogy milyen lehetőségei is vannak egy leendő felhasználónknak licencelés tekintetében, milyen típusai vannak és milyen vásárlási módok állnak rendelkezésre.

A későbbi részekben bemutatásra kerül a különböző licenctípusokkal elérhető műveletek. Olyan kérdéseket fogunk körbejárni, hogy a megvásárolt terméket, hogyan lehet otthon is használni, vagy az adott kollégák között hogyan tudja megosztani a rendszereinket.

Mielőtt ebbe belekezdek egy fontos apróbetűs rész, mely felett sokan átsiklanak:

Szoftver termék értékesítése kapcsán annak fejlesztője, a szoftver és a kapcsolódó szolgáltatások tovább értékesítésére általa felhatalmazott Viszonteladó közreműködésével, szerzői jogvédelem alatt álló, névre szóló, egyedi, nem kizárólagos és nem átruházható licencet (szoftver használati jogot) ad Megrendelő részére. A szoftver tulajdonjogával a licenc átadását követően is a szoftverfejlesztő rendelkezik.”

Visszatérve az eredeti gondolatmenetemre, a HEXAGON gyártástámogató megoldásai által használt Sentinel RMS licencelésnek köszönhetően szerencsére elég könnyen tudunk találni olyan megoldást, ami megfelelő lehet a felhasználóink számára.

Akkor most nézzük a fentebb említett licenc típusokat és a vásárlási lehetőségeket.

Licenctípusok

Mint ahogy említettem a HEXAGON gyártástámogató CAD/CAM rendszerei is a Sentinel RMS licencelési megoldását használja.

A termékekhez elérhető licencek típusai a következők lehetnek:

  • Kulcs nélküli licenckezelés
    • géphez kötött (Sentinel RMS [keyless] Standalone)
    • hálózati (Sentinel RMS [Keyless] Network) licenc

A Sentinel RMS licencelések lekötését, visszavonását, licenc frissítését kikölcsönzését, stb. az adott termékhez tartozó Licenckezelő (License Manager) segédprogramban lehet végrehajtani.

Licenckezelő (License Manager)

Licenc lekötés

A licenc lekötése az adott gép hardverelemei alapján generált kulcskód alapján történik.

Licenc visszaadás

Kulcsnélküli licenc használata során, minden olyan esetben, amikor egy számítógépet ki szeretnénk cserélni, vagy újra szeretnék telepíteni, szükséges a licenc visszavonása annak érdekében, hogy a szerverkódhoz tartozó kulcskód törlésre kerüljön és lehetővé tegye a licencünk újbóli lekötését.

Licenc kölcsönzés

Hálózati licenc esetében lehetőségünk van licencenként kikölcsönözni egy licencet. Akkor tudom ezt javasolni, hogy ha hosszabb időre olyan helyen szükséges dolgozni a rendszereinkkel, ahol nem látható a hálózati licenckezelő.

A blog bejegyzésem későbbi sorozataiban részletesen ki fogok térni a Licenckezelőben elvégezhető műveletekre, attól függően, hogy géphez kötött, vagy hálózati licencekről van szó.

Licencvásárlási módok

Alapvetően az általunk forgalmazott gyártástámogató szoftverek megvásárlására két megoldás is rendelkezésre áll, amelyek az örök licences és az előfizetéses konstrukciók.

Öröklicenc

Öröklicenc vásárlása esetében magasabb induló költségekkel számolhatunk, mely beruházásnak számít, így az értékcsökkenést az amortizáció alapján lehet elszámolni.

Az „öröklicencek” életciklusa 30 év. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki nem köt szoftverkövetést, akkor annak lejárta után az adott gépen, vagy az adott hardverkulccsal 30 évig tudja használni a szoftvert. Az első évben kötelező a szoftverkövetés, mely a második évtől opcionálissá válik. A szoftverkövetés időszakában különböző, a termékekre jellemző eszközök és szolgáltatások érhetők el, mint pl.:

  • szoftverfrissítések (főverziók és javítócsomagok)
  • szoftverfüggő ingyenes kiegészítések vagy szolgáltatások
  • ügyféltámogatás…

Az öröklicencek 5 év szoftverkövetés nélküli időszak után elavulnak, melyet elkerülhetünk a folyamatos szoftverkövetéssel, vagy az időszaki szoftverkövetés megújításával. Az alábbi táblázat szemlélteti a szoftverkövetés megújításának lehetőségeit.

Szoftverkövetés megújításai lehetőségek

A licencek elavulását követően az újabb verziók elérése, a hardverkulcs cseréje vagy az új licencfájl igénylése csak új szoftvercsomag vásárlásával lehetséges.

Előfizetés

Folyamatos költségként jelentkezik, melynek az előfizetés időszakától függően különböző díjakkal rendelkezik a csomagáraktól függően:

  • 3 – 11 hónap esetén, a havidíj a csomagár 5%-a,
  • 12 vagy több hónap esetén, a havidíj a csomagár 3,25%-a.

Amennyiben valaki előfizetési konstrukcióban vásárolja meg a terméket, akkor ezen időszakra szoftverkövetéssel is rendelkezik, azaz elérhetőek a termékekre jellemző eszközök és szolgáltatások.

Az előfizetéses konstrukció kombinálható a meglévő vásárolt öröklicencekkel, például egy új munkahely bővítéssel vagy megvásárolt öröklicenc egy kiegészítő moduljának bővítésével.

A csak tisztán előfizetési konstrukcióban vásárolt licenc bővítése korlátozottan lehetséges, mely magában foglalhatja az előfizetés futam idejének módosítását.

Végezetül egy összehasonlító táblázatot szeretnék megosztani, ami az öröklicenc és az előfizetés költségelosztását mutatja be.

Kumulatív költségek

A fent bemutatott licenc vásárlási módok és licenctípusok remélem segítséget nyújtanak a jövőben eldönteni azt, hogy mely megoldás felel meg a legjobban a kívánalmaknak.

Következő bejegyzésemben technikai szempontból kerül bemutatásra a géphez kötött licenc licenckezelőben elérhető lehetőségei.

A HEXAGON gyártástámogató megoldásai általunk forgalmazott termékei megtalálható az Enterprise Group PLM üzletágának honlapján.

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterülete a Gyártástechnológia, CAM és CNC programozás. Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari ás Informatikai Szakközépiskolában oktatott műszaki tanárként CNC- és robotprogramozást, közismereti és szakmai informatikát, majd hálózatok – alapjait, műszaki mérést, technológiai ismereteket, műszaki rajzot, CAD-CAM – Solid Edge, EDGECAM-et. 2010-ben az NCT Kft. -nél dolgozott tervezőmérnökként, illetve 2011-ben a GraphIT Kft.-nél szoftvertámogató mérnökként. 2012-ben csatlakozott az Enterprise Grouphoz ügyféltámogató mérnökként. Fő tevékenységei és feladatkörei közé tartozik az EDGECAM, WORKNC, különböző szoftverek támogatása és oktatása, posztprocesszorok készítése különböző CNC vezérlésű szerszámgépekhez, valamint képzésszervezés.

A szerző további cikkei »

Archívum