Hogyan váljunk digitalizált vállalattá? – az első lépések

Az Industry 4.0 a németeknél az, ami az amerikaiaknál Networked Manufacturing. Mindannyian tudjuk, hogy a jelenleg zajló 4. ipari forradalomról, a digitalizációról beszélünk, melyben az internetalapú hálózatok hardver és szoftverelemeket összekötve minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget kezelnek. Egy átalakulás részesei vagyunk, ahol digitális gyártási modellek segítségével pontosan tervezhető az ipari termelés, növelve ezzel a hatékonyságot.

Siemens megbízásából 2016-ban készített hazai kutatás a digitalizáció trendjeit vizsgálta. A 200 kis- és középvállalkozás körében végzett felmérés rávilágított arra, hogy a hazai KKV szektor szereplői nyugat-európai társaikhoz hasonlóan vélekednek. Tudják, hogy a digitalizáció útjára kell lépniük, versenyképességük növelésére és az ügyféligények maradéktalan teljesítésére törekednek s igyekeznek erőfeszítéseket tenni ez irányba. A digitális átalakulás a gazdaság minden szereplőjére kihat, mégis elmondható, hogy a gyártó cégek járnak élen, s tesznek meg egyre többet folyamataik automatizálásáért.  E rögös úton azonban nehéz az elindulás, a legtöbb vállalatnál még digitalizációért felelős szakember sincs, aki képes lenne / vagy felvállalná a folyamat szakszerű levezénylését.

Az Ipar 4.0 által gerjesztett kihívások egyben lehetőséget is jelentenek a KKV-k számára. Amennyiben a hajlandóság szikrája felcsillant, úgy érdemes áttekinteni a következő lépéseket és akciótervet készíteni!

Elemezzük cégünket

Ahogy azt fentebb említettük az Ipar 4.0 lehetőségek teljes tárházát kínálja számunkra. A termelési és gyártási folyamatok optimalizálásában rejlő potenciált akkor tudjuk hatékonyan kihasználni, ha alaposan felmérjük gyengeségeinket, áttekintjük munkafolyamatainkat és erőforrásainkat, majd meghatározzuk a fejlesztendő területeket.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy szoftveres fejlesztéseinktől, pl. egy vállalatirányítási rendszer bevezetésétől várunk el olyan hozadékot, mely téves következtetésekre és így nem helytálló akcióterv megvalósítására sarkallhatja a cégvezetőket. Korszerűtlen folyamataink meghatározásával és azok optimalizálásával ugyanis nagy valószínűséggel többet javíthatunk cégünk hatékonyságán, mint különböző szoftverek telepítésével.

Az Ipar 4.0 alapvonása a Big Data, az óriási mennyiségű adathalmaz, melyeknek feldolgozása és értelmezése kihívás elé állítja a vállalatokat. Ez a nagy adattömeg a berendezések kibertérben történő reprodukciója során keletkezik, melynek okos felhasználásával tervezhetővé válik többek között a gyártáshoz szükséges alapanyagbeszerzés, a logisztikai hálózat terhelése, de akár a karbantartási műveletek időzítése is.

Az előkészítésre és az elemzésre érdemes tehát időt szánni, hogy e folyamat végén pontosan körvonalazódjon jelenlegi helyzetünk és víziónk e változó ipari környezetben.

Valósítsuk meg a terveket

A gyártási folyamat lépésről-lépésre történő fejlesztése követi az előkészítés szakaszát, mely a fentebb említett digitalizációs szakember vagy munkacsoport aktív részvételével lehet igazán sikeres. A folyamatok automatizálása több munkacsoportot érinthet egy cégen belül. Az átalakulás optimalizálásához interdiszciplináris megközelítés szükséges, melyben a követendő stratégia a gyártási folyamatban résztvevő egyes részlegek együttműködése révén, azok összesített tapasztalataira támaszkodva áll össze, figyelembe véve az ügyfél nézőpontját is.

Cégen belüli dedikált munkatárs hiányában forduljunk olyan külső, digitalizációban jártas szakértő csapathoz, aki a teljes folyamatot átlátja, hatékony megoldásokat képes kínálni a KKV szektor problémáira és releváns referenciákkal is bír e területen.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum