Megszakított felületek megmunkálása segédfelületek segítségével

A szerszámgyártásban sűrűn előforduló megoldandó feladat: a megszakításokat tartalmazó felületcsoportok megmunkálása. Ezek az üregek vagy egy kisebb marószerszámmal vagy tömbös szikraforgácsolással kerülnek kialakításra. Méretüktől függően nem biztos, hogy a nagyobb maró szerszámhoz választott megmunkálási ciklusok alkalmasak e területek megmunkálására az alábbi szempontok miatt:

  • Kedvezőtlen forgácsolási viszonyok és jelentős szerszámkopás, a fúró jellegű leválasztások vagy a hirtelen szerszámpálya változások miatt
  • A kialakuló felületi minőségi problémák, a maradéksimítások ki- és belépései, valamint a szerszámbehúzások miatt
  • A működés szempontjából lényeges élek megóvása a legömbölyödéstől

Így ezekben az esetekben valamilyen segédgeometriát kell felhasználni a megmunkálás elkészítése során. A Visi sokrétű felületmodellezési technikáival bármilyen bonyolultságú felület elkészítése megvalósítható. Azonban az eszközök hatalmas tárháza sokszor inkább bonyolulttá tehet egy programot a kezdő vagy a modellezésben nem annyira jártas felhasználók számára, mintsem felhasználóbaráttá. A fejlesztők szem előtt tartva e szempontot, megalkották az „Auto Constrained Surface” parancsot, ami a bemenő drótváz elemeket megvizsgálva meghatározza az összes szóba jöhető, valamint az adott esetre legjobban alkalmazható felület készítési módszert. Ennek eredményeként a test éleit lelopva könnyedén elkészíthetőek a szükséges takarófelületek, melyek az integrált CAD-CAM megoldásnak köszönhetően pár kattintással felhasználhatóak a megmunkálásban, köztes fájlformátumok vagy adatcsere használata nélkül.

auto

feluletek

Általánosan kijelenthető, hogy megmunkált felület minősége nagymértékben függ a szerszámpálya mintájától. Ezek alapján a simító pályákról általánosan elmondhatóak:

  • A szerszámpálya legyen párhuzamos a felület paramétervonalaival vagy a csatlakozó felületek határvonalaival
  • Törekedni kell a ki- és belépő mozgások minimalizálására
  • A pályaeltolások lokálisan mindig biztosítsák a megfelelő felületi érdességet
  • Ne legyenek hirtelen, nagymértékű ugrások a pályákban
  • Biztosítani kell az azonos irányú, egyenletes szerszámterhelést

A Vero által fejlesztett simító ciklusok közül könnyedén megtalálható az adott geometriára alkalmazható optimális megoldás, mely biztosítja a fenti kritériumokat, s ezáltal elérhető a kívánt felületi minőség és pontosság, a hosszabb szerszám éltartam mellett. Az alábbi ábrán három simító ciklus látható, melyek közös jellemzője, hogy a testről származtatott görbék segítségével befolyásolható és elérhető a kívánt mintájú szerszámpálya.

szerszampalya_feliratos

A felületek készítéséről és a megmunkálási ciklusokról az alábbi videóban látható egy rövid összefoglaló:

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterületek: CAM (Edgecam, Visi, WorkNC)

Szakmai életút:

Középiskolás koromtól tudtam, hogy a gyártás valamely területén szeretnék a későbbiekben elhelyezkedni, s a tanulmányaimat is eszerint választottam. Az egyetemi éveim alatt, a számítástechnikai szoftverek behatóbb tanulmányozása egyértelmű utat nyitott számomra az egyedi gyártás, azon belül is a szerszámgyártás felé, melynek bonyolultsága, pontossági követelményei, továbbá kreativitása azonnal megfogott. A szerszámgyártásban eltöltött 6 év után, szerettem volna jobban elmélyülni a CAD/CAM-rendszerek lehetőségeiben. Emiatt csatlakoztam 2015 márciusában az EPLM csapatához, ahol teljes mértékben kiélhetem ezen irányú érdeklődésemet. Munkám során törekszem minden problémára megoldandó feladatként tekinteni. Hiszek abban, hogy az általunk forgalmazott szoftverek és csapatunk szakmai elhivatottsága valódi megoldást nyújtanak a felhasználóink számára.

A szerző további cikkei »