Interjú Cérna Szabolccsal és Lázár Alexszel, a versenyek korábbi résztvevőivel

Az Enterprise Group PLM üzletága idén hatodik alkalommal rendezi meg az országos Solid Edge és Edgecam versenyt. Az elmúlt évek alatt a verseny résztvevői közül már sokan a munkaerő piac aktív résztvevőivé váltak és multinacionális vállalatoknál vagy hazai vállalkozások töltenek be fontos szerepköröket. Cérna Szabolcs és Lázár Alex az Enterprise Group PLM üzletágában dolgoznak, így ezt kihasználva megosztják tapasztalataikat a versennyel kapcsolatban.

Gondolatok a Solid Edge és Edgecam versenyről

 

[Szűcs Imre] Mikor voltál versenyen és milyen iskolát képviseltél, milyen eredményt értél el?

[Cérna Szabolcs] Ha jól emlékszem, 2013-ban voltam először és sajnos utoljára is az Országos Solid Edge Versenyen. A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont színeiben Solid Edge Cérna Szabolcsversenyeztem és az előkelő 4.helyet értem el.

 

 

 

[Lázár Alex] Az első versenyemen 2014-ben voltam, azon 9. helyezést értem el a nyíregyházi Bánki Donát Iskola tanulójaként, aztán az azt követő évben is megpróbáltam és 4. helyezett lettem, Solid Edge Lázár Alexplusz elhoztam a különdíjat is a pályamunkámért.

 

 

[SzI] Igaz, hogy évekkel ezelőtt volt, de mi maradt meg benned, milyen élményekkel gazdagodtál?

[CSz] Hát nem tegnap volt, de azért még jól emlékszem, hogy mennyire izgultam, mert ez a verseny teljesen más típusú volt, mint amin előzőleg voltam. Így lassan 5 év távlatában is egy meghatározó és fontos élményként gondolok vissza a versenyre.

[LA] A versenyeken elért eredményeim a későbbiekben sokat segítettek az elhelyezkedésben. Emlékszem, hogy rengeteget készültem, de a verseny pillanataiban mindent kevésnek láttam, a tudásomat, az időt, de főleg a leendő pontjaimat. Képzelhetitek, hogy örültem mikor kiderült, hogy nem utolsó, hanem 9. lettem. Másodjára persze már többet tudtam és nyugodtabban kezdtem neki az egésznek.

 

[SzI] Igyekszünk érdekes, ipari példákon alapuló feladatokat összeállítani. Mit tanultál belőlük?

[CSz] Pont ez az, ami igazán különlegessé teszi ezt a versenyt az összes többitől. Nem másolási feladatokat kellett elkészíteni, hanem valós problémákkal foglalkozhattunk. Rengeteget fejlesztettek a feladatok a problémamegoldó képességemen és a kreativitásomon.

[LA] A feladatok megoldásai megvilágították mit nem tudok még, és hova szeretnék majd ebben fejlődni. Mondanom sem kell, hogy ez egy véget nem érő folyamat.

 

[SzI] Ha visszapörgethetnéd az idő kerekét, akkor ismét neveznél? Esetleg mit csinálnál másként a versenyen?

[CSz] Ha újra átélhetném akkor biztosan neveznék, ez nem kérdés. Mit csinálnék másként? Az biztos, hogy többet mentenék, hogy véletlen se veszítsek el egy rajzot, mert hát a technika ördöge bármikor felbukkanhat 🙂 Illetve taktikusabban választanám meg a feladatok elvégzésének sorrendjét.

[LA] Ha újra ott lennék, megint neveznék, ez nem is kérdés. Az időmet talán másképpen osztanám be, de igazából az, amit nem tudtam az első versenyemen az az, hogy a végén inkább az számít, hogy ott vagyok, és hogy élvezni kell a verseny minden másodpercét.

 

“Megfogadandó tanács”

[SzI] Van valami üzeneted, tanácsod, amit szívesen megosztanál az idei versenyzőkkel?

[CSz] Először is azt üzenném azoknak, akik még NEM neveztek, hogy mindenképp próbálják ki magukat és ne féljenek, mert egy hatalmas élmény és kihívás. Akik pedig már megtették, azoknak csak tudom ajánlani a keddenként megjelenő gyakorló feladatokat, mert hatalmas segítséget tudnak nyújtani.

[LA] Másodjára már a fentiek szerint álltam neki és minden jobban ment, másrészről leginkább az érzés marad, meg ami csak azon múlik, hogyan állok hozzá. Szóval azt tanácsolom mindenkinek, aki erre szánja rá magát, hogy élvezze és győzzön!

Regisztráció a versenyre: nevezés

Hetente megjelenő gyakorlófeldatok: Facebook

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum