A kevesebb néha több – Radan

Vannak olyan esetek, amikor egy egyszerű feladat megoldását pont egy összetett és sok opciót tartalmazó felhasználói felület bonyolítja meg. Ilyenkor jól jön, ha szoftverünket testre szabhatjuk, hogy csak azokat az opciókat lássuk, melyekre szükségünk van. De az még jobb, ha egy makróval az egész munkafolyamatot automatizálni is tudjuk.

Felesleges feladatok helyett: Radan

A fent említett egyszerű probléma például egy üvegvágó gép programozása Radannal. A gépen egy forgatható vágófejjel kell kivágni a különböző méretű téglalapokat. A hagyományos Radan munkafolyamattal meg kellene rajzolnunk a téglalapokat, be kellene állítanunk a szükséges darabszámokat, el kellene indítanunk egy automatikus táblakiosztást, egy automatikus szerszámozást – ami elkészíti a vágópályákat –, meg kellene adnunk az automatikus vágási sorrend meghatározást, és végül rá kellene kattintanunk az „NC program készítése és mentése” gombra. Ezek nem túl bonyolult lépések, de a hatékonyság növelése érdekében egy makrót készítettünk, ahol minden egy ablakon belül beállítható, és egyetlen gombnyomásra elkészíthetünk több táblányi NC programot.

uvegvagradan

Automatizálás

Az ablak elején be kell írnunk a programok nevét, majd egy táblázatban megadni az alkatrészek X és Y méretét és darabszámát, és hogy forgatható-e az adott alkatrész. Meg kell adnunk a használni kívánt üvegtábla méretét, és opcionálisan a széleken elhagyni kívánt sávokat. Ezután már csak az „OK” gombra kell kattintani, és pár másodpercen belül automatikusan elkészülnek a szükséges NC-kódok a kioptimalizált táblákról. A makró automatikusan megrajzolja az alkatrészeket és elvégzi a korábban leírt lépéseket – mindezt felhasználói beavatkozás nélkül.

Ez a példa is jól mutatja, hogy mennyire fontos a szoftvereink testreszabhatósága és makrózási lehetőségei, hogy a mindennapi munkánk még egyszerűbb és hatékonyabb legyen.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum