Nullpont szerepe és felvétele EDGECAM-ben

A nullpont szerepe már az alkatrészek tervezésekor is fontos jelentőséggel bír, hiszen ezt tekinthetjük a tervezési bázisnak. Azonban a tervezési nullpontunk sokszor nem egyezik meg a gyártási nullpontunkkal.

A gyártás tervezésének első lépése a helyes nullpont kiválasztása. Az EDGECAM-ben külön kezeljük a nullpontot és a munkasíkot. A nullpont a megmunkálás origóját, a munkasík pedig az irányát adja meg. Célszerű úgy megválasztani a nullpontunkat, hogy megkönnyítsük a programozási munkánkat. Az alkatrészek betöltése után az EDGECAM automatikusan elvégzi a testek beforgatását, a megadott preferenciák alapján. Ezt könnyedén tudjuk módosítani a ’Beállítások’ segítségével, ahogyan az ábrán is látható. Az automatikusan beállított nullpontot felül tudjuk bírálni a rádió gombok használatával. A megmunkálógépen is a CAM szoftverben meghatározott nullpontot szükséges felvennünk, ezzel össze tudjuk rendelni az elkészített programunkat a valós megmunkálással.

Előfordulhat, hogy egy oldalról történő megmunkálás során is több nullpont felvétele szükséges, ilyenek lehetnek például a hegesztett szerkezetek. Számos esetben találkozunk olyan alkatrésszel, amelyek különböző irányultságokban tartalmaznak alaksajátosságokat. Ezek megmunkálására a négy és öt tengelyes szerszámgépek elterjedésével már nincsen szükség több felfogásra, viszont a gépasztalunkat különböző szögekbe, pozíciókba be kell dönteni. Az EDGECAM-ben többféle módon hozhatunk létre munkasíkokat. A legtöbb felhasználó valószínűleg a „Munkasík készítése” menüpontot használja, azonban lehetőségünk van a „Koordináta-sík jelölővel” is új munkasíkot létrehozni.

Ehhez nincs más dolgunk, mint a jelölő közepén lévő fehér gömböt megfogni, és a kívánt felületre mozgatni. Az EDGECAM automatikusan felismeri a Z-tengely orientációját. Ekkor módosíthatjuk a tengelyek irányultságát, és az új koordináta rendszerünk pontos középpontját. Ezt a funkciót a következő videóban tekinthetik meg, melyben különböző síkokra kerül létrehozásra új munkasík.

Remélem, hogy az alábbi rövid videó segítséget nyújt Önöknek abban, hogy hatékonyan tudják használni a programot.

 

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök

Szakmai életút:

Középiskolai tanulmányaim után, a győri Széchényi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végeztem el. Majd érezve magamban még lendületet és erőt jelentkeztem a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol jelenleg is a mesterképzésemet végzem gépgyártástechnológiai szakirányon. Az egyetemi tanulmányaim során a gyártás világához kerültem közelebb, és itt ismerkedtem meg az Edgecam által felkínált lehetőségekkel, mely programot ma már napi szinten használok.

A szerző további cikkei »