Kibertér és IoT eszközök – a negyedik ipari forradalom

Minden korszaknak megvannak a maga trendjei, melyek meglehetősen vonzóak ahhoz, hogy publikációk százai jelenjenek meg hozzájuk kapcsolódóan. Ilyen az ipar 4.0 is, melynek neve ismerősen cseng, mégis érdemes egy rövid áttekintést tennünk, hogy megértsük a jelenség lényegét.

Automatizáció a gyártásban is!

A negyedik ipari forradalomként is emlegetett tendencia az automatizáció, a robotika és a számítástechnikai megoldásokhoz képest a gyártásban résztvevő eszközök digitális integrációját hozta el. Ez a gyártási technológiák során alkalmazott automatizálást és az adatforgalmi trendeket jelöli, melyben a big data, az intelligens informatikai hálózatok által generált óriási adatmennyiség feldolgozása és strukturális értelmezése kulcsfontosságú. A rendszerben résztvevő egyes eszközök ugyanis a felgyülemlett hatalmas adattömeget (melyet a hagyományos adatfeldolgozó szoftverek képtelenek kezelni) megosztják egymással és a gyártásban résztvevő humán erőforrással, a munkaerővel is.

Ezt a folyamatot, az eszközök digitális integrációját a kiber-fizikai-rendszerek (CPS = cyber-physical system) teszik lehetővé, melyek így a negyedik ipari forradalom fő katalizátorainak tekinthetőek.

A digitális transzformáció

Azzal, hogy az egyes eszközök (szoftverek és hardverek egyaránt) egy integrált egységbe olvadnak össze, létrejön a valós idejű adatfeldolgozás, mellyel jelentős mértékben növelhető az ipari termelés hatékonysága is. A kiber-fizikai rendszer ugyanis egy számítógépes algoritmusokkal működtetett mechanzimus, mely a fizikai eszközöket azok virtuális másaival kapcsolja össze. E rendszerben a virtuális másolat képes adatot gyűjteni és feldolgozni azt, majd módosítani fizikai eredetijének működését, ezzel önmagukat szervező gyártórendszerek alakulhatnak ki.

IoT, dolgok internete

Most érkeztünk el a forradalom egyik legmeghatározóbb eleméhez. Az IoT (Internet of Things) többek között a fent ismertetett globális hálózatok összessége, melyben emberek, épületek, alkalmazások és egyéb szenzoros eszközök vannak összekapcsolva. Ahogy látható, az IoT a mindennapi életünk része, a gyártásban használt pontos kifejezés az Ipari Dolgok Internete (IIoT = Industrial Internet of Things).

Az IoT a machine learning (gépi tanulás) és a big data technológiák egyesítésével a gépeket tudással ruházza fel, így teljes spektrumú digitális transzformációt eredményez: a hatalmas adatmennyiség minden eddiginél hatékonyabb felhasználása forradalmasítja a gyártást. Az eszközök hálózatba foglalása lehetővé teszi a távolról történő irányítást is. Mindezekkel kevesebb emberi beavatkozás mellett hatékonyabb, gazdaságosabb működést és jobb termékadat-átláthatóságot érhetünk el.

A digitális integrációt vertikálisan vizsgálva elmondható, hogy az első lépcsőfok a fizikai eszközök leképezése a virtuális térben, melyet ezeknek az eszközöknek a hálózata, a hálózatok összessége, az IoT követ.

Adatok a felhőben

Az eddig példátlan mértékű, az IoT eszközök által generált adatforgalom megterheli a vállalati hálózatok infrastruktúráját, melyre a felhő alapú számítástechnikai, megosztott feldolgozási teljesítményt biztosító megoldások adnak segítséget. Ez a technológia lehetővé teszi azt, hogy az IoT eszközök által generált adatokat fizikailag máshol tároljuk, egy harmadik szereplő infrastruktúráját felhasználva ahelyett, hogy saját hálózatunkat terhelnénk.
A felhő alapú szolgáltatásokkal jelentős költségcsökkentés érhető el, a vállalati infrastruktúra kiépítésének, fenntartásának és kezelésének költségei spórolhatók meg.

A fentiekből látható, hogy a digitális integráció az ipari termelés, a gyártás gyökeres változását hozza el. A gyártásban résztvevő eszközök virtuális létezése, majd azok hálózatba kapcsolása, s abból a minden eddiginél hatalmasabb adatmennyiség kinyerése és hatékony feldolgozása egy olyan jövőképet fest elénk, melyben okos gyárak, minimális emberi beavatkozással működnek. A forradalom elkezdődött…

További érdekes cikkek az IoT témájában:

• Machine to machine, amikor a gépek kommunikálnak egymással
• Telenor IoT blog

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum