Környezetbarát technológiák digitális környezetben

A környezetbarát technológiák folyamatosan fejlődnek. Különböző stratégiákat sorolhatunk ide, a fenntartható energiatermeléstől az energiatakarékos megoldásokig. Felmérések és a jelenlegi tapasztaltok szerint az ágazat dinamikus fejlődésen megy keresztül. Egyre fontosabbá válik ez a terület az ipari szereplők és a lakosság számára is, ezzel fellendítve a fejlesztéseket. A globális környezeti változások pedig folyamatosan napirenden tartják a környezetbarát technológiák kérdését.

A környezetbarát technológiák az alábbi problémákra keresnek válaszokat

1. Fenntarthatóság

A társadalom szükségleteinek kielégítése a természeti erőforrások kimerítése nélkül. A jelenkor jólétének biztosítása a jövő figyelembevétele mellett.

2. Újrahasznosítás

A termékek életciklusának újragondolása a teljeskörű újrahasznosítás integrálásával.

3. Erőforrások védelme

A keletkező hulladék és a szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése.

4. Megvalósíthatóság

Olyan környezetbarát technológiák fejlesztése, melyek gazdasági szempontból is reálisak.

Környezetbarát technológiák felhasználási lehetőségei

A környezetbarát technológiákat számos területen alkalmazhatjuk. Ezek nagy része pedig mind a lakosságot, mind az ipari szereplőket is érintheti.

Energiatermelés

A környezetbarát technológia leglényegesebb kihívása. Az új energiatermelési módszerek mellett a meglévő technológiák optimalizálása is szükséges.

Környezetbarát építkezés

Építőanyagok fejlesztése és fenntartható épületek tervezése, környezetvédelmi szempontok követése mellett.

Környezetbarát tudomány

Szintetikus anyagok és újrahasznosítható termékek fejlesztése és gyártása.

Környezetbarát nanotechnológia

A nanotechnológia nanométer alatti anyagok fejlesztésével foglalkozik. Számos vélemény szerint a nanotechnológia környezetvédelmi és fenntarthatósági követelmények mentén is forradalmasítani fogja a termékek gyártását.

Környezetbarát technológiák példái

A világon már most is rengeteg környezetbarát technológiát használunk. Ezek közül a legjelentősebb ágazatok az alábbiak.

Megújuló energia

A legismertebb környezetbarát technológiát a megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztések, mint a nap-, szél és vízerőművek jelentik. Ezek a technológiák egyre inkább elterjedtté és hozzáférhetővé válnak mindenki számára. Közben ezen technológiák ára is csökken, így egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy természetbarát megoldást válasszanak.

Digitális átállás

A számítógépek, okostelefonok, és felhőalapú szolgáltatások terjedése miatt világszerte egyre kevesebb papírt használnak. A cégek manapság már elektronikusan állítják ki a számlákat, és posta helyett emailt használnak a kommunikációra. Az iratokat szekrények helyett a felhőben tárolják. Az alkalmazottak jegyzetfüzet helyett okostelefonba írják le teendőiket.

Közösségi gazdaság (sharing economy)

A megosztáson alapuló közösségi gazdaság csökkenti az ökológiai lábnyomunkat. A ritkán, vagy csak alkalmanként használt eszközök vásárlása helyett azok bérlése pedig nemcsak természeti, hanem egyéni gazdasági szempontból is kedvezőbb. A közösségi gazdaság emellett a közlekedésben és a turizmusban is számos változást indukált. Azáltal, hogy ingatlanainkat és ingóságainkat mind jobban kihasználjuk, hatékonyabbá is tesszük őket. Ez pedig végső soron a környezet számára is kedvező.

Környezetvédelmi felügyelet

A környezetvédelmi szabályozások és törvények betartását is segíti a technológia.

A felügyeleti szervek drónokat használnak az orvvadászok által gyakran látogatott helyek felügyeletére. A drónok távolsági biztonsági kameraként funkcionálnak és megakadályozzák, hogy az orvvadászok védett állatokat ejtsenek el.

A kormányszervek is technológiai segítséggel figyelik, hogy a cégek betartják-e a környezetvédelmi előírásokat. A légszennyezettség GPS-szel történő mérésével meg lehet határozni, hogy mennyi szennyezőanyag kerül a levegőbe a cégek telephelyén.

Ezen felül szimulációs teszteléssel még a piacra kerülés előtt mérhetővé válik, hogy az új termékek megfelelnek-e a vonatkozó követelményeknek.

Elektromos autók

A közösségi autóhasználattal csökken az úton lévő autók száma, és egyre fenntarthatóbbak a járművek. Az elektromos autók száma egyre növekedett az utóbbi években és a hibrid járművek is elterjedtté váltak.

Az elektromos autók ára a technológiai fejlődésnek hála egyre csökken, ahogy az akkumulátorok is megfizethetőbbek lesznek. A szakértők szerint 2022-re olcsóbbak lesznek a hagyományos járműveknél is.

Okos otthonok

A lakóépületek rengeteg energiát fogyasztanak, de az új technológiák segítségével mindez meg fog változni. Az okos termosztátok és a mozgásérzékelő lámpákkal csak akkor történik energiahasználat, amikor igazán szükség van rá, így pénzt és energiát takarítunk meg. Ezek az eszközök mind otthon, mind az irodában csökkentik az energiafelhasználást.

A modern eszközök egyre több ihletet merítenek a természetből, összekötve a technológiát a környezetünkkel. A természet innovációhoz vezet és a kölcsönhatások miatt a technológia is változtat a természetes környezeten.

Konklúzió

Az egyik fontos lecke, amit meg kell tanulnunk, a technológia fenntartható használata és alkalmazása. A technológia segítségével jobban ki tudjuk használni az erőforrásokat, és ez végül több megoldáshoz vezethet majd, mint problémához. Ezekre a megoldásokra kell fókuszálnunk és azon dolgoznunk, hogy fenntarthatóan biztosítsuk szükségleteinket.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum