Napjainkban a CAD/CAE szoftverek lassan elengedhetetlen tartozékai a sikeres gyártó-tervező cégeknek. Ezen szoftverek közül is kiemelkedik a Siemens NX szoftvere. Az alábbiakban a CAD és CAE szoftverektől elindulva részletesen bemutatjuk az NX rendszerét, felhasználási területeit és egyéb fontos részeit.

CAD/CAE szoftverek

A XXI. század felgyorsult világában egyre inkább szeretünk rövidítéseket, mozaik szavakat használni, hogy egy kicsit ezzel is időt spóroljunk magunknak. Ezek a kifejezések gyakorlatilag mindenhol megtalálnak minket az élet minden területén. A következő fejezetben tekintsük át röviden a mérnöki területeken használt számítógépes szoftverekhez kapcsolódó kifejezések jelentését.

CAD jelentése

A CAD mozaik szó az angol Computer-aided Design szavakból tevődik össze, melynek jelentése “Számítógéppel segített tervezés”. A CAD szoftverek alapvető funkciója, ahogy a nevében is benne van, hogy segítse a mérnökök mindennapi munkáját a tervezési folyamatok során. Ezalatt értjük az alkatrészek koncepcionális tervezését, ezek gyártásához szükséges dokumentációk elkészítését, valamint analízisét.

Az első CAD szoftverek 2D rajzolóprogramok voltak, melyek gyakorlatilag felváltották a papíralapú tervezést, ezzel jelentősen meggyorsítva a mérnöki munkát. A 2D rajzolóprogramok helyét azonban átvették a 3D alaksajátosság alapú modellezők. A tervezett modellek ilyen esetben szabad formájú felületekkel, B-rep modellekkel vagy ezek keverékéből álló modellek segítségével hozhatók létre. Az elkészült alkatrészeket, egy összeállítást létrehozva, lehetősége van a tervezőnek összeilleszteni és ellenőrizni azt, hogy a tervezett alkatrészek megfelelően illeszkednek, fizikai működésük helyes. Ezzel a módszerrel gépegységek, valamint teljes berendezések modellezhetők le. Ezzel az alulról felfelé építkező módszerrel szemben ma már lehetőségünk nyílik akár az úgynevezett „top-down design” módszerrel megalkotni a modelljeinket.

CAE jelentése

Computer-Aided Engineering vagyis rövidítve CAE. Összefoglalva ezen CAE számítógépes szoftverek a gépészeti vizsgálatokat hivatottak támogatni, melyek alatt például a végeselem vizsgálatokat, folyadékok dinamikájának vizsgálatát, megfelelősségi vizsgálatokat, valamint optimalizálást értünk.

Tehát ezen szoftverek ellátják információkkal a tervező csapatot, hogy segítsék a döntéshozatal folyamatát a tervezés során. Széles körben alkalmazzák ezen programokat például az autóiparban, egyedi célgépgyártásban. Ezen példánkat tovább gördítve a CAE programok segítik a fejlesztési- és prototípus gyártási költségek csökkentését, mivel már a prototípus gyártás és fizikai tesztelés előtt kaphatunk információt az alkatrészünk viselkedéséről szimulált üzemi körülmények között. Természetesen csak CAE szoftverek használatával nem váltható ki a fizikai tesztelés 100%-ban.

CAD vs CAE

Napjainkban a CAD és CAE szoftverek szinte elválaszthatatlanok egymástól. Nem csak azért mert ma már a legtöbb CAD programba beépülnek bizonyos szinten a CAE szoftverek egyes moduljai. Ha a piacon elérhető szoftvereket vizsgáljuk az már szinte általánosnak tekinthető, hogy a CAD szoftverek is rendelkeznek szimulációs modullal.

Az 1990-es évek során a CAE jellemzően a végeselemes szimulációkat jelentette, a 2000-es és a 2010-es évek számítási teljesítményének növekedése miatt napjainkban a CAE mindenféle szimulációs folyamatot jelent, a végeselem mellett a hő- és áramlástani, kinematikai, akusztikai és számos egyéb szimulációs eszközt ide soroljuk, mivel mind kiegészíti a CAD-es tervezést. Ahogy említettük, a legtöbb CAD program tartalmaz szimulációs modulokat, ám azok tudása eltérő lehet. A Siemens portfolió prémium CAD szoftveréhez az NX-hez a prémium kategória által elvárt tudás tartozik. Az NX kezelőfelületén belül az „egyszerű” lineáris statikai szimulációtól kezdve a nemlineáris vizsgálatokon át, akár a végeselemes szimulációval kapcsolt hő- és áramlástani szimuláció és a akár az akusztikai szimuláció is elérhető.

A határok elmosódásáról árulkodik az is, hogy a köztudatba egyre inkább elterjed a CAx kifejezés, mely egy összefoglaló megnevezése mind a tervezést (CAD), mérnöki vizsgálatokat (CAE), mind a gyártást (CAM) támogató szoftvereknek. Sőt, ennél már tovább is léptünk. A XXI. század egyik legfontosabb kérdése a fenntartható fejlődés, ezért létrejött az iparban egy olyan irányítási folyamat, mellyel egy termék teljes életciklusa (a tervezésen és gyártáson keresztül, a karbantartáson át, egészen az újra hasznosításig) végig követhető. Ezt nevezzük PLM-nek. A Product Lifecycle Management tehát egy olyan információ kezelési rendszer, mellyel a termék életciklusa során keletkezett információhalmazt hatékonyan és nem utolsó sorban költséghatékonyan tudjuk kezelni.

CAD/CAx programok

CAD/CAx program vásárlása előtt mindenképpen tisztázni kell pontosan mire is szeretnénk használni. Ahogy mondani szokták, nem érdemes ágyúval lőni verébre. A Siemens PLM szoftverei között mindenki megtalálhatja az igényeit maximálisan kielégítő szoftveres megoldásokat. Elsőként itt van a széles körben elterjedt 3D CAD program, a Solid Edge. Az évente új verzióval megjelenő Solid Edge mindig tartogat valami új funkciót a felhasználók számára, mellyel hatékonyabban tudják végezni mindennapi munkájukat. Ha feljebb lépünk a csúcs kategóriás programok világába, akkor rögtön szembe találjuk magunkat az NX-szel. Méltán kiérdemelt a csúcskategóriás megnevezés, hiszen nem csak CAD, hanem már CAM megoldásokat is nyújt az NX. Természetesen a CAM szoftverek tekintetében vezető szerepet töltenek be a Vero Software megoldások. Innen már csak egy lépésre vagyunk a PLM szoftverektől, melyeket a Teamcenter, mint teljes körű adatkezelő rendszer és a termelést és gyártást szimuláló Plant Simulation képvisel.

Persze meg kell említeni más gyártók termékeit is, mint például az Autodesk Inventorát, vagy a Dassault Systems által fejlesztett Solidworks-öt. Ezen kívül elérhetők már speciális CAD megoldások is, mint a magyar vonatkozással bíró Shapr3D, melyet kifejezetten iPad Pro-ra fejlesztettek, továbbá a felhőmegoldást kínáló Onshape.

A piac tehát elég széles, így bárki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb szoftvert.

Siemens NX bemutatása

Az NX egy olyan integrált CAD/CAM/CAE rendszer, mely lefedi a teljes tervezési, szimulációs és gyártási folyamatot, lehetővé téve ezáltal, hogy a vállalatok még gyorsabban és hatékonyabban tervezhessenek egyre jobb termékeket. Az NX egy Parasolid geometriai modellező magon alapuló, nyitott, rugalmas és testre szabható 3D-s rendszer, mely integrált megoldást kínál a fejlesztés, a rajzdokumentáció-készítés, a szimuláció és a gyártás területén egyaránt.

Siemens NX funkciói

A Siemens NX csúcs kategóriás tervező szoftver lévén rengeteg alap és kiegészítő modullal rendelkezik. Alap modulok közé sorolandó az alkatrésztervezés, külön a lemezalkatrészek tervezése, szerelések, felületmodellezés és a rajz készítése. Ezenfelül már alapnak számít a PMI-ok használata, a 3D nyomtatás támogatása, ezzel összefüggésben pedig a hálómodellek kezelése. Kiegészítő modulok az ipar minden területét lefedik, legyen szó repülőgép tervezésről, szerszám tervezésről, vagy bármilyen autóipari tervezési feladatról.

CAD – Tervezés

Az alkatrészkörnyezet alapvetően a forgácsolható alkatrészek megtervezésében segíti a felhasználóit. A környezet felépítése úgy lett kialakítva, hogy a leggyakrabban használt parancsok könnyedén és gyorsan elérhetők legyenek, ezzel segítve és időt spórolva a tervezőnek.

Lemezalkatrész tervezés

Hajlított lemezalkatrészek tervezésére hivatott környezet. Segítségével könnyen és gyorsan lehet létrehozni alkatrészeket, melyeket később gond nélkül kiteríthet a tervező. Néhány kattintással létrehozhatunk élhajlításokat, mélyhúzásokat, dombornyomásokat, de nem okoz gondot az eltérő élkialakítások létrehozása sem.

Összeállítás

Az összeállítás- vagy szereléskörnyezet hivatott a szerelések felépítésére. A tervezett alkatrészek szerelési kényszerek segítségével illeszthetők össze, és így építhető fel a szerelés. Ellenőrizhetők az ütközések és animáció segítségével mozgásra bírható a tervező által megálmodott és megtervezett szerkezet.

A tervezés során gyakran kell készülékeket vagy valamelyik alkatrészhez kapcsolódó termékeket tervezni. Ehhez szükséges az alkatrészek kapcsolódó felületei, furatai. Az NX-nek ez sem jelent akadályt. Úgynevezett alkatrészkapcsolatokon keresztül képes összekötni az alkatrészeket, így az egyik alkatrész követheti a másik alkatrész változását. Ez az asszociativitás biztosítja, hogy a csatlakozó felületek/furatok továbbra is a célnak megfelelően helyezkedjenek el.

Műhelyrajz

Jelenlegi gyártási folyamatoknál elkerülhetetlen a rajz készítése, bár a világ halad a papír nélküli gyártás irányába. Már több magyarországi cégnél meg is valósult a műhelyrajzok teljes elhagyása, melyet a PMI-ok használata, illetve a szín alapú modellezés tesz lehetővé. Nem szabad elfeledkezni a 3D nyomatásról sem. Rengeteg cégnél már alapfelszereltség a 3D nyomtató elsősorban prototípus gyártásra, vagy gyors mintadarab készítésére használva.

Az NX segítségével a 3D-s modellből pillanatok alatt készíthet 2D rajzokat. A 2D-s környezet minden feltételt biztosít a megfelelő összeállítási és műhelyrajzok készítésére, kezdve a testreszabott sablonnal, mely megkönnyíti az egységes átlátható munkavégzést.

Csapatmunka

A fejlesztésre sokkal kevesebb idő van, mint korábban. Rengeteg időt lehet spórolni, ha a kollégák egyszerre tudnak dolgozni ugyanazon a projekten. Látva egymás változtatásait gyorsabban tudnak reagálni azokra. Az NX támogatja a csoportmunka több típusát is.

Kommunikáció

Egyre több cégnél fordul elő, hogy több telephelyen működik, vagy több beszállítóval tartja a kapcsolatot és dolgoznak ugyanazon a projekten. Emiatt a kommunikáció sokkal fontosabbá vált. Annak az igénye, hogy a modelljeinket biztonságosan oszthassuk meg partnereinkkel, beszállítóinkkal megkerülhetetlen lett. A Siemens ezért létrehozta a Siemens Portal-t, ami segít az adatok biztonságos megosztásában.

 

Az alkatrészkörnyezet felhasználásával lehetőség van a fent említett forgácsolható alkatrészek tervezése mellett tartály típusú alkatrészek, illetve felületmodellezéssel elkészíthető alkatrészek megtervezésére is.

Siemens NX előnyei, felhasználási lehetőségei

Röviden összefoglalva a NX egy olyan szoftver, ami fejlett tervezési lehetőségek által csökkenti a termékek piacra kerülési idejét, fejlett szimulációs eszközeivel optimalizálhatjuk folyamatainkat, biztosítja a termelékenység növelését úgy, hogy a kezelése könnyű és átlátható, valamint a kezelőfelülete teljes mértékben magyar nyelven is használható.

CAM – Megmunkálás

NX CAM a gyártás sokféle területének támogatására

 

Az NX használatával a gyártás különféle technológiáit lehet tervezni és támogatni, úgymint:

  • fúrás
  • esztergálás
  • marás
  • huzal-szikraforgácsolás
  • tömb-szikraforgácsolás
  • additív gyártás
  • robotos megmunkálás

A hagyományos CAM-es eljárások, mint a fúrás, marás, esztergálás, huzal-szikraforgácsolás mellett az NX az Electrode Design moduljával az elektródatervezést és a tömb-szikraforgácsoló-gépre az NC-program kiadását is megoldhatjuk. A CAM-ben programokat hozhatunk létre robotos környezethez, mozgásokat definiálhatunk anyag-, illetve darabmozgatáshoz, szerszámpályák segítségével a sorjázási, csiszolási, hegesztési, esetleg forgácsolási műveleteket készíthetünk.

Az additív-megmunkálásra is számos lehetőséget kínál az NX, nemcsak a 3-tengelyes, hanem 5-tengelyes műveleteket hozhatunk létre.

Integrált CAM rendszer

A CAM modul az NX integrált környezetének része, ezért a modellek konverziójára nincs szükség, az adatkonverzióból eredő hibákkal járó pluszmunka megspórolt ideje nettó nyereség.

Ráadásul a tervezés során a modellek felületeire meghatározott gyártási információ nem vész el, a megmunkálás-tervezés során rendelkezésre áll, kezdve a menet-információtól, a PMI-okkal (Product Manufacturing Information) a modellre felvitt termék-gyártási információ, továbbá az NX-en belül elérhető test- és felületattribútumok.

NX - integrált CAM rendszer

Az NX modellezési eszközei a CAM-es munkafolyamatokhoz szükséges modellezési feladatok elvégzését nemcsak lehetővé teszik, hanem nagyban megkönnyítik. Az sztenderd alaksajátosságok mellett a szinkronmodellezési technológia is jó szolgálatot tesz a modell előkészítésében.

A szerszámpályákat a tervezésből kikerülő modell asszociatív másolatán létrehozva a modellváltozás hatására az NX a korábban kiszámított szerszámpályák állapotát vizsgálja, azokat szükség szerint jóváhagyhatjuk, vagy újra számíttathatjuk.

Saját műveletelemek a szabványos, vagy házi szabvány alakelemekre

Az NX segítségével az alkatrészeken felismertethetőek a szokványos alakelemek, furatok, zsebek, sőt saját geometriát is definiálhatunk.

NX - szaványos alakelemek felismerése

A felismert alakelemekre a cégen belül egységesített módon készülhet ugyanaz a műveletelem programozótól függetlenül, a legjobb módszerek eltárolhatóak, és újra felhasználhatóak. Így a kezdő programozók is technikailag és technológiailag jó programokat hozhatnak létre. A saját szerszámaink használatával előre meghatározott (bármely technológiához) műveletelemeket az NX automatikusan létrehozza. Így az újra és újra visszatérő geometriákhoz nem kell mindig kitalálni a megmunkálás mikéntjét és a műveletelemek sorrendjét.

NX - alakelemek felismerése

NX CAM és a valóság: megmunkálás-, és szerszámgép-szimuláció

Az NX az elkészített szerszámpályák és NC-programok szimulációját a szerszámgép modelljével tudja szimulálni. Ezek lehetnek akár kézzel írt, vagy másik CAM rendszerben készült programok is. A Heidenhain, Sinumerik és a Fanuc-alapú vezérlők is támogatottak, azokhoz posztprocesszor írható és testreszabható.

NX CAM - megmunkálás NX CAM - szerszámgép-szimuláció

Az NX CAM közel 50 éves fejlesztése óta naprakész a legújabb megmunkálási technológiákkal. A néhány éve elterjedt adaptív marás mellé a legutolsó verzióban az öttengelyes adaptív marás is megjelent. Az anyagleválasztással járó eljárások mellé az additív gyártás támogatása szinte a technológia megjelenésétől fogva elérhető, és verzióról verzióra kerülnek be a tapasztalatok alapján a megfelelő új funkciók.

SIEMENS NX CAM SIEMENS NX CAM SIEMENS NX CAM

Mivel maga a CAM-modul további különféle almodulokra van bontva, abból szemezgetve a szükséges funkciókat tartalmazó licensz összeállítható. Fúrás, esztergálás, 2,5-tengelyes, 3-, illetve 3+2-tengelyes, 5-tengelyes marás, és további technológiák, feature-alapú megmunkálás, gépszimuláció, és számos más funkció számtalan kombinációban az Ön igényei szerint.

 

Szimulációk

NX Nastran/Simcenter Nastran

Szimulációs területen az NX Nastran egy piacági vezető megoldás, mely a Siemens saját technológiáját használja. Az NX Nastran a kódját az 1960-as években kezdték el fejleszteni az amerikai űripar számára, neve is innen ered (NASA STRucture ANalysis). Mivel a Nastran az egyike a legrégebbi végeselemes kódnak, így az idők során számtalanszor validálták, pontosságát, megbízhatóságát, skálázhatóságát és számolási teljesítményét optimalizálták.

NX Nastran/Simcenter Nastran

Az űripari múltnak köszönhetően a legösszetettebb folyamatok szimulációjára is tartalmaz megoldási lehetőséget az NX Nastran, így világviszonylatban vezető megoldónak számít az autóipari, repülő és űripari, egészségügyi, elektronikai és nehézgép piacon, hiszen egy kezelőfelületen lehet lineáris és nemlineáris szilárdságtani, hőtani, sajátfrekvenciás és gerjesztett rezgést és aeroelasztikus szimulációkat futtatni. Az egyetlen egy kezelőfelületnek köszönhetően, a felsorolt szimulációk összeköthetők, kifáradási, optimalizációs vagy kinematikai szimulációkkal.

SIEMENS NX CAE

Komplex és nagy rendszerek szimulációja jellemzően egy hosszú folyamat, viszont az NX Nastran rendelkezik párhuzamos futtatási lehetőséggel, így szimulációi több számítógépen futhatnak, a számítógépek teljes erőforrását kihasználva, ezáltal szimuláció időszükséglete a töredékére csökkenthető!

SIEMENS NX CAE

Hő- és áramlástani (CFD) szimulációk NX kezelőfelületen belül

Simcenter FloEFD for NX

A Mentor Graphics 2016-os felvásárlásával került bele a Siemens portfoliójába a FloEFD, mely 2016-ban már rendelkezett NX integrációjával. A FloEFD az CFD szimulációkat mérnöki szempontból közelíti meg és a mérnöki szemléletnek elégettető, a lehető legkönnyebben használható pontos és megbízható elsőkörös hő- és áramlástani szimulációs megoldás.

A FloEFD a kezdeti fázistól a késztermék vizsgálatára alkalmas megoldás csomag, mely időfüggő és állandósult állapotban, newtoni és nemnewtoni közegek kapcsolt hő és áramlástani szimulációját tudja elvégezni. Komplexebb fizikai folyamatok, például forgó régiók, részecskekövetés, szabadfelszín (VOF) szimulációja is megoldható az alap csomagban, mely bővíthető iparági specializált modulokkal.

Simcenter FloEFD for NX

Ilyen bővítmény például a LED, az elektronikai eszközök, a komfort paraméterek (HAVC) követelményeinek kialakított „nagy” modulok, vagy a Speciális CFD modul, mely hiperszonikus áramlások, éghető közegek, éghető közegek sugárzása, folyadék film és kondenzáció és földkörüli pályán lévő testek szimulációjára alkalmas. Az előző négy nagyobb modulon kívül, még három kisebb modul és egy híd érhető el. A modulokról itt érhető el bővebb tájékoztatás.

NX Flow és NX Thermal

Az NX Flow és az NX Thermal az NX Advanced Simulation része, melyek segítségével komplex fizikai folyamatok szimulálhatók, az NX Nastran csomagon belül. Az NX Flow az NX kezelőfelületén belül elérhető CFD szoftver, mely a termékfejlesztés legkülönbözőbb szegmenseiben is alkalmazható. Az NX Flow és NX Thermal a CFD szimulációkat a haladóbb és a kutatást végző szimulációs szakemberek számára ajánlott.

Fröccsöntés szimuláció

A teljes szimulációs termékpaletta lefedéséhez és a teljes ügyfélelégedettséghez az NX kezelőfelületén belül elérhető fröccsöntés szimuláció, mely az ipari igényeknek megfelelően szeparált, hogy mindenki megtalálja a számára fontos funkciókat kezdve a tervezőmérnököktől a szimulációs mérnökökig.

NX Mold Wizard

Az NX Mold Wizard csomagja az NX Molded Part Validation és az NX EasyFill Analysis alapcsomagját tartalmazza, melyek bővíthetők az NX EasyFill Analysis – Advanced modullal és Moldex3D SYNC for NX csomagokkal.

NX Mold Wizard

Az NX Molded Part Validation eszköz segítségével tervezőmérnökök ellenőrizhetik, hogy termékeik fröccsönthetők-e, illetve alap szintű kitöltésvizsgálatokat végezhetnek. Ezzel szemben, az NX EasyFill Analysis szimulációs olyan terméktervezőknek ajánlott, akik szimulációkkal szeretnék vizsgálni a gyárthatóságok. Ez a szimulációs megoldás eszközök tömkelegét tartalmazza, többek között az előzetesen említett kitöltés vizsgálatot, igaz ennek egy haladóbb változatát, mely a többfészkes meglövést is lehetővé teszi, légzárványok kialakulását, összecsapási nyomok vizualizációját, nyomásesést, különféle ömledék hőmérsékletek ábrázolását, hűlési időt…

NX EasyFill Analysis

Az NX EasyFill Analysis – Advanced modul az előző kitöltési szimuláción felül az utánnyomás szimulációját is tartalmazza, így ez a megoldáscsomag a haladóbb terméktervezőkön kívül a szerszámgyártók számára igazán hasznos. Az előző funkciókon felül többek között tartalmazza a zsugorodás, beszívódási mélység, nyírófeszültség szimulációjának lehetőségét is.

NX EasyFill Analysis

Szerszámtervezőknek kialakított csomag a Moldex3D SYNC for NX, mely az előzetesen ismertetett funkciókon felül hűlést, vetemedés, (üveg)szálas anyagok, többkomponensű anyagok szimulációját.

Szerszámtervezés

Az NX számos kiegészítő modullal rendelkezik, ezek közül kettő, a Progressive Die Wizard (lemezalakító szerszámtervezés) és a Mold Wizard (fröccsöntő szerszám tervezés) kiemelendő. Minkét modul a maga területén nélkülözhetetlen azon cégek számára, akik a szerszámgyártás ezen területein vannak jelen. További szerszámtervezéshez tartozó modulok az NX Stamping Wizard, NX Electrode Desing és a Fixture Design.

Mold Wizard

Az NX műanyag fröccsöntő szerszámtervező modulja kiemelkedik a konkurensei közül. Nagyon nagymértékben programozható, testre szabható, rendkívül nagy háttéradatbázissal rendelkezik. A Mold Wizard végig vezet minket a szerszámtervezés minden lépésén, kezdve a termék beimportálásával a meglelő osztás és fészekiosztás elkészítésén túl a szerszámház és hozzá tartozó normáliák beépítésig. Könnyedén készíthetünk darabjegyzéket még a tervezés során, így a főbb anyagok megrendelése már a végső simítások előtt megtörténhet.

SIEMENS NX Mold Wizard

Lehetőségünk van a beépített fröccsszimulációs program segítségével meghatározni a polimerek terjedését, meglövési pontok meghatározását, esetleges légzárványok kialakulását. A tervezés végezével könnyedén készíthetünk 2D-s dokumentációt, vagy speciális Mold Wizard parancsokkal készíthetjük elő a 3D-s állományt a CAM számára. A modul használata amellett, hogy nagyban gyorsítja a napi munkavégzést, nagyban segít a modellezési hibák kiszűrésében is. Bármikor könnyedén készíthetünk olyan szimulációt, amiben minden szerszámmozgást, (nyitás, zárás, csúszkák, hidraulikák, összeomló magok stb.) tesztelni lehet.

Progressive Die Wizard

Nagyon fontos tényező a lemezalakító szerszámok tervezésénél maga a lemezalkatrész alakjának gyártáshelyes kialakítása, éppen ezért ajánlott a szerszám tervezését a lemezalkatrész fejlesztési folyamatával – ha nem is teljesen, de lehetőleg – egyidejűleg elvégezni. Az NX PDW ebben nagymértékben segít a szerszámtervező mérnöknek. A lemezalkatrész tervezésével folyamatosan a háttérben tervezi, a tudásbázis felhasználásával szerszámelemek kialakítási verzióinak ajánlásával segíti a tervező mérnök munkáját.

A munkafolyamat alapja az elkészítendő termék geometriája. A tervezési folyamat első lépésekén bevisszük a kezdeti tervezési paramétereket, amelyek alapján az NX automatikusan elkészíti a terítéket. A teríték a tervezési folyamat kiemelkedő eleme, hiszen később a program a teríték alapján építi fel az elrendezési tervet. Az elrendezési terv ismeretében meghatározható, hogy melyik elhelyezkedés a legoptimálisabb az adott méretű szalagból kiindulva. Az optimális elrendezés ismeretében pedig meghatározhatók a hulladékmennyiségek és az anyagkihozatali tényező értéke is.

A sávterv tervezési lépését a szerszám modell előállítása követi. Ebben a tervező segítségére van az NX interaktív, ún. folyamatvarázsló felülete. Ennek segítségével a szerszámban a különböző geometriai kialakításoknak megfelelő hajlító, lyukasztó, alakító bélyegek helyezhetők el, úgy, hogy közben a gyárthatóságra is tekintettel vagyunk. További segítség még az NX részéről, hogy a szoftver automatikusan generálja a darabjegyzéket, ezzel is könnyítve a mérnök munkáját a tervezési folyamat dokumentációjának rövidítésével. 

Siemens NX tanfolyam

Az Enterprise Group PLM üzletág megoldásainak hatékony bevezetéséhez és alkalmazásához elengedhetetlen a felhasználók folyamatos képzése, beleértve az elinduláshoz javasolt alapszintű konzultációkat, továbbá a későbbi haladó szintű, vagy az új szoftververziók megjelenésekor javasolt frissítési szemináriumokat.

Annak érdekében, hogy a felhasználók jobban tudják tervezni képzéseiket, az ügyféltámogatási rendszer további fejlesztésének keretében 2015-től új tanfolyami rend került bevezetésre azon megoldásokhoz, amelyekből rendszeresen kerülnek meghirdetésre nyilvános konzultációk a cég budapesti oktatótermében.

A tanfolyamok során meg kell különböztetni a helyszíni és a házi konzultációt. Az utóbbi az Enterprise Group telephelyén történik, mely Budapesten, a Váci út 117-119. irodaházában található. A tanfolyamon résztvevők maximális száma 8 fő és magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező ügyféltámogatók tartják az oktatást.

A tanfolyamok egy részét a nagy NX tapasztalattal bíró C3D mérnökiroda tartja, a már említett módon/helyszíneken.

 

Siemens NX gépigény

Nagyon sok felhasználó keresi meg az Enterprise Group PLM üzletágának csapatát, hogy ajánljunk számítógép konfigurációkat az NX, Solid Edge és más általunk forgalmazott és támogatott termékek (Femap, Edgecam, Radan) használatához. Tisztázni kell, hogy mire is fogjuk használni a gépet. Általános tervezésre, esetleg nagy alkatrészszámú szerelések összeállítására, végeselemes analízisre vagy esetleg megmunkálás támogatására? Olyan gép nincs, ami mindig mindenre jó. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy desktop vagy mobil (laptop) eszközre van szükségünk. Az alábbiakban két csoportra bontva megtalálható minden érdemi információ, ami segít abban, hogy a NX a lehető legnagyobb hatásfokkal fusson a számítógépen.

Asztali (desktop) „összerakott” számítógép:

  • CPU típus: Intel I3 v. I5 v. I7 (AMD kevésbé preferált) órajel frekvencia: ami ezeknél elérhető 2,4Ghz-től felfelé ésszerű kompromisszumot (ár/érték) kötve.
  • Alaplap típus: ami illeszkedik a memóriához és a processzorhoz, ebben az esetben felesleges konkrét típust, márkát említeni (asus, msi stb…).
  • Grafikus kártya típus: nVidiát ajánlok, innen is a CAD-es kártyákat érdemes választani nVidia Quadro P6X0; P1X00 v. nVidia Quadro P2X00; P4000, ezek egy nagyon jó ár/érték arányú kártyák. (ATI-k (AMD) itt is kevésbé preferáltak) http://www.nvidia.com/object/quadro-desktop-gpus.html Szükség esetén használható az nVidia GeForce GTX sorozata, de kevésbé preferált.
  • RAM: minimum 4Gb, nagyobb alkatrész darabszámhoz (5000-10000 feletti), bonyolultabb modellekhez indokolt a 8-16Gb vagy az felett, végeselemes analízishez pedig a 16-32Gb az ajánlott minimum.
  • HDD: lehetőség szerint 7200rpm-es minél nagyobb cashe, megfelelő tárhely mérettel (esetleg SAS csatolást használó eszközök). Nagy előrelépés a gyors írási-olvasási képességekkel rendelkező Solid State Drive használata, amelynek használatát abszolút támogatjuk!
  • Operációs rendszer: az NX 1899 -es verzió nem támogatja az 32bit-es operációs rendszereket! Jelen pillanatban Win10 64bit-es verziójának a használatát ajánljuk. A „Home” verziók (Home Basic, Home Premium) hivatalosan nem támogatottak!
  • Képernyő felbontás: videókártyától függően, amin a tervezők komfortosan tudnak dolgozni, figyelembe véve a mai technológiákat 16:9; 16:10-es képarány 20”-tól felfelé…
  • Segédprogramok, stb.: ilyen kitétel nincs, természetesen szerencsés valamilyen irodai alkalmazáscsomag használata

Laptop (nem mobil munkaállomás):

  • A fő paraméterek megegyeznek az asztali gépével, ami itt érdekes az a videókártya kérdése, mert itt az Nvidia Quadro sorozata csak mobil munkaállomásokban érhető el, ami megdrágítja a beszerzést. Ezért itt inkább az Nvidia GeForce kártyákat ajánljuk (ATI és Integralt GMA chipsetek nem ajánlottak). http://www.nvidia.com/object/geforce_family.html
  • Notebook képernyőmérete jellemzően 15.x”és 17.x” közötti, ami tervezésre alkalmas, de érdemes odafigyelni a felbontásra. A nagyobb felbontás (1920×1080 vagy 1600×900) részletgazdagabb megjelenítést eredményez.

Siemens NX letöltés

Az NX letöltésére több alternatíva is létezik, a legkézenfekvőbb ezek közül az ügyféltámogatói oldalunkról történő letöltés. Ehhez nincs is más teendő, mint ellátogatni az enterprise-group.hu/plm/support oldalra, ahol egy előzetes regisztráció után belépve, a NX fülön, a letöltésekre kattintva számos letöltési lehetőség között megkeresni a NX legújabb teljes verzióját. Itt nem csak a teljes NX, hanem számos, hasznos kiegészítő modul is letölthető, mint a rendszeresen frissülő karbantartási csomag.

Siemens NX verziók és a folyamatos szoftver frissítés

A Siemens csapata minden évben keményen dolgozik azon, hogy az ügyfelek számára az aktuális trendeknek és elvárásoknak megfelelő, hatékony és elegáns szoftvert biztosítson. Ennek a folyamatnak része a fél évente új főverzióval megjelenő NX. Az NX Support elsősorban az utolsó két főverzióval kapcsolatban nyújt teljeskörű támogatást, azonban készséggel segít, ha ennél korábbi verziójú NX-el kapcsolatban merül fel kérdés. Érdemes tartani a lépést a szoftver fejlődésével, mert a fejlesztők rendkívül nagy mennyiségű új és hasznos funkcióval látják el szoftvert. Az aktuális NX újdonságai mind elérhetőek az enterprise-group.hu/plm/support honlapon a letöltések menüpont alatt, mivel a teljes verzió letöltése tartalmazza ezeket az információkat.

A Siemens PLM Software 2019 január 18-án bejelentette az NX 1947-es főverzióját. Szakítva az addigi hagyományokkal, új alapokra helyezte a főverziók és karbantartási csomagok kezelését, mely a „continuous release” jegyében, egy folyamatos szoftverfejlesztést jelent. Minden januárban és júliusban új főverzió, a köztes hónapokban pedig új karbantartási csomag érkezik.