Blog

Még hatékonyabb a robotizáció a termelés szolgálatában

Az elmúlt néhány évtized dinamikus termelékenységnövekedése az ipar számos területén kényszerített ki szemléletváltást a felhasználókból. Míg a korábban zajló ipari forradalmak egyik fő motorja a mind több emberi kéz bevonása volt, addig az elmúlt tíz-tizenöt évben ennek épp az ellentéte zajlik. Sorra váltja fel az emberi munkaerőt a robotok és kollaboratív robotok alkalmazása, valamint a speciális automatizálási megoldások beépítése.

Automatizáció és robotizáció

Ma már elképzelhetetlen lenne a modern ipari termelés automatizáció nélkül. Olyannyira, hogy nemcsak a robotok felhasználásáról, hanem a termelésbe történő hatékony integrációjukról kell beszélnünk. Ez pedig azt jelenti, hogy a robotok szerves részét képezik a létrehozott termelési rendszernek, sok esetben pedig mindennemű emberi beavatkozás nélkül képesek ellátni a feladataikat.

A robotizáció mértéke a fejlett és fejlődő országokban egyre közelít egymáshoz, a világon pedig átlagosan 85 robot jut 10.000 alkalmazottra. Ugyanez az adat Európában még magasabb: 106 robotot számolhatunk 10.000 főre. Az öreg kontinens jelenti egyébként a robotpiac 32%-át, ezzel ez a térség a legfontosabb felhasználója a robotos alkalmazásoknak. (Forrás: https://www.eu-robotics.net/sparc/about/robotics-in-europe/index.html)

Annak ellenére, hogy Európa a legnagyobb felvásárló, a legtöbb robot mégis Ázsiában, Japánban készül. A régió egyébként nemcsak előállításban, hanem felhasználásban is előkelő helyet foglal el az országok rangsorában: Kína, Japán és Dél-Korea a legfontosabb piacok Németország és az Egyesült Államok mellett.

robotizáció a termelésben

Robotok az iparban és a szolgáltatószektorban

A statisztikák nem csupán a termelési volumen emelkedését tükrözik hitelesen. A fejlett világ országaiban jól mutatják ezek a trendek a humán munkaerő nagyobb hozzáadott értéket teremtő munkakörökbe történő átcsatornázását is. És miközben a robotok száma folyamatosan emelkedik, megnőtt az igény az automatizációs megoldások hatékony felhasználását támogató rendszerek iránt is.

Ez pedig nemcsak az iparban figyelhető meg, hanem egyre nagyobb igény mutatkozik a lakossági, illetve a szolgáltatórobotok iránt is.

Szolgáltatórobotok – a kelet-európai munkaerő riválisai

Az utóbbi tíz évben megsokszorozódott a hazai, illetve a környező országokban létesített szolgáltatóközpontok (SSC) száma. Az ilyen irodákban végzett műveleteknek azonban egy jelentős része könnyűszerrel automatizálhatóvá válik a közeljövőben. Mivel részben monoton, egyszerű lépésekből álló feladatokról beszélünk, előbb-utóbb kiválthatóvá válik az emberi munkavégzés ezen a területen. Az úgynevezett szolgáltatórobotokat előszeretettel alkalmazzák adminisztratív, iktatási feladatokban, a beruházás pedig gyorsan megtérül – tekintve, hogy maga a telepítés kevéssé eszközigényes, a fejlesztések pedig jól integrálhatók.

Az ipari robotok használata azon nem csupán az üzembeállítást és a folyamatos termelés koordinálását jelenti. Ahhoz, hogy egy korszerű robotos alkalmazás valóban képes legyen a vágyott célt szolgálni, körültekintő tervezésre, üzemeltetésre és folyamatos felügyeletre van szükség.

Jogi és társadalmi szempontok a gazdasági előnyök árnyékában

Bár a legtöbbet az önvezető autók kapcsán hallhattunk a jogi szabályozás fontosságát illetően, az ipari robotokkal kapcsolatban sem érdemes figyelmen kívül hagynunk ezt a szempontot. Ahogy a társadalmi hatásokról is fontos beszélnünk. Elengedhetetlen olyan kérdéseket érintenünk, mint a robotok társadalmi megítélése, a kollaboráció emberek és robotok között, valamint a robotok által termelt haszon kezelése és felhasználása.

Kollaboratív robotok – együttműködő emberek

A robotok ma már nem a jövő hírnökei, sokkal inkább a jelen technológiájának képviselői. Nem arról kell tehát beszélnünk, hogy mi lesz akkor, ha a robotika további teret hódít, hanem az aktuálisan felmerülő problémákat kell kezelnünk.

Az ipari kollaboratív robotok megjelenése magával vont némi szkepticizmust, valamint a gyártók oldaláról azt a szándékot is, hogy a robotok mellett dolgozó személyek nagyobb biztonságban legyenek, mintha egy ipari robotkar mellett dolgoznának. Az ilyen, szenzorokkal felszerelt rendszerek pedig tökéletesen alkalmazkodnak az emberek feladataihoz és munkafázisaihoz.

Ahhoz azonban, hogy egy ipari robot vagy egy kollaboratív robotkar megfelelően üzemeljen, elengedhetetlen némi odafigyelés a felhasználók részéről is. A hagyományos robotkarok esetén nem kérdés, hogy ebben az esetben a védelmi rendszerek és biztonsági zónák betartása a követelmény. Addig a kollaboratív robotoknál ennél többről van szó: a megfelelő üzemeltetéshez jól kell ismerni a robotpályákat és a közösen végzett feladatokat is.

A robotok ugyanis nem elveszik az emberek munkáját, hanem sok új állást és feladatot teremtenek meg a monoton és könnyen automatizálható műveletek végzése helyett. Ahhoz azonban, hogy hatékony és zökkenőmentes legyen az átállás a gépies feladatokról a nagyobb hozzáadott értéket képviselő feladatokra, elengedhetetlen az intuitív és felhasználóbarát szoftverek használata.

Intelligens szoftverek az intelligens gépek szolgálatában

A programozás ugyanis csak egy a sok, robotok üzemeltetésével kapcsolatos feladat közül. A Siemens PLM Software Tecnomatix szoftvercsomagja épp ezért azt a célt szolgálja, hogy a termeléstervezési és felügyeleti feladatokat egy kézből el- és átláthatóvá tegye. Mindez nemcsak a robotos applikációkat, hanem a teljes termelési géphálózatot magába foglalja. A Tecnomatix piacvezető offline programozási megoldásának része a RobotExpert, amely a programozási lehetőségen túl számos robotos alkalmazásfejlesztési eszközt kínál.

A szoftvercsomag segítségével ugyanis tervezhetővé és szimulálhatóvá válnak a korszerű gyártási megoldások, illetve megvalósíthatók azok az új ötletek is, amelyek egy-egy gyártási problémát oldanak meg.

A RobotExpert adatvezérelt munkakörnyezetet biztosít a felhasználóknak, akik így hatékonyabban dolgozhatnak a mindennapi termelési feladataikon. A fájlalapú környezetben az egyes gépek, termékek, munkaállomások és az összes kapcsolódó adat jól kezelhető, átlátható marad. A teljes szoftvercsomaggal egyetlen robottól egészen a komplett gyártósorig végezhető el a termelési szimuláció, ehhez pedig kollaboratív eszközök párosulnak. Utóbbiak közé tartoznak a szoftver kommunikációs és koordinációs felületei, amelyek hozzájárulnak egy átláthatóbb belső üzemi információcserélési folyamat létrehozásához.

Az olyan szoftverrendszerekkel, mint amilyen a Tecnomatix, a felhasználók korszerű és biztonságos környezetben próbálhatják ki az elképzelt megoldásaikat. Ennek szembetűnő előnye a költséghatékonyságon túl az, hogy gyorsabban és kevesebb hibával állíthatják be a termelést, valamint az egyes termelőeszközöket.

A szoftverek tehát nemcsak a hatékonyságnövelésben, hanem a biztonságos üzemeltetésben is a felhasználók rendelkezésére állnak. Ugyanis egy géptörés vagy egy meghibásodás nemcsak anyagi kárral, hanem akár személyi sérüléssel is járhat. Ez pedig egyetlen vállalat számára sem elfogadható kockázat akkor, amikor minden másodperc számít.

Új szint a termelésben: Új munkahelyek, új robotok

A robotok terjedése tehát megállíthatatlan és az előrejelzések szerint töretlen marad a következő években is. (Forrás: https://ifr.org/downloads/press2018/2018-10-18_Press_Release_IFR_WR_2018_Industrial_Robots_ENG.pdf) Egyrészt a termelési volumen növelése, másrészt a minőségi elvárások, harmadrészt pedig az egyre dráguló humán munkaerő okán.

Ahhoz, hogy az új munkahelyeken helyt álljanak az alkalmazottak, nemcsak a termelőeszközöket kell átalakítanunk. A megfelelő szakképzettség ugyanúgy elengedhetetlen a jó robotos applikációkhoz, mint a megfelelő hardveres és szoftveres megoldások.

Tehát amikor a robotok egyszerű és könnyű üzembeállítására gondolunk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az új rendszer elindítása csak egy lépés abból a sokból, amelyeket meg kell tennünk a termelési hatékonyságunk maximálásáért. A megfelelő tervezéshez és a beállításokhoz pedig ne féljünk hatékony és intuitív termeléstervező rendszereket használni, mint a Siemens PLM Software Tecnomatix szoftvercsomagja.

A szoftverről, illetve annak RobotExperthez hasonló moduljairól tudjon meg többet: https://enterprisegroup.hu/plm/tecnomatix

 

Beosztás: Marketing referens a PLM Üzletágnál
Szakterület: Üzleti kommunikáció

Szakmai életút és hobby:
Az Enterprise Group PLM üzletág marketing referense vagyok 2016 nyara óta. Feladatom, hogy marketinges munkámmal és reklám tevékenységekkel támogassam a Siemens és a VERO cad/cam szoftverek népszerűségét, sikerességét és elterjedését. Ennek érdekében nagyon sok tematikus nyílt napot, rendezvényt szervezek és sok szakcikket jelentetek meg különböző tematikus magazinokban. Mindig is a marketing és a kreatív tevékenységek vonzottak. Ezért iskoláimat is ennek megfelelően üzleti kommunikáció és marketing területen végeztem.

A szerző további cikkei »

Új hozzászólások

Archívum