Programozás közbeni, vagy utáni, nullpont megváltoztatása

Vannak olyan esetek, hogy a részben vagy akár teljesen elkészültnek tekintett programunkat a technológiai folyamatok felülbírálják, így kisebb vagy nagyobb mértékű változtatásokat kell alkalmaznunk. Gondolok itt például arra a sokszor előforduló esetre, hogy a gépkezelő nehezen tudja bemérni, ütköztetni a megmunkálandó darabot, az általunk készített programban meghatározott nullponthoz, ebből kifolyólag megnövekszik a darabcserének az ideje, csökken a hatékonyság.

Gyakori példa még, egy már megmunkálásra került alkatrészen található furatnak közepére kell pozicionálni a kellő pontosság elérése érdekében, mert javításra szorul, vagy akár egy lemaradt megmunkálandó elemet pótolni kell, ebből kifolyólag a már korábban elkészített megmunkálásunkban máshová létrehozott nullpontunk módosítást igényel. Ilyenkor szoktuk olyan szavakat használni, amit ide nem írnék le, inkább erre az esetre szeretnék nektek két trükköt mutatni, ami kevés plusz munka és idő ráfordításával megoldást nyújt az előre nem tervezhető változások orvoslására.

Így a gépkezelő is hálás lesz neked, mert megkönnyíted a munkáját, a könnyebb bemérésből, gyorsabb darabcseréből adódóan a termelékenységet is tudod növelni, aminek természetesen a vezető fog legjobban örülni. Tehát mindenki jól jár, és te leszel a nap hőse!

Egyszerűbb alkatrész megmunkálása

Egy egyszerűbb alkatrésznek a megmunkálásán fogom ezt nektek bemutatni, amin találhatók nyitott és zárt zsebek, furatok.
Az eredeti programban található nullpont helyzetét, illetve szerszámpályákat ezen a képen láthatjátok:

Nullpont eltolása

Az első megoldásunk a nullpontunk eltolása. Ebben az esetben nem kell sem új programot, sem új munkasíkot készíteni. Itt az eredeti nullpontunkhoz képest, a megadott koordináták értékével, vagy dinamikus kiválasztásával eltoljuk a munkadarabunkat, megmunkálási pályáinkat, alaksajátosságainak.

Viszont ezt csak abban az esetben ajánlom, ha egy felfogásból készült alkatrész programját szeretném módosítani, mert  minden eltolásra kerül, beleértve a többi nullpontot is, amit egy másik felfogáshoz szeretnénk használni. Ilyen esetben a második videóban bemutatott lehetőséget ajánlanám.

Ebben a videóban a nullpont eltolást mutatom meg:

 

Az eltolás utáni helyzetet az alábbi kép jól demonstrálja:

Új munkasík

A második opció az, ha új munkasíkot hozunk létre a megfelelő nullpont helyzetébe, és készítünk egy új programot. Így teljesen külön tudjuk kezelni az eredeti, és módosított megmunkálást.

Az alábbi videó ezt mutatja be:

Az új munkasík és program készítése utáni állapot:

 

Remélem, ezek közül megtaláljátok a számotokra legoptimálisabb megoldási lehetőséget, és így sikerül a nap hősévé válni.

A teljes videók elérhetőek a követéssel rendelkező felhasználóink számára a MEGÚJULT ügyféltámogatási oldalunkon: https://enterprise-group.hu/plm/support

Archívum