RoboDK – Frissítési csomagok

Az újév kezdete óta a fejlesztők számos változtatást eszközöltek a szoftverben, legyen szó korábbi funkciók fejlesztésére irányuló javítási csomagokról vagy akár teljesen új eszközökről. Hogy az applikációt hatékonyan tudjuk alkalmazni érdemes naprakésznek maradni, így tekintsük át röviden milyen frissítések érkeztek a közelmúltban a szimulációs programba.

(A cikk írásakor a RoboDK legfrissebb verziója a V5.4.1 – 2022.04.05.)

The robot arm polishing the automotive part in the production line.New technology 4.0

API programozás

Az API lehetővé teszi a program felhasználóinak, hogy a grafikus felhasználói felületen túl új funkciókat, teljesen egyedi programkódokat integráljunk a szimulációnkba. Számos felhasználó alkalmazza már a program API-ját, így a fejlesztők szükségét érezték annak továbbfejlesztésének.

Az API az elmúlt években szinte semmiben nem változott, így az 5.4.1-es verziószámmal ellátott frissítés az első, amely komoly változásokat hozott a programmodulok Python programnyelvben való használatában.

Első és legfontosabb változás a robolink modul átnevezése, ezentúl ugyanis  robodk.robolink néven hivatkozhatunk rá a Python scriptünkben. Az eddigi robodk modul parancsait pedig három teljesen önálló könyvtárba rendezték, melyek a robodk.robomathrobodk.robodialogs és robodk.robofileio. Ezeken túl érdemes odafigyelni arra, hogy néhány parancsot is átdolgoztak, néhányuk “elavulttá” vált, helyettük hasonló funkciót betöltő de eltérő szintaxisú parancsok jelentek meg.

A modulokban tárolt parancsokról és a használatukról további információt találunk az online elérhető hivatalos dokumentációban, melyet szintén frissítettek, hogy passzoljon az alkalmazásbeli változásokhoz.

Hasznos tudnivaló: A változtatások visszafelé-kompatibilisek, tehát a régi Python scriptjeinket nem kell teljesen átdolgozni az új szemantikával, azok ugyanis kivétel nélkül működnek a frissített szoftverrel.

Online könyvtár

Teljes ráncfelvarráson esett át a szoftver talán egyik leghasznosabb funkciója, az online könyvtár, ahonnan nem csak hogy sokkal több modellt érünk már el, de a kezelőfelület is egészen újszerű megjelenést kapott.

Nem mellesleg a könyvtárat innentől kizárólag böngészőből érhetjük el, ez azonban nem teszi nehezebbé a munkát, ugyanis továbbra is megtartották a modellek egyetlen gombnyomással való átimportálását a szimulációs környezetbe.

Az új könyvtárat innentől az alábbi linken, vagy az eddigiekhez hasonló módon, közvetlenül a RoboDK Online-Library gombjára kattintva érhetjük el, ami ugyanezen linkre irányít át bennünket.

Plugin kezelő

Fejlesztések történtek a szoftverbe építhető Plug-in és AppLoader funkciók terén is. Immár sokkal hatékonyabban tudunk saját scripteket és futtatható file-okat ágyazni a szoftver kezelőfelületébe, amivel teljesen személyreszabhatjuk azt. Készíthetünk a kezelőfelületről elérhető gombokat, melyek szintén általunk írt funkciókat hajtanak végre.

Ha az alábbi funkciókról szeretne többet megtudni látogasson el ide.

RoboDK – Web

Érdekes változtatás a RoboDK for Web megjelenése, amely egy böngészőből elérhető applikáció. Ez nem jelent mást, mint a letölthető szoftver leegyszerűsített és böngészőbe átültetett verzióját, melyet bármilyen letöltés vagy licensz nékül elérhetünk.

Az említett platformra feltölthetjük létező szimulációinkat és bárki számára elérhetővé tehetjük böngészőn keresztül. Ez lehetőséget ad például arra, hogy a szimulációinkat könnyedén prezentáljuk vagy megosszuk ügyfeleinkkel.

A RoboDK for Web alkalmazásról további információkat találhat ezen a linken.

Javított funkciók

Mint minden verziófrissítés, így az elmúlt hónapok fejlesztései is foglalkoztak a meglévő eszközök továbbfejlesztésén. Ide tartozik például a Post-processorok folyamatos változtatása melyekkel egyre könnyebben alkalmazhatóvá válnak. Az utóbbi frissítések keretein belül javítottak az Omron, Stäubli és Fanuc post-processorokon.

Számos apróságon javítottak továbbá a görbék kezelésénél, létrehozásánál és szerkesztésénél is. Említésre méltó továbbá a pálya-követő projekt funkció egyes beállításainak továbbfejlesztése, ahol innentől kezdve megadhatunk negatív értéket a pálya kezdő és végpontjának módosításakor, offszet létrehozásakor.

A közeljövőben több, a fejlesztők által belengetett funkció érkezhet, amikről megjelenésükkor szintén beszámolunk. Addig is további RoboDK tartalmat olvashatnak korábbi blog-bejegyzéseinkben, vagy érdeklődhetnek az alábbi oldalon található elérhetőségeken:

https://enterprisegroup.hu/plm/kiegeszito-megoldasok/robodk

 

Archívum