Hogyan bírjuk működésre a Solid Edge-t?!

Hogyan hozzuk ki a legtöbbet Solid Edge liszenszünkből?

Ez egy nagyon jó kérdés, hisz a cégnél előfordulhat, hogy egyes munkakörök más liszenszt követelnek meg, így a kiosztott liszenszek szabályozása sok idegességet spórolhat meg számotokra. A blog bejegyzés végén megnézünk egy példát, hogy miként segíti ez munkátokat.

De kezdjük az elején, miként juthatunk liszenszhez, majd megnézzük, hogy azokat miként lehet szabályozni.

A Solid Edge használatához a Siemens több lehetőséget biztosít. Ezzel támogatva minden irányú kezdeményezést.

Amennyiben még diák vagy és szeretnéd kipróbálni a szoftvert, akkor semmi más dolgod nincs, mint regisztrálni az alábbi oldalon és már használhatod is a teljes értékű szoftvert.

Amennyiben már nem vagy diák, de szeretnéd kipróbálni mit is tud a Solid Edge, nem kell azonnal költségekbe verni magad. Regisztrálj az 45 napos kipróbálási verzióra és kipróbálhatod a legmagasabb szintű hozzáféréssel a programot.

Tehát, amikor még csak ismerkedsz a programmal, a fenti lehetőségek egyikén keresztül ezt ingyen megteheted. Nem kell mindenféle kerülőutakat járnod, nem kell izgulnod, hogy mikor jelentkezik a Siemens, hogy tegyen egy visszautasíthatatlan ajánlatot.

Ha már megvetted a Solid Edge-t, akkor nincs más hátra, mint be kell liszenszelni. Ebben sok segítséget nyújtunk nektek. (magyar nyelvű leírás, telefonos segítség, stb). Amennyiben hálózatos liszensszel vásároltad a szoftvert, lehetőséged van arra, hogy megszabd, munkatársaid milyen jogokkal használhatják az alkalmazást. (Mire elérsz erre a pontra, bizonyára felmerül benned, hogy milyen jogokról, csomagokról is beszélek. Az alábbi oldalon megtalálod, hogy melyik csomag mit tartalmaz.) A Solid Edge liszenszelése lehetőséget biztosít számotokra, hogy felhasználónként vagy gépenként szabályozzátok a használható liszenszeket. Erre azért van szükség, mert a Solid Edge mindig a legmagasabb szintű liszenszt osztja ki először. Hogy ezt hogyan szabályozhatod, a következőkben fogjuk megnézni.

Mindennek az alapja a selmd.opt fájl, ami a C:\SEFlex\Program mappában található. Ez a fájl tartalmazza azokat a parancsokat, amikkel szabályozhatjátok a jogokat. (Természetesen csak miután kitöltötted a fájlt.) Néhány egyszerű parancs segítségével definiálhattok felhasználókból csoportokat és végezhettek velük műveleteket. Nem kell megijedni nem annyira bonyolult a dolog. Az alábbi példán keresztül azt nézzük meg, hogy Adam, Agnes, Bela, Cecilia, Csaba, Dora nevű felhasználók között hogyan szabályozhatjuk a liszenszek használatát. A terv, hogy Adam és Bela használhatja a prémium liszenszet a többiek pedig nem, Dora mindenképp kapjon egy classic liszenszt. Csaba pedig csak foundation liszensszel tudjon dolgozni. Agnes és Cecilia pedig ha van szabad liszensz, akkor használhatja a classic liszenszt is. Akkor nézzük is meg. Az alapvető parancsok, amikre ebben az esetben szükségünk van:

  • INCLUDE –> csoport vagy felhasználó, aki használatra jogosult
  • EXCLUDE –> csoport vagy felhasználó, aki használatra NEM jogosult
  • RESERVE –> license fenntartása felhasználó vagy csoport részére
  • GROUP –> csoport meghatározása
  • HOST –> host
  • USER –>felhasználó

Ami még fontos a liszenszek nevei:

  • solidedgepremium –> prémium
  • solidedgeclassic –> klasszik
  • solidedge –> foundation

És végül a felépített option fájl:

Ilyen egyszerűen szabályozhattuk, hogy munkatársaink a munkájukhoz szükséges liszenszeket kapják meg és adott esetben ne vegyék el a másik elől a magasabb szintű liszenszt.

Ne feledjétek, az aktuális verzióhoz tartozó újdonságokat mindig eléritek a solidedgest.hu oldalon és nem sokára itt az új verzió.

 

Ha szeretnéd első kézből megismerni a Solid Edge ST10 újdonságokat regisztrálj webinarunkra.

 

 

 

Megjegyzés:

  • a sorokban az egyes szavakat szóközzel válasszátok el.
  • minden sok külön parancs
  • ha kíváncsi vagy mit tud még a liszensz manager itt utána olvashatsz

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum