Összefogás a jövő mérnökeinek képzéséért

Immáron harmadik alkalommal került meghirdetésre az Óbudai Egyetem Bánki Karán a Gyártástechnológiai Intézet és az Enterprise Group PLM üzletágának kooperációjában a „CAD/CAM a gyakorlatban tantárgy”.  A tantárgyat övező kimagasló érdeklődés és az első félév sikerei csak megerősítettek az együttműködés folytatásában.

A tárgy első részében a tervezéssel ismerkednek meg a hallgatók ahol a SIEMENS PLM rendszerek közül a Solid Edge-ben szerezhetnek jártasságot.

A tematika igen széleskörű: a modellezéstől és rajzkészítéstől a szerelésen és összeállításokon keresztül egészen a lemezalkatrész készítésig terjed. A laborgyakorlatokon a közös feladatmegoldások által a hallgatók megtanulják alkalmazni a tervezőprogram nyújtotta megoldásokat, lehetőségeket.

A félév második felében a gyártásé azaz CAM-é a főszerep, azon belül elsajátítják az EDGECAM szoftver használatát.  A diákok megismerkednek az öt lépéses EDGECAM Workflow rendszerével, ahol a beolvasott testmodellt előkészítik megmunkálásra, majd a szerszám és technológia választást követően anyagleválasztó forgácsoló ciklusokat készítenek.

A következő lépés a megmunkálás leellenőrzése a szimulációban, és az esetleges ütközések megszüntetése. Ezzel előkészítve a folyamat befejező lépését, a szerszámgép számára feldolgozható információk, kódok generálását a szoftverből.
A létrejött NC kód alapján az alkatrészt a műhelyben a diákok akár le is gyárthatják a megmunkálógépeken.

Az évközi jegy megszerzésének feltétele egy komplex beadandó dolgozat elkészítése mind CAD mind CAM oldalról, ahol a félév végén a legjobban teljesítő hallgatót megjutalmazzuk.

A tárgy követelményeinek teljesítésével a diákok olyan ismeretek és készségek birtokába jutnak, amelyeket a gyakorlatban eredményesen alkalmazhatnak a számítógéppel támogatott tervezés és gyártás területén.

Jövőkép

A jövőbeni közös együttműködésről Dr. Czifra György így nyilatkozott: “A most következő félévben ismét 20 hallgató jelentkezett, az érdeklődés töretlen, ami azért is érdekes, mert ez választható tárgy. Tervezzük, hogy a következő félévben ketté bontjuk a tárgyat, egy teljes félév a CAD, a ráépülő következő félév pedig a CAM témakör lesz… Szeretném bővíteni is az együttműködést, mégpedig az Ipar 4.0 témakörében.”

Köszönetnyilvánítás:

Dr. Mikó Balázs és Dr. Czifra György tanár uraknak, továbbá Oláh Ferenc és Ráczi Viktor tanszéki mérnököknek

Az elmúlt szemeszterekben a következő hallgatók teljesítettek legjobban:

Kalocsai Zsófia 2019/2020/1 félév

Kiss Ádám 2019/2018/2 félév

Kamrik Bálint Kristóf 2019/2018/1 félév

Archívum