Képből szerszámpálya egyszerűen

Gondolom sokat találkoztak már azzal a helyzettel amikor egy ügyfél egy kép formájában hozza, hogy mit is szeretne viszontlátni a megrendelt terméken. Ha cukrászok vagyunk akkor ezzel nincs is nagy probléma mert léteznek nyomtatók, amik a hozott képet  gond nélkül kinyomtatják ehető “formátumban”. Ha viszont fába kell dolgoznunk akkor már kicsit bonyolultabb a dolog, mert a pixelekből álló ábrát/képet vektorokká kell alakítanunk, hogy arra később valami szerszámpályát is tudjunk készíteni.

Az Alphacam-ben van erre egy eszköz amibe a képet (*.jpg, *.bmp. *.tif; *.emf)  betöltve előre beállított, vagy általunk definiált paraméterek alapján vektorokká alakítja.

Példákban ezt a rózsás, szíves képet szeretnénk egy lapba belevarázsolni.

 

flower2

Első lépésként a Raszterből vektor… parancsot kell kiadnunk, amiben kitudjuk választani a használni kívánt képet, és betudjuk állítani az átalakítás paramétereit. Beállítható hogy a kontúrok középvonalába húzzon egy vonalat, vagy a kontúrokat körbe rajzolva szeretnénk a geometriákat megkapni. Első esetben egy “pálcika” rajzot kapnánk, amit csak arra tudnánk használni hogy egy szerszámot rajta végig küldve gravírozzunk valami hasonló dolgot mint amit a megrendelő szeretne, de az ábra vastagságait, “húsát” nem tudnánk neki vissza adni. Második esetben viszont az ábra küldő és belső vonalait is megkapjuk geometriák formájában.

image

Már csak be kell állítanunk, hogy melyik kontúron haladjon a szerszám belülről, és melyiken kívülről.

image

Ezután már csak egy szerszámot kell választanunk, és kiadnunk pl. egy 3D gravírozás parancsot, ami a geometriák szögeinek függvényében emeli vagy süllyeszti a szerszámot a sarkokban.

A pár perc alatt elkészített szerszámpályát a szimuláció segítségével nagyon valóságosan is megtudjuk jeleníteni, így akár a megrendelőt még az alapanyag kiválasztásában is tudjuk kicsit segíteni.

imageimageimage

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum